Változások január 1-től

2020.01.05. 12:00

Drágább lesz a cigaretta, bevonják az Erzsébet-utalványokat is

Az eva megszűnése és az Erzsébet-utalványok bevonása mellett a négygyermekes anyák adózása és a minimálbérek is változtak január elsejével.

Dániel Viktóra (kisalfold.hu)

A legfontosabb tudnivalókat Dániel Viktória, a kisalfold.hu-n megjelent cikkében foglalta össze.

SZJA-mentesség az élet végéig

E szerint minden édesanya, aki négy vagy több gyermeket nevel, vagy korábban saját háztartásában felnevelt, jogosulttá válik a január 1-jétől munkával szerzett jövedelmének szja-mentességére.

GYED a nagyszülőknek

Az év kezdetével a nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válnak a gyedre, amennyiben vállalják, hogy a szülők helyett ők maradnak otthon a gyerekkel.

Több pénzért tovább dolgozunk

A minimálbér és a garantált bérminimum összege is 8 százalékkal emelkedik. Így a minimálbérre bejelentettek januárban már bruttó 161 ezer forintot kell kapjanak, a garantált bérminimum pedig 210 ezer forintra fog emelkedni. Emellett a szociális hozzájárulási adó is mérséklődik 17 és fél százalékra.

Mindemellett folytatódik az öregségi nyugdíjasoknál a korhatáremelés. 2020-ban immár 64,5 év lesz a korhatár, azaz most majd az 1956 első félévében születettek mehetnek nyugdíjba.

Változás a postai díjakban

A levélküldemények 50 gramm alatti tömegkategóriáinak összevonása miatt a 30 grammos közönséges levelek ára nőni fog, viszont az 50 grammosoké csökken. Az új ár a belföldi, 50 gramm tömeghatár alatti közönséges levelek esetében 135 forintra, a belföldi elsőbbségi leveleknél pedig 185 forintra változik. Ugyanígy nőni fog az 500 grammos és a 2 kilogrammos levelek feladási díja is.

Ismét drágul a dohány és a lottó

Az európai uniós követelmény elérése érdekében a cigaretta jövedéki adóját három lépésben emelik idén. Továbbá növekedni fog a vágott fogyasztási dohány ára is.

2016 óta először a legnépszerűbb hazai lottójátékok árát is emelték december 28-tól az ötöslottó, december 29-től a hatoslottó, idén január 1-jén pedig a skandináv lottó ára emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!