KLÍMABARÁT VILLAMOSENERGIA-TERMELÉS

2020.05.28. 17:00

Hazánk megközelíti az Unió átlagát

Hanol Erzsébet/TEOL

Nagykanizsa, 2019. március 4. Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetõszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményû rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Egyre jobban teljesít az Európai Unió a klímabarát villamosenergia-termelés terén, amit a legfrissebb adatok is alátámasztanak. Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az EU 28 tagállamában a karbonsemleges villamosenergia-termelés aránya 2019-ben 57 százalék volt, és a tisztán termelt áram 49 százaléka atomerőművekből származott, illetve a teljes villamosenergia-termelésből a nukleáris energia 28 százalékkal vette ki a részét.

Érdekesség, hogy az atomerőművet üzemeltető Magyarország a nukleáris villamosenergia-termelést nem alkalmazó Dániával közel azonos szinten teljesített a karbonsemlegesség arányát illetően – tette hozzá Mittler István. Kiemelte: környezet- és klímavédelmi szempontból is örömteli, hogy tavaly a Magyarországon megtermelt villamos energia 56 százaléka karbonsemleges forrásból származott, és ebből több mint 50 százalékpontnyit a Paksi Atomerőmű termelt.

A kommunikációs igazgató arról is beszélt, hogy az Európai Unió tagállamai közül Németországban van a legtöbb szél- és napenergia-kapacitás, ám az időjárásfüggő energiahordozók ingadozó termelése miatt nagyon gyakran fosszilis erőművek gondoskodnak az ellátás folyamatosságáról. Így fordulhat elő az, hogy egy megawattóra villany megtermeléséhez Németországban 2019-ben 40 százalékkal több szén-dioxid-kibocsátás társult, mint hazánkban. Ez alapján az Unió 28 tagállamát sorba állítva – kezdve a legszennyezőbbel – tavaly Németország a nyolcadik helyet érte el, Magyarország pedig nem sokkal elmaradva az EU-s átlagtól a tizennegyedik. Franciaország Svédországgal holtversenyben a lista végén foglal helyet, vagyis jelenleg ők a „legtisztább” termelők az EU-ban.

vezető képünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!