Hatékonyság, folyamatos innováció

2020.02.02. 18:00

Kis cég is stabil piacot találhat magának a nagyok között itthon és külföldön

A H. R. Profix Konzol Kft. jó példája annak, hogy egy kis cég hogyan tud magas szakmaisággal, speciális termékeihez kapcsolódó szolgáltatásokkal, folyamatos fejlesztésekkel stabil piacot találni itthon és külföldön is.

Kőhalmi Kálmán

H. R. Profi x székház: a homlokzatokon szemléltetik a különböző burkolatok rögzítési megoldásait

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Dunaújváros

A társaság legfontosabb profilja a homlokzatok rögzítése különböző, az eltérő burkolatokhoz (tégla, kőlap, műkő), igényekhez, megoldásokhoz igazodó konzolokkal. Emellett hasonló elemeket fejlesztettek ki a napelemek, illetve az ipari robottechnikák rögzítésére. A fő termékvonalra a tulajdonos-ügyvezető, Maxi Tibor még 1990-ben hozott létre egy céget, amelyből 1997-ben kilépett, és ismét a nulláról kezdte a cég- és a piacépítést.

Maxi Tibor tulajdonos-ügyvezető

Az első években egy francia cég termékeit forgalmazták, majd kialakították saját termékportfóliójukat, amelyet elsősorban a hazai igényekhez igazítottak, ugyanakkor nemzetközi szinten is versenyképes profilrendszer, amely a gazdaságos gyártásra, jó szerelhetőségre optimalizált. A termékpaletta, az alkalmazott technológia a szükséges szabadalmi védelemmel rendelkezik. A képviselt színvonalat jelzi, hogy itthon és Nyugat-Európában is nagynevű generál kivitelezőkkel állnak kapcsolatban, a referencialistájuk alapján az újabb megrendelőknek nincs sok kétségük arról, hogy biztosra mennek.

A 2008-as válság, az építőipari teljesítmény visszaesése a H. R. Profixot is megviselte, a komoly pénzügyi válságból, a felvett hitelek okozta nehéz helyzetből 2011-re sikerült kilábalniuk. Ebben ­elsősorban a volt jugoszláv országokból, illetve más európai partnerektől (Svédországtól Ciprusig) érkező megrendelések voltak segítségükre. Sok európai konkurensük nem volt ilyen szerencsés. Azóta az árbevételük folyamatosan növekszik, 2018-ban már elérte az egymillió eurót. Ez még mindig csak a 2006-os szint, tehát nem érték még el a válság előtti eredményt. A tavalyi év is növekedést mutatott, és olyan presztízsberuházásokban is részt vettek, mint például a Puskás Aréna, vagy a Kossuth téren a Parlament új irodaháza.

A nagyberuházások a volument is növelték, ennek elég feszített tempóban tudtak megfelelni, hiszen a dolgozóik létszámát nem erre állították be. Azóta vettek fel két fiatal kollégát, így igyekeznek növelni a kapacitást, és fiatalítani is a gárdát, őket szakmai képzésekben is részesítik. A fizetések a cégnél – az ügyvezető szerint – jók, a munkakörülményekre is odafigyelnek, így nem jellemző a fluktuáció.

A bérek növekedését azonban csak a hatékonyabb termeléssel lehet elérni. És a megrendelők számára elfogadható árakat is. Ezen a téren is folyamatosak a fejlesztések. A telephelyet 2008-ban építették meg a Neumann utcában (északi iparterület), amely egy 360 négyzetméteres gyártócsarnokból és egy háromszintes, nyolcszög alakú irodaépületből áll. A sajátos alakzatot azért választották, mert annak különböző oldalain más-más burkolatokat és azok rögzítéseit mutatják be, így a laikusok, de a szakemberek is jobban elképzelhetik az általuk kínált megoldásokat. A géppark cseréje most zajlik, stabilabb, jobban karbantartható gépeket helyeznek üzembe.

Jelentős energetikai fejlesztéseket is elindítottak önerőből. A csarnok és az irodaépület tetejére, valamint a parkoló fölé napelemek kerülnek, egy 50 kW-os minierőművet alakítanak ki. A rendszerhez kapcsolódik majd egy nagy teljesítményű akkumulátor is, így még többet tudnak megtakarítani a komplex rendszer használatával. A fűtésre-hűtésre hőszivattyús rendszereket alakítottak ki, amit a megtermelt áram üzemeltet.

H. R. Profi x székház: a homlokzatokon szemléltetik a különböző burkolatok rögzítési megoldásait
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A cégnek az évek során sikerült megtalálnia azt a piaci rést, amely alapja a stabil működésnek. A hasonló megoldásokat kínáló cégek jellemzően sokkal nagyobb vállalkozások, amelyek gyakran maguk helyett a H. R. Profixot ajánlják olyan, kisebb munkákra, amelyekre nekik nem érdemes rámozdulni. A dunaújvárosi cég kisebb szériás – de szériás – termékekre állt rá, amelyeket költséghatékonyan tud előállítani, így árszintje sem éri el jellemzően a nagy konkurensek kínálatát. A termékei a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően sok esetben előnyösebbek a felhasználóknak. És a cég tevékenységét a szolgáltatások emelik igazán magas szintre. Hiszen mérnökeik elkészítik a homlokzati rögzítés terveit, átadják a kivitelezőnek, és a legyártott termékeket hetente szállítják, a tényleges felhasználáshoz ütemezve. Így folyamatosan kapcsolatot tudnak tartani az építkezés vezetőivel is. Ha előre nem látott változás történik a kivitelezés során, alkalmazkodni tudnak hozzá, nem kap a kivitelező olyan termékeket, amelyeket nem tud felhasználni.

A szakmaiság, a minőség, a kapcsolódó szolgáltatások alapján erős bizalmi kapcsolatot alakítottak ki a megrendelőkkel, így érték el, hogy a nagy generálkivitelezőktől is előrefizetést, vagy előleget tudnak kérni. Ez nem nevezhető gyakorinak az építőiparban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!