Lassan magához tér az ágazat

2021.05.16. 07:00

Hogyan alakult a diák munkaerőpiac a Covid idején?

A tavalyi esztendő szinte teljes egészében „kiesett” azoknak a diákoknak, akik idénymunkával szerettek volna szert tenni némi zsebpénzre. Az idei nyár az elemzők szerint javulást hoz majd. A várhatóan 2022-től hatályos adómentesség pedig tovább növeli az idénymunka népszerűségét.

Morva Dávid

Debrecen, 2019. július 27. A jövõ évi gabonatermés megalapozására, a vetõmag genetikai tisztaságának megõrzésére diákok idegenelik az Agrárgazdaság Kft. búza vetõmag ültetvényeit Kismacs határában. A társaság a 400 hektáros területen 70 diáknak ad nyári munkalehetõséget, ahol elsõsorban hazai, martonvásári és szegedi nemesítésû búza vetõmagot állít elõ. A munkavállalók az ültetvény bejárva eltávolítják a fajtaidegen egyedeket. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Oláh Tibor

A koronavírus okozta problémákról már számtalan témakörben készült elemzés. A diákmunkával, valamint a diákszövetkezetek helyzetével eleddig kevesebbet foglalkoztunk, holott a zsebpénzüket idénymunkákkal megkeresők számára minden bizonnyal ez a pandémia egyik legfontosabb szegmense.

Az elemzések szerint bár a cégek már megkezdték a toborzást a klasszikus nyári diákmunkákra, de a fiatalok rohama a munkáért még nem kezdődött el, ez várhatóan májusban indul el. A felmérések szerint a Covid-19 járvány előtt még a diákok kétharmada vállalt egész évben munkát hosszabb-rövidebb időre, 2019 óta azonban jelentős csökkenés érzékelhető ebben az ágazatban. A Meló-Diák Universitas Szolgáltató Iskolaszövetkezet statisztikái szerint 2019-ben a szövetkezeten keresztül nyáron havonta 15-18 ezer tanuló vállalt munkát. A korábbi években havonta 8-10 ezer diákot foglalkoztattak, most átlagosan 6-7 ezret.

Helyben

A helyi Meló-diák iroda kirendeltség-vezetője, Megyesi István elmondása szerint az országos tendencia térségünkben is megfigyelhető. Bár a tanulók rugalmasak, teherbíróak és gyors alkalmazkodásúak, a korlátozások és lezárások miatt voltak olyan munkakörök, ahol nem, vagy csak alig volt szükség munkaerőre, így a diákmunkák lehetőségének száma is csökkent. Ezzel együtt a diákok lelkesek. Megyesi István kirendeltség-vezető elmondta:

Megyesi István, kirendeltségvezető

„Jelentős diákbázissal rendelkezünk a régióban, így a fiatalkok érdeklődésének csökkenéséről nem számolhatok be. Többségük elfogadta, hogy ez egy különleges helyzet, és ehhez alkalmazkodva vállaltak munkát.

A Covid-19 nemcsak a diákmunkát, hanem a munkát közvetítő irodák, diákszövetkezetek működését is befolyásolta. A kirendeltség-vezető elmondása szerint a törvényi szabályozásoknak megfelelően az ügyfélszolgálati irodák működése szünetelt, és csak a munkavégzéshez kapcsolódó adminisztráció miatt tudták keresni a munkavállalók a szövetkezet.

Lassan, helyre áll a rend

Már május van, nyakunkon a június, amikor naptárilag is megkezdődik a nyár, ami sok tekintetben más lesz, mint a korábbiak. A várakozások szerint azon diákok számára, akik munkával szeretnék tölteni az elkövetkező időszak egy részét, vagy akár egészét, a szakember pozitív hírekkel szolgál:

Meglátásom szerint a jelenlegi, folyamatosan változó környezetben felértékelődtek azok a tipikus foglalkoztatási formák, mint amilyen a diák-, nyugdíjas szövetkezeti vagy felnőtt munkaerő-kölcsönzési együttműködések. A munkáltatók egy előszűrt, jól pozícionált munkaerőt kapnak, a munkavállalók pedig több lehetőségből is tudnak választani.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem minősül önálló tevékenységből származó jövedelemnek, ezért 15 százalékos személyi jövedelemadót (szja) vonnak le belőle.

Ez azonban már nem sokáig lesz így, hiszen a kormány nemrégiben elfogadta azt a tervezetet, amely szerint a 25 év alattiak 2022 januárjától szja-mentességet kapnak, ami tovább emelheti a fizetést és a munkalehetőségek számát is.

Ez kedvezően hathat a gazdaság ezen szegmensére is, ezt várja tőle Megyesi István is:

A tanulók számára eddig is egy jó lehetőség volt a felnőtté válás során diákmunkát vállalni, tapasztalatot szerezni. A nemrég elfogadott adómentességet üdvözlendőnek tartom, ezáltal még inkább előtérbe kerülhet a diákok foglalkoztatása munkáltatói szempontból.

A Miniszterelnökség által közreadott képen Novák Katalin, a családokért felelõs tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tart a 25 év alattiak szja-mentességérõl.
MTI/Miniszterelnökség/Kékesi Donát
Fotó: Kékesi Donát / MTI / Miniszterelnökség

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ez azt jelenti, hogy a fiataloknak jövőre nagyjából 22 százalékkal emelkedhet a jövedelme, ez átlagosan mintegy negyvenezer forintot is meghaladó havi megtakarítást jelent, éves szinten pedig félmillió forint pluszt.

vezető képünk archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!