Zöldségtermesztés

2021.08.13. 11:30

Határon túl értékesítenek

A kor követelményeinek, valamint a jelen lehetőségeinek megfelelően bizakodásra ad okot a partiumi (Partium – ejtsd: Parcium, a jelenlegi magyar határ és Erdély között elterülő egykori magyar alföld – a szerk.) zöldségtermesztés jövője.

Czeglédi Anna

Szorgos kezek dolgoznak

Fotó: Elen11

Bányai Levente partiumi gazdálkodó arról számolt be a Szabad Föld újságírójának, hogy az eddigi szűk értékesítési lehetőségek néhány éve kibővültek a partiumi gazdák számára. A magyar oldalon, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében sikerült ugyanis kiépíteni egy olyan hálózatot, amely az általuk megtermelt árut magyarországi hűtőházakba, feldolgozóüzemekbe szállítja, könnyítve a termelők helyzetét.

Biztos felvásárlás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gacsály település Tóhát Szövetkezete száz érmelléki uborkatermesztő gazda terményének eladását koordinálja. A felvásárolt konzerv­uborka Magyarországra történő exportját az érsemjéni Bányai Levente felügyeli. Korábban az uborka hazai felvásárlási árának csökkenése miatt több termelő visszalépett, később azonban újraéledt az érmelléki termelői hálózat.

Szorgos kezek dolgoznak

Romániai hiányosságok

A gazdáknak nagy előnyt jelent, hogy a magot, a vegyszereket és az uborkahálót is biztosítják a magyarországi partnerek. Ha csak a hazai piac lenne, akkor nem lenne érdemes gazdálkodni, hiszen a falu és a város közötti gazdasági kapcsolat ma Romániában csak a multik közreműködésével működhet. A piacok is messze vannak, és az uniós előírások sem teszik lehetővé a magángazdák szabad kereskedelmi tevékenységét.

Magot, vegyszereket és uborkahálót is kapnak

Bányai Levente arra törekszik, hogy a fiatalokat is bevonja a termelésbe, hiszen ők jobban látják a jövőt, mint az idők folyamán elkedvetlenedett és bizalmát veszített idősebb generáció. Abban is reménykedik e hálózat szervezője és motorja, Bányai úr, hogy lesz majd egy román hűtőház-hálózat, amely lehetővé teszi, hogy a romániai piacra is bekerülhessen a Partiumban megtermelt zöldség.

Magyarországi feldolgozóüzemekbe szállítanak a gazdák Fotók: Gazeta Nuoa.ro

Remények és lehetőségek

A hét hektáron intenzív zöldségtermesztéssel foglalkozó Bányai család abban reménykedik, hogy az idén Bihar megyében is pályázhatnak az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program keretében Budapesten meghirdetett gazdatámogatásra. A huszonöt százalékos önrész mellett megpályázható húszezer eurós keretből a kor követelményeinek megfelelő fejlesztésekre kerülhetne sor.

A magyarországi felvásárlók többféle paprikafajtát is kérnek, ami az uborkater­mesztés mellett szintén jó üzletnek ígérkezik. Az Érmelléken megtermelt zöldségfélét egyelőre jobban megéri Magyarországra eladni, mint helyben keresni a vevőt… Bányai Levente abban bízik, hogy hamarosan az erdélyi és a partiumi mezőgazdaságban is megtörténik a generációváltás… Forrás: Szabad Föld.

Az uborka mellett a paprikatermesztés is jó üzletnek ígérkezik

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!