Dunaferr – Liberty

2020.02.12. 20:00

Visszavonta a 350 fős létszámleépítést a Dunaferr és megállapodott a béremelésről a szakszervezetekkel

Molnár László a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke tájékoztatta lapunkat a megállapodás részleteiről. Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos kulcsfontosságúnak tartja Dunaújváros és térsége stabilitása szempontjából a megállapodást.

KF/ VZs

Fotó: archív

 

Molnár László a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke
Fotó: archív

A keddi hírek még arról szóltak, hogy a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség Budapestre, az Orosz Nagykövetség elé megy demonstrálni a szakszervezeti tagokkal. Aznap délután ugyan kaptak egy olyan ajánlatot a munkáltatótól, ami pozitív elmozdulást jelentett a korábbiakhoz képest de a második félévtől felajánlott 8 százalékos bérfejlesztés nem tudták elfogadni, ezért továbbra is fenntartották a szándékunkat a demonstrációra. A munkáltató ezt tudomásul vette és még szerda délelőtt 10 órakor egy újabb tárgyalási fordulóra hívta a szakszervezeteket.

Eredetileg azt szerették volna, ha éves szinten legalább 8 százalékos bérfejlesztést tudnak realizálni a 2020-as évre. A Dunaferr anyagi helyzetére hivatkozva a munkáltató erre nem látott esélyt. Más konstrukciót kellett kitalálniuk, amely mindkét félnek elfogadható volt. A hosszas egyeztetések után született megállapodás.

A 2019. október 29-én bejelentett létszámleépítést a Dunaferr visszavonta és megállapodást kötöttek a béremelés mértékéről és a béren kívüli juttatásokról. Így 2020 május elsejétől egy inflációkövető 3,4 százalékos béremelésre kerül sor, amely július elsejétől újabb 6,8 százalékkal bővül, tehát a 2019-es bérekhez képest 10,2 százalékkal keresnek többet a munkavállalók a Dunaferrben a júliusi hónaptól. A béren kívüli juttatások az éves átlagos bérfejlesztés mértékével fognak nőni. A szabadságos bér, amelyet június 10-ig kellene megkapniuk a munkavállalóknak egy hónapot fog csúszni. A Dunaferr alapanyagvásárlásához ezzel tudnak hozzájárulni, amelyre már többször volt példa.

Molnár László óriási eredménynek tartja azt, hogy nem lesznek elbocsátások a Dunaferrnél 2020 december 31-ig. Ezzel 350 család nyugodhat meg most.

Dr. Galambos Dénes: Fontos lépések a térség stabilitása érdekében

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos
Fotó: archív

Dr. Galambos Dénes, Dunaújváros és térsége fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos üdvözölte a megállapodást. Örömét fejezte ki, hogy a munkavállalók helyzete tárgyalásos úton rendeződött. Kulcsfontosságú a térség stabilitása szempontjából az, hogy a munkáltató a tervezett létszámcsökkentést visszavonta. A miniszterelnöki biztos lapunknak elmondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter vezetésével a közelmúltban tárgyalásokat folytattak a társaságcsoport orosz tulajdonosi körével és örül annak, hogy már rövid távon is érezhetik ennek pozitív hatását a Dunaújvárosban és a térségben élők.

Lapunk többször foglalkozott már eddig is a Dunaferr helyzetével, bízunk abban, hogy hamarosan újabb fontos bejelentések lehetnek a Dunaferr jövőjével kapcsolatban, hiszen a cég 12 ezer embernek, családnak nyújt a térségben megélhetést. Ezzel kapcsolatban dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztostól megtudtuk, hogy a következő hetekben folytatódnak a tárgyalások a tulajdonosi körrel a munkahelyek megtartásáról, a szükséges környezetvédelmi fejlesztések megvalósításáról és a versenyképességet javító beruházásokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!