mezőgazdaság

2021.03.12. 14:00

Most a talaj menti fagy a nagy gond, őrizni kell a nedvességet

Március az újjászületés időszaka. Beszélhetünk naptári avagy csillagászati tavaszról. Egy tény: a mezőgazdaság is talpra áll. Így van ez a Pentele Mezőgazdasági Zrt. esetében is.

Agárdy Csaba

Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

Március elején már illik készülni a kukorica vetésére. Ha más nem, a vetőmagról gondoskodni kell. Aki már túl van rajta, megerősítheti, hogy a kínálat szűkössége okoz idén némi feszültséget. Aztán ott van az árrali. Milyen áron kössek, mi várható? A különböző adatok szerint, a takarmánykukorica felvásárlási ára átlépte a 70 ezer forintot. Ez pedig 56 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi szintnél.

A kukorica mellett a napraforgót is érintik a tavaszi vetések. Magyarország a napraforgó-termesztés egyik európai éllovasa. Az elmúlt csaknem tíz év eredményes volt a növény hazai termesztése szempontjából: 2016-ban 2,98 tonnás hektáronkénti termés­átlaggal világrekordot állítottak fel a gazdálkodók, ezt 2019-ben 3,01 tonnás hektáronkénti történelmi rekorddal sikerült túlszárnyalni. A tavalyihoz hasonló, 600 ezer hektár feletti vetésterületre számít idén a napraforgó-vetőmag piacvezető Syngenta, áll a cég ágazati előrejelzésében – írta az Origo. Bár az elmúlt években kiválóan teljesítő napraforgó lendülete tavaly a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt némileg megtorpant, a szakértők szerint komoly lehetőségek vannak a növényben: kedvező időjárási feltételek mellett akár további rekordokat is elkönyvelhet a szegmens.

Ősszel még minden a tervek szerint alakult – vetettek a földeken

Mondjuk ki, a koronavírus-járvány nyilván egészségügyi kockázatokat, nem lebecsülendő veszélyeket hozott a kukoricatermelőkre is, mégis komoly hatása volt az áremelkedésekre, tehát végső soron pénzt hozott a konyhára. Óvatosan kell tehát bánni a piaci zavarok megítélésével! A pandémia előre hozott egy sor olyan világpiaci vásárlást, amely a szokásos idejében nem gerjesztett volna ekkora árhullámot. Elég, ha az állandó hivatkozási alapra, Kínára gondolunk, de több importőr is engedett a felfokozott piaci hangulatnak. A zavarhoz hozzájárult, hogy a dél-amerikai kukoricatermés kilátásai romlottak, így nagyobb kereslet nehezedett az észak-amerikai kukoricapiacra.

Márkli Jánossal, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetőjével beszélgettünk, arról, ők miként élik meg napjainkat, náluk mi a legfontosabb feladat mostanság.

Az egész területet lezárták, tömörítették, hogy megakadályozzák a párolgást, megőrizze a föld a nedvességtartalmát
Fotók: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Néha gúnyosan mondják, hogy a mezőgazdászoknak semmi sem jó... De van benne igazság, hogy nincsenek könnyű helyzetben, hiszen ők valóban ki vannak téve az égiek szeszélyeinek. Egyszerűen nagyon ritka az, ha az időjárás optimális a mezőgazdaság minden terménye szempontjából. Ezt, mint kiskertes tapasztalatból meg tudom erősíteni. A lényeg: március elején miként állunk, mit mond a szakember?

Márkli János szerint az időjárás nem kedvez a mezőgazdaságnak

– Ismét azt kell mondanom, hogy ezúttal sem kedvez az időjárás a mezőgazdaságnak – kezdte beszélgetésünket Márkli János. A reggeli hidegek ugyanis nem kedveznek a növényeknek. Pedig az egész területünket lezártuk, tömörítettünk, ami akadályozza a párolgást, vagyis megőrzi a föld nedvességtartalmát. Ez a mostani időjárás a vetés szempontjából sem jó. Nagy probléma az is, hogy komoly a hőingadozás. A napokban mértünk már mínusz tíz fokot talaj fölött, miközben napközben volt plusz húsz fok is. Egy előnye van a hidegnek, hogy a rovarok, a kártevők eltűntek. Ezért nem kell annyit permetezni, mint egy enyhe tél után, ezzel pénzt tudunk spórolni.

Legutóbb, amikor decemberben beszéltünk Márkli Jánossal, elmondta, hogy minden a tervek szerint halad, a termékek értékesítése folyamatos, az őszi vetés megtörtént. Most a tavaszi vetés a legfontosabb, százötven hektár napraforgót, kétszáznyolcvan hektár területű kukoricát kell elvetniük. De itt is komoly problémát okoz a talaj menti fagy, mert hidegben nem tudnak vetni. Viszont ami pozitív, hogy az értékesítésük továbbra is jól működik, naponta kétszázötven tonna kukoricát szállítanak Dunaföldvárra a bioetanolnak, és Olaszország is megbízható felvevőpiacuk. Komoly kereslet van a gabonáik iránt.

Forrás: agrotrend.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!