Dunaferr – Liberty

2021.07.09. 07:00

Rekordveszteség a Dunaferrnél

Miközben 2021. június 23-a óta ideiglenes vagyonfelügyelő őrködik a Dunaferr gazdálkodása felett, a cég július 7-vel rekordösszegű, 54 milliárd forint veszteséget tett közzé a 2019-es üzleti évre vonatkozó Éves beszámolója szerint, amely az elelektronikus céginformációs portálon nyilvánosan is elérhető.

Várkonyi Zsolt

Fotó: archív

A könyvvizsgálatra kötelezett Dunaferrnél ezek azonban nem konszolidált, könyvvizsgálattal nem alátámasztott adatok. A 2020-as üzleti évet transzparensen bemutató adatok pedig még ennyire sem ismertek nyilvánosan.

Nem konszolidált éves beszámoló

A 2018-as bázis évhez viszonyítva 2019.ben jelentősen csökkent az árbevétel, ami döntően a külföldi eladások elmaradásából adódik. Az üzemi eredmény -40,6 Mrd forint, míg az adózott eredmény -54,1 Mrd forint lett, a saját tőke is mínuszba fordult, ez -19 Mrd forintnál állt meg.

A Dunaferr 2019-es éves beszámolója „adózott eredményének” felhasználásáról és a „könyvvizsgálói ellenőrzésről” 2021. július 7-i dátummal azonban a legfőbb- és általános vezérigazgató-helyetteseként Evgeny Tanchilevich tett nyilatkozatot, amit – ismereteink szerint – cégjegyzési jogosultsága hiányában nem is tehet. A fent említett könyvvizsgálói ellenőrzésről Tanchilevich azt írja, hogy 2020. szeptember 30-ig cégvezetőként képviseletre jogosult vezető állású munkavállalójaként akként nyilatkozik, hogy „az éves beszámoló könyvvizsgáló általi ellenőrzése megtörtént és befejeződött, ugyanakkor a beszámoló legfőbb döntéshozó szerv általi elfogadása (értsd. a közgyűlés – a szerk.) hiányában könyvvizsgálói jelentés kiadására a mai napig nem került sor”. Értik ezt, nem nyilatkozhat, de azért nyilatkozik. Mindamellett az ideiglenes vagyonfelügyelő tevékenységének megkezdését követően – annak közleményében leírtak szerint is – csak annak jóváhagyásával, ellenjegyzésével tehet jelenleg Tanchilevich bármilyen jognyilatkozatot is, aminek nyomát ez esetben sem leltük.

Elenyésző állami tulajdon esetén

Mint ismert, a Dunaferrben az állami tulajdonrész jelenleg jóval 1% alatt van. Talán ezért is lehet érdekes az, hogy egy héttel ezelőtt megjelent a vállalkozások reorganizációjáról, valamint a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvényhez kapcsolódó kormányrendelet módosítása. E szerint „azon gazdasági társaság esetében, amelyben az állam tulajdonrésze az 1%-os mértéket nem haladja meg, a bíróság által kirendelt vagyonfelügyelő vagy felszámoló kirendelése megszűnik, amennyiben a kirendeléstől számított 45 napon belül az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter a kirendeléssel szemben – a tulajdonjog elhanyagolható mértékére hivatkozva – kifogással él a felszámolási eljárásban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróság felé. Ebben az esetben a bíróság a kirendelt vagyonfelügyelőt vagy felszámolót felmenti és a Cstv. 27/A. § (1) bekezdése alapján gondoskodik az új vagyonfelügyelő vagy felszámoló kijelöléséről, az eljárást a Cstv. III. fejezetében foglaltak szerint kell lefolytatni.” A módosított kormányrendeletben leírtakat a hatálybalépéskor folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell azzal, hogy a 45 napos határidőt a módosítás hatálybalépésétől (ez esetben ez július 2. – a szerk.) kell számítani.

Felgyorsulhatnak az események.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!