Garantált minőség, együttműködés

2019.03.20. 17:30

Lépést tartani az építőipari kereslet növekvő igényével

Szokatlannak tűnhet, hogy találkozásunkkor miért épp a kávézásról beszélgetünk először egy építőipari vállalkozás tulajdonosával. Később talán mindez érthetővé válik. Grabarics Gábor a család nevét viselő cég vezetőjeként is mindenben a minőséget, az igényességet keresi.

Várkonyi Zsolt

A szakember negyvenéves kora után lett kávéfogyasztó. Elmondása szerint tizenegynéhány évvel ezelőtt Horvátországban kedvelte meg a minőségi kávézást. Azóta Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is megjelent az úgynevezett speciality kávé, kávézó kategória, aminek minősítési folyamata hasonló a boréhoz. Joggal kérdezhetik, hogy miért épp a speciality kávé? Nos, ez a kategória nem más, mint egy jól behatárolható, garantáltan magas minőség, maximalizmus, együttműködés, aprólékosság és precizitás együttvéve, az első lépéstől az utolsóig. Azt hiszem már értem: Grabarics Gábor vállalkozóként ezt képviseli az üzleti életben is.

Közel egy éve beszélgettünk, akkor azt mondta, hogy nem a legnagyobbak akarnak lenni, hanem a legjobbak. Persze hozzátehetjük, hogy a kettő azért nem zárja ki egymást.

Robbanásszerű növekedés

Az elmúlt esztendő az építőipari megrendelések növekedések ellenére nem a generálkivitelezők éve volt, mondja. A szakkivitelezők áremelkedése ugyanis messze túlhaladta a generálkivitelezők lehetőségeit. Ezt a gyors változást a robbanásszerű keresletnövekedés hozta magával, amit elég nehéz volt követni. Bízik abban, hogy ez egy átmeneti állapot, és hamarosan megnyugszik a piac. A hazai építőipari kivitelezések ilyen mértékű növekedésének mintegy háromnegyed részét az állami megrendelések, illetve a családtámogatási rendszerek bevezetéséből adódó keresletnövekedés adja. Nagy kérdés, hogy mindezt hogyan tudják lefedni építőipai kapacitásokkal. Grabarics Gábor szerint a 2016-os esztendő egy mélypont volt a mélyépítés, útépítés, infrastruktúra területén, a magasépítési üzletágban azonban már akkor is az élénkülés jelei mutatkoztak. Az egyik legnagyobb feladat az volt, hogy azokat a kapacitásokat megteremtsék, amelyek szükségesek voltak vállalásaik határidőre történő teljesítéséhez. A keresletnövekedés az árak robbanásszerű növekedését is magával hozta. Az építőanyagok kisebb, de a szakkivitelezői díjak ennél nagyobb mértékben nőttek. Gyakorlatilag egy inflációmentes környezetben tavaly az építőipari árnövekedés átlagban 20 százalékot produkált, sőt a magas­építési szegmensben ennél is többet. A minisztérium és az ÉVOSZ prognózisa szerint ugyanennyi várható ebben az évben is.

A családtámogatások kibővítése élénkíti a keresletet

Az elmúlt év végén a kormány 2023-ig meghosszabbította a már megkezdett lakás­építések 5 százalékos áfáját, ami a várakozásoknak megfelelően megnyugtatta az építőipari piacot, mondja, hiszen ennek köszönhetően normális tempóban lehet befejezni ezeket. A szakma nevében titkon abban bízik, hogy ez vagy ezen érték körüli alacsony lakásáfa később is fenntartható lesz, amennyiben az ország költségvetése megengedheti ezt. Annyi mindent megmozgat ez, még a tartós fogyasztási cikkek vásárlására is hatással van. A közelmúltban bejelentett családtámogatási rendszer kiterjesztése, valamint a nyugodt, forintalapú hitelezési rendszer is, mind a keresleti piacot bővíti, a gazdasági növekedést erősíti. Úgy gondolja, hogy ez összességében jó irány. A szakember szerint az építőiparban az áfacsökkentés egy azonnali beruházói lökést adott, ugyanakkor a csok-nak, mint ahogy az eltelt idő is bizonyítja, meg kellett érnie. Ezek a vevők igazán csak mostanában jelentek meg a piacon, ugyanis az első vevők inkább befektetési célú, hitel nélküli vásárlók voltak saját megtakarításaikból.

A családtámogatási rendszer használt lakásokra történő kiterjesztése egy egészséges folyamat része, hiszen akik első lakást vesznek, lehet, hogy egy olcsóbb használttal kezdik. Akiknek pedig ilyen van, azok egy idő után tovább lépve már egy új építésű lakásban gondolkodnak.

A szakképzett munkaerő kulcskérdés

Komoly árnyoldala ennek a növekedésnek az, hogy hirtelen sok cég alakult, sok pedig „felhígult”. Nagyon nehéz ebben a környezetben a minőségi munkaerőt megtartani, előteremteni. Egy vállalkozásnál, így a Grabarics társaságcsoportnál is kulcskérdés a képzett munkaerő. A szakmunkás-utánpótlás és a munkaerőhiány közötti összefüggéssel kapcsolatban sarkos véleménye van. Sajnos a szakmunkásképzésben elkövetett hibák következményeként ma nem áll rendelkezésre Magyarországon olyan kvalifikált szakmunkás-állomány az építőiparban, ami egy európai országban elvárható lenne. Eltűnt a szakmunkás-életpálya. Felbomlott az egészséges hierarchia, amiben a fiatalok, a tapasztalatlanok tisztelettel, elismeréssel fordultak az idősebb szakemberekhez, remélve, hogy az ismereteket, a gyakorlatot megszerezve egyszer ők is közéjük emelkednek. Eközben eltűnt a hit is, hogy kitanulva, egyre magasabb szinten művelve a szakmát, az évek múlásával egyre magasabb jövedelemmel, egyre jobban fognak élni. Minimum egy nemzedéknyi szakmunkás hiányzik a piacról.

Vezetői szinten azonban voltak jó igazolásaik, a műszaki gárdát bővíteni kellett, szervezetