A rügyek öt-tíz százaléka menekült meg

2020.04.27. 17:30

Ezúttal is a kajszibarack járt a legrosszabbul, nagyon elfagyott

Nem jól alakult eddig az időjárás a gyümölcstermesztőknek. Hamar jött a meleg februárban, majd márciusban következett a fagy, és ha ez nem lenne elég, hetek óta nem esett az eső.

Agárdy Csaba

2020.04.25. elvirágzott gyümölcsfa Nagyvenyim Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Híralp

Fotó: Zsedrovits Eniko

Persze a fentiek a kiskerteseket sem kímélik, és az országban sokaknak van egy-két kajszifája, tehát komolynak tűnik a veszteség.

Eddig leginkább a kajszibarack sínylette meg az időjárást, nagy része az egész országban lefagyott. Az összes kajszibarackfa kivirágzott márciusra, de az azt követő fagyok alaposan megkárosították a fákat, ezért valószínű, hogy idén nem sok barackot szüretelhetnek a gazdák, ez pedig hiányt okoz majd a piacon, ami pedig az árakat felveri. Néhány évvel ezelőtt már volt egy hasonló helyzet az országban, nagyon kevés kajszibarack volt, és nyolcszáz forint alatt nem lehetett kapni kilóját.

Szinte minden gyümölcsnek „jutott” a fagyból

Csizmadia György, a Ve­nyim Gyümölcse Kertészet tulajdonosa sem tud sok jóról beszámolni:

– Az őszi- és a kajszibaracknak a kilencven, a cseresznyének a hetven az almának az ötven, az epernek a negyven százaléka fagyott el. Eddig tizennyolc fagyos éjszaka volt.

Nagy gondban van a Hungarikum Gyümölcs Kft. is. Több helyen van ültetvénye, a többi között Perkáta külterületén is. Tímár Bélától, a kft. képviselőjétől megtudtuk, a kajszi náluk nagy csapást kapott a fagyok idején. Öt-tíz százaléka maradt meg a virágoknak, de lehet, hogy végül egyáltalán nem lesz termés, de a meggy, a cseresznye és a szilva is hatalmas károkat szenvedett. A gazdák általában füstöléssel, parafingyertyák égetésével védekeznek a fagy ellen, de nagyon sok helyen ezúttal erre sem volt lehetőség, ugyanis nagyon szeles volt az időjárás.

Elfagyott rügyek, elhalt virágzatok Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Híralp

Természetesen a fagy nem kerülte el a hobbikertészeket, az úgynevezett telkeseket sem. Az adonyi szőlőhegyen például minden kajszibarackfa elfagyott – e sorok írójáé is. Három héttel ezelőtt előfordult, hogy hajnalban mínusz nyolc fokot lehetett mérni a szőlőhegyen, amikor az előtte való napokban már húsz fokra is felment a hőmérséklet.

Vagyis az idén sok spájz és pálinkásüveg üresen marad, mert nem lesz miből lekvárt készíteni, gyümölcsöt elrakni, és barackpálinka sem nagyon készülhet. Abban lehet bízni, hogy a többi gyümölcsfajtát már nem éri semmi kár, azokból lesz választék a piacokon.

A törökök hozták

Az Európai Unióban 65 ezer hektáron termesztik és az éves termésmennyiség 700 ezer tonna. Magyarországon évente 30 ezer tonna kajszibarackot termelnek. Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését. A legjelentősebb kajszibarack termőtáj Borsod-Abaúj-Zemplén megyében helyezkedik el, ahol körülbelül 1700 hektár kajszibarack-ültetvény található, amelynek mintegy harmadán a gönci magyar kajszi fajtát termesztik.

Nagyobb termesztő területek találhatók Bács-Kiskun, Csongrád és Pest megyében, összesen körülbelül 900 hektár, valamint Közép- és Dél-Dunántúlon 700-800 hektár. Tavaly huszonötezer tonnánál több volt a hazai kajszibaracktermés. Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva, befőttnek, lekvárnak, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. wikipedia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!