250 embert foglalkoztat

2020.06.02. 13:00

Biofinomító üzemet építenek

A Pannonia Bio Zrt., akkor még Pannonia Ethanol néven 2012 májusában bioetanol gyárat telepített Dunaföldvárra. Az üzem alapkövét 2010 augusztusában tették le, és rekordidő alatt, a tervezett átadás előtt 5 hónappal készült el a dunaföldvári gyár.

MTI – Pannonia Bio

Pavel Kudriavtcev (b) a távozó vezérigazgató, Julian Patton mellett a Pannonia Bio dunaföldvári üzemének bejáratánál

Fotó: Pannonia Bio

Dunaföldvár

A beruházás 214 millió dollár volt. A kezdetben bioetanolt előállító gyár mára többféle terméket előállító biofinomítóvá vált. Az átadás óta eltelt 8 évben a cég háromszorosára növelte a termelőkapacitását. Jelenleg élelmiszer-ipari és egészségügyi termékeket, biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő a kőolaj alapú termékek alternatívájaként. A Turley-család és az ír ClonBio Group Limited befektetéseként az üzem 2016-ban Európa legnagyobb biofinomítójává nőtte ki magát. Támogatja az olyan új, innovatív biotermékek bevezetését, amelyek jelentős és jótékony hatással vannak az emberek és az állatok egészségére.

A társaság fejleszti meglévő üzem­egységeit is

A Pannonia Bio jelenleg egy többéves (2019–2021) fejlesztési célú befektetési terv megvalósításán dolgozik, amelynek keretében 150 millió eurót meghaladó értékű beruházásokat hajt végre a megújuló energia, energiahatákonyság-fejlesztés, biogáz, valamint a termésnövelő szerek és takarmány szektorokban. Ennek része a dunaföldvári gyár bővítése is.

Pavel Kudriavtcev (b) a távozó vezérigazgató, Julian Patton mellett a
Pannonia Bio dunaföldvári üzemének bejáratánál
Fotó: Pannonia Bio

2020 márciusától Pavel Kudriavtcev lett a cég vezérigazgatója, aki Julian Patton utódja lett a vállalat élén.

Kudriavtcev a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy „a Pannonia Bio ezen a nyáron kezdi meg egy jelentős méretű, fejlett bioüzemanyagok előállítására képes biofinomító üzem felépítését. Az itt megtermelt bioüzemanyag várhatóan elegendő lesz ahhoz, hogy Magyarország teljesítse az uniós Megújuló Energia Irányelvben meghatározott, fejlett bioüzemanyagokra vonatkozó előírásokat 2020-ban és az ezt követő néhány évben. Emellett a társaság egy hatalmas, energiahatékonyság javítást célzó beruházás keretében fejlesztéseket hajt végre meglévő üzemegységein, amelynek eredményeként 0,8 PJ energia megtakarítására lehet számítani. Ez a mennyiség elegendő ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a kitűzött energiahatékonyság-javítási céljainak 10 százalékát. A napenergia iparágban végrehajtott befektetéseknek köszönhetően ez év végére legalább 35 MW kapacitású működő naperőmű lesz a Pannonia Bio tulajdonában, amelynek köszönhetően olyan, vidéki területeken is lehetőség nyílik a munkahelyek és bevételek támogatására, ahol korábban nem volt jelen a vállalat.”

A termékeket több mint 30 országba exportáló cég 250 embert foglalkoztat, közvetve 2850 munkahely fenntartását támogatja.

2019-ben 1,2 millió tonna hazai kukorica feldolgozásával 500 millió liternél több etanolt, 300 ezer tonnát meghaladó mennyiségű, GMO-mentes, magas fehérjetartalmú állati takarmányt és mintegy 10 ezer tonna kukoricaolajat állított elő.

Pavel Kudriavtcev, a cég vezérigazgatója szerint „a Pannonia Bio csapatának valamennyi tagja elismerést érdemel, hiszen termelőüzemünk a kialakult válság ellenére továbbra is maximális kapacitáson tudott működni az elmúlt időszakban. Emellett bizakodásra ad okot, hogy a cég által eltervezett befektetési stratégia megvalósítása terv szerint halad tovább. Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni a Magyar Kormány és kiemelten az operatív törzs felé, amely magas szintű szakmai munkájával lehetővé tette valamennyi logisztikai és egyéb akadály elhárítását, amelyek veszélyeztethették volna a társaság működését. Különösen büszkék lehetünk arra, hogy a nehézségek ellenére a Pannonia Bio az elmúlt időszakban is növelte foglalkoztatottjainak létszámát.”

A vezérigazgató hozzátette: „A HÉTFA tanulmány eredményei örömmel töltenek el, hiszen amellett, hogy megmutatják a Pannonia Bio tevékenységének jelentőségét a hazai agráriumban, számszerűsíthető módon adatokkal támasztják alá a cég nemzetgazdaságra gyakorolt pozitív hatását is.”

A társaság jelenleg az általa megtermelt etanol mintegy 80 százalékát a Covid-19 elleni védekezésre fordítja. Ez a mennyiség az Európai Unió összes polgárára (460 millió fő) vetítve fejenként havonta 100 ml mennyiségű kézfertőtlenítőszer biztosítására elegendő.

„A koronavírus világjárvány kitörése óta társadalmi kötelezettségünknek érezzük, hogy a rendelkezésre álló eszközöknek megfelelően felajánlásokkal segítsük a helyi közösségek, környékbéli ipari létesítmények, valamint egészségügyi intézmények munkáját. Cégünk folyamatosan vizsgálja a további területeket, ahol segíteni tudja a járványellenes intézkedéseket” mondta Hódos Ferenc, a Pannonia Bio stratégiai igazgatója.

MTI – Pannonia Bio

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!