Sikeres volt az elmúlt négy év: tovább kell vinni az értékeket

2020.09.11. 07:00

Világot érintő változások

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító küldöttgyűlésén vendégként részt vett dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Az eseményt követően készítettünk vele interjút.

Kőhalmi Kálmán

Fotó: Zsedrovits Eniko

A négyévente megtartott tisztújítás egyben alkalmat ad a visszatekintésre, illetve a következő időszakkal kapcsolatos tervek megfogalmazására. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az országos kamara elnöke, aki húsz éve tölti be ezt a pozíciót, elmondta, rendszeresen megkérdezik tőle: nem unja-e már ezt a posztot? Erre így szól a válasza: itt minden nap más. Szinte minden nap új kihívásokra kell reagálni. Ugyanakkor nehéz misszió megértetni a vállalkozásokkal, hogy a kamara nem kólaautomata, ahova bedobom a pénzt, és kijön a kóla. Ennél sokkal összetettebb rendszer. Ha sikeresek akarnak lenni, arra kell törekedniük, hogy a befolyásuk, az elfogadottságunk erőteljes legyen. Erős legyen a vállalkozói háttér, mert az ad erőt a hangjuknak. Így lehetnek erősek a döntéshozók előtt. Ezzel a vagyonnal, befolyással okosan kell élni, keresztül is kell vinni a döntéshozókon a vállalkozói elvárásokat, városi önkormányzatokon, megyei önkormányzatokon, kormányzaton. Megítélése szerint az elmúlt négy év ilyen szempontból nagyon sikeres volt, bár tulajdonképpen nem csináltak mást, mint folytatták az előző évek munkáját, építették a rendszerüket, tovább erősödött a kamara.

Parragh László: „erős gazdaság nélkül nincs erős kormányzás”
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A következő időszak is a megteremtett értékek továbbviteléről és a kihívásokkal való szembenézésről szól, bárki is lesz a következő időszakban az országos kamara elnöke – tette hozzá. Nem lesz egyszerű időszak, hiszen a világjárvány okozta helyzet különbözik minden más válságtól, amit a ma élő nemzedékek megélhettek. Nem lehetett arra sem számítani, hogy a világ legerősebb, leggazdagabb országait ilyen durván érinti a vírushelyzet, elsősorban az Egyesült Államok esetében. Gazdaságpolitikai pozíciók változnak meg. A pandémia kiváltotta humán probléma teljesen másként érinti a gazdaságot, mint a hagyományos gazdasági válságok.

Ugyanakkor a vírushelyzet egy olyan időszakban alakult ki, amikor gyakorlatilag egész világunkat átalakítja a technológiaváltás. A digitális technológia, a robotika, az energetika átalakulása, a környezetvédelem. Nagyon látványos ez a váltás az autóiparban, ez természetesen kihat a beszállítókra is, széles vállalkozói kört érintve Magyarországon. „És nekünk rá kell készülnünk, hogy a következő időszakban a magyar gazdaságot pozicionáljuk” – hangsúlyozta az országos kamarai elnök.

A kormány pontosan érti, hogy a gazdasági szereplőkkel együtt kell működni. Tudják, hogy erős gazdaság nélkül nincs erős kormányzás. Az együttműködésnek különböző technikáit találják ki és működtetik. Ilyen értelemben az iparkamarának nagyon jó a pozíciója Parragh László szerint.

Nem tudhatjuk még, milyen változásokat hoz az egyes területeken a technológiaváltás. Így például nagyon nehéz egy minimum 7-8 évig tartó nagyberuházás előkészítése, eldöntése. Hol tart majd az adott iparág abban az időszakban?

Az MKIK elnöke szerint a kamara kiindulópontja az lehet, hogy minden szereplő más, ahogy az igényei, a lehetőségei és a jövője is. A kamarának ehhez igazodva kell választ adnia a maga flexibilis módján. A kamara az államigazgatás, a politikai felépítmény szempontjából nézve még a legflexibilisebb intézmény a világon szinte mindenütt. Mindig gyorsabban reagálnak, még ha magukat néha túl lassúnak tartják is – fogalmazott az elnök. Úgy tudnak egy nagyon erős pozícióra szert tenni, ha az államigazgatásnak szállítják a vállalkozásoktól begyűjtött információkat, együttműködnek, közösen alkotják meg a szükséges megoldásokat. A vírusválság kapcsán napi együttműködés volt a kialakult helyzetben a kormánnyal, egy sor olyan lépést meg tudtak tenni, ami menthette a menthetőt.

