Szponzorált tartalom

2019.10.14. 16:24

Mosógép vásárlás előtt ezeket tartsuk szem előtt…

A mosógépek korán halnak – talán nemsokára lesz egy ilyen mondás. A korábbi évtizedekben a mosógép-gyártók az elnyűhetetlen minőséget tartották elsődlegesnek, ma viszont a kiváló ár-érték arány elérése lett a legfőbb céljuk.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mosógépekről alkotott képünk néhány év alatt rengeteget változott; nem is olyan rég még csak azt vártuk el tőlük, hogy képesek legyenek kimosni a ruháinkat, ma viszont szupergazdaságos ECO-programokat, súlyautomatikát, szenzorok által vezérelt megoldásokat szeretnénk alkalmazni. Az öt-tíz évvel ezelőtt gyártott mosógépek ma már szinte primitívnek számítanak; egyszerűen szeretnénk fejlettebbet és gazdaságosabbat használni, ezért a tökéletesen működő gépeket is lecseréljük olykor. A gyártók természetesen felismerték a felhasználói igények megváltozását, ezért az elnyűhetetlenség helyett a technikai fejlesztéseket helyezték fókuszba. De mégis milyen gépet érdemes választani, illetve milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani?

Mindenekelőtt azt kell eldöntenünk, hogy felültöltős vagy elöltöltős gépre van szükségünk. A rendelkezésünkre álló hely alapjaiban határozza meg, mekkora gépet választhatunk; a felültöltősek természetesen kisebbek, ezért nagyszerű választást jelenthetnek kis fürdőszobák esetén. Ha ilyen gépet választunk, egy-egy kifelejtett ruhadarabot utólag is behelyezhetünk. Esetükben viszont az energiahatékonyság szenved csorbát. Az elöltöltős gépek használata hajszálnyival kényelmetlenebb lehet, mivel a ruhák behelyezése és kiszedése során is le kell hajolni, az ilyen gépek azonban rendszerint jobb energiahatékonysággal működnek.

A töltet nagysága meghatározza a gép energiafogyasztását, illetve az energia gazdaságos felhasználását

Érdemes megfontolni, mekkora töltetet szeretnénk behelyezni mosás alkalmával. Alapvetően ki lehet jelenteni, hogy a töltet nagysága meghatározza a gép energiafogyasztását, illetve az energia gazdaságos felhasználását. Habár ma már léteznek olyan készülékek, amelyek súlyautomatika segítségével képesek biztosítani a töltet nagyságának megfelelő víz- és mosószerhasználatot, ennek ellenére a megfelelő dobkapacitásra mindenképpen érdemes figyelnünk. Tartsuk szem előtt, hogy rendre csak pólókat és ingeket, vagy esetleg elkoszolt vastag ruházatok is mosnunk kell.

Amennyiben gyakrabban kisebb mennyiséget szeretnénk mosni, illetve a gépet egyedül vagy a párunkkal használnánk, akár a 3-5 kg töltetet magába foglaló készülék is remek választás lehet. Átlagos felhasználói igények esetén az 5-6 kg-os mosógépek jelenthetnek ideális megoldást. Népesebb családok esetén érdemes 6 kg-nál nagyobb dobkapacitással rendelkező gépet választani. Persze a szokásaink felülírhatják az itt megfogalmazott javaslatokat…

Az energiatakarékosság érdekében nem feledkezhetünk meg az energiaosztályokról sem. Szerencsére ma már szinte minden minőségi gép kifejezetten magas energiaosztályba tartozik; érdemes előnyben részesíteni azokat a mosógépeket, amelyek esetében az „A” betű mögött minél több plusz jel sorakozik.

Ne feledkezzünk meg a centrifugáról sem! Minél magasabb fordulatra képes, annál szárazabb állapotban vehetjük ki a ruháinkat a gépből, viszont a nagysebességű centrifuga rongálhatja a legérzékenyebb szöveteket. Figyeljünk a zajszintre is; ma már léteznek „extrém-csendes” készülékek, amelyek akár amerikai konyhás lakásokban is jó választást jelentenek.

Ha új mosógépet szeretnénk vásárolni, válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő készüléket! Ha nem áll rendelkezésünkre a szükséges pénzösszeg, a Minikölcsön (THM: 24,9%) segítséget jelent a vásárlás során. Expressz igénylés esetén külön díj megfizetése mellett 0% THM érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában