pr cikk

2021.07.05. 07:22

Egyedülálló kezdeményezést indított a magyar építőanyaggyártó

Az Európai Bizottság 2014 nyarán adta ki közleményét az „Úton a körkörös gazdaság felé: »zéró hulladék« program Európa számára” címmel. Ez volt talán az első olyan írásos anyag, ahol a körforgásos gazdaság megvalósítása szóba került. Nem sokkal később, 2015 végén aztán megjelent a körforgásos gazdaságra vonatkozó konkrét javaslatcsomag is. Ebben számszerűen megfogalmazták az elérendő célokat az újrafeldolgozás mértékének a növeléséről, illetve a hulladéklerakás arányának csökkentéséről. Eszerint a településeken képződő hulladékok újrafelhasználási arányát 2035-re lépcsőzetesen, de 65 százalékra kell emelni. A csomagolási hulladék esetében pedig már 2030-ra el kell érni a 70 százalékos újrahasznosítási arányt. Elég komoly cél és jelenleg még nehezen elképzelhető, de települési hulladékok alig tíz százaléka kerülhet majd 2035-re a „szeméttelepre. A szelektív hulladékgyűjtést 2024 elejéig a biohulladékokra, és 2025 elejéig a textilhulladékra, valamint a háztartásokban képződő veszélyes hulladékokra is ki kell majd terjeszteni. A jogszabálycsomag arról is rendelkezik, hogy a különböző gyártóknak miként kell felelősséget vállalniuk a termékeikből keletkező hulladékok kezeléséért.

Magyarországon – valljuk meg- még gyerekcipőben jár a körforgásos gazdaság kialakítása, ezért is üdítő példa a Masterplast kezdeményezése. A Hungarocell Zöld Programmal az építőanyaggyártó cég nem kevesebbet vállalt, minthogy begyűjti a hőszigetelés maradékaként keletkező Hungarocell EPS és XPS darabokat, s ebből a körkörös gazdaság ideájának megfelelően egy új terméket, a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkező Thermobetont állítja elő. Fontos azonban, hogy a programban csak a Masterplast gyártmányú polisztirol maradékokat gyűjtik vissza, az Öko-Pontokon 600 forintért megvásárolható gyűjtőzsákokban.

A program egyre népszerűbb, országszerte bővül a résztvevő Öko-Pontok listája, ahol a tiszta maradékanyagok leadhatóak. Ezzel a környezettudatos lépéssel a Masterplast példát mutat a magyarországi cégeknek, de nem mellékesen az építtetőknek is spórol, hiszen a drága konténeres lerakás helyett gyakorlatilag ingyen elviszi, s újrahasznosítja a hulladékot. Ehhez csak annyit kell vállalni, hogy jelképes áron megvesszük a gyűjtőzsákot, s abba belepakoljuk a tiszta maradékot. Ennyit csak megér a környezetünk, ugye?

Öko-Pontok Fejér megyében:

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

{térkép kód}

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34,

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!