A küldöttgyűlés előtt Parragh László megbeszélést folytatott az eseményre érkező Pintér Tamás polgármesterrel. A kamarai elnök hangsúlyozta: együttműködésre van szükségük, a nyitottságot abszolút mértékben érezte a polgármester részéről. Parragh László szerint Dunaújváros egy sajátos szubkultúra, sok szempontból más, mint az ország. Az emberek egyenesek, amit megbeszéltek, amiben megállapodtak, az úgy van. Van egy beágyazott értékrend, ami mellett az emberek kiállnak. Pedig egy új városról van szó.

Az adott kamara hatékonysága a vállalkozásokhoz való közelségen múlik, ez meglátszik a dunaújvárosi kamara által elért eredményeken is – emeli ki az MKIK elnöke. Ugyanakkor példaként említ nagy kamarát is, a Bács-Kiskun megyei kamara létrehozott városi kamarai egységeket, és nagyon jól szervezett kamarává váltak. A sikeresség számos benchmarking adaton lemérhető, a szervezettségen, a Széchenyi Kártyán, az üzleti kapcsolatfelvételeken, a duális képzés különböző számain. Ezekből „vállalatvezetőként” le tudja vonni a következtetést az ember, mennyire sikeres az adott kamara – fogalmazott Parragh László. Minden területi kamara önálló szereplő, azonban, hogy minél sikeresebbek legyenek, az az egész kamarai rendszer számára fontos. Hiszen, ha az országos kamara elnöke elmegy tárgyalni a miniszterelnökkel, mögötte egy egységes erőnek kell állnia, hogy azt mondhassa, a gazdaságot képviseli. Az MKIK elnöke szerint Dunaújvárosban összeállt a helyi gazdaságot képviselő csapat.

DKIK-tisztségviselők névsora a tisztújítást követően

Elnök: Králik Gyula (Materiál T+T Kft.)

Általános alelnök: Kis Attila (De Plano Kft.)

További elnökségi tagok: ipari tagozat elnöke Vass Zoltán (Ferrobeton Zrt.), kereskedelmi tagozat elnöke Horváth Attila (Gasztro-Life Kft.), kézműves tagozat elnöke Fülöp Ilona (egyéni vállalkozó), Tarány Gábor (DAK Acélszerkezeti Kft.), Vass Jenő (Hamburger Hungária Kft.).

Ellenőrző bizottság: Matuss Péter (ISD Dunaferr Zrt.), Németh Ferenc (Dutrade Zrt.), Szabolcs Márta (ISD Kokszoló Kft.)

Etikai bizottság: Szabó Gyula (Reál-Száll Bt.), dr. Bozsits Attila (L-Tér Stúdió Kft.), Urbán László Imre (Momert Zrt.), dr. Bocsi Andrea (egyéni vállalkozó), Palkovics Katalin (Dunaújvárosi Kegyelet Kft.).

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökségében négy fő képviseli a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarát:

Králik Gyula (Materiál T+T Kft.), Kis Attila (De Plano Kft.), Vass Zoltán (Ferrobeton Zrt.), Horváth Attila (Gasztro-Life Kft.)

Országos tisztségeknél az alábbi személyekre történt jelölés:

MKIK-elnök: dr. Parragh László,

MKIK általános alelnök: Miklóssy Ferenc (Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke).

Ipari tagozati küldöttek: Králik Gyula (Material T+T Kft.), Vass Zoltán (Ferrobeton Zrt.), Tarány Gábor (DAK Acélszerkezeti Kft.), Urbán László Imre (Momert Zrt.), Vass Jenő (Hamburger Hungária Kft.), Roy Katalin (Hankook Tire Kft.), Nemes Zoltán (Kine-Bau Kft.), Matuss Péter (ISD Dunaferr Zrt.), Szécsenfalvi Zsigmond (Dunagép Zrt.), Kovács Márta (Klíma-Komp Kft.).

Kereskedelmi tagozati küldöttek: Horváth Attila (Gasztro-Life Kft.), dr. Bozsits Attila (L-Tér Studió Kft.), Grábics Gábor

Ferenc (Corner Trade Kft.), dr. Bocsi Andrea (dr. Bocsi

Andrea Turisztikai Kft.), Kis

Attila (De Plano Környezet­védel­mi és Kereskedelmi Kft.), Szente Tünde (egyéni vállalkozó), Máriás József (Máriás Nyina egyéni vállalkozó).

Kézműves tagozati küldöttek: Fülöp Ilona (egyéni vállalkozó), dr. Kováts Miklós (Quint-Ex Bt.), Szabó Gyula (Reál-Száll Bt.), Palkovics Katalin (Dunaújvárosi Kegyelet Kft.), Kuminka Józsefné (Mérleg Számviteli Kft.), Nagyné Kaszás Éva (7let 2011 Bt.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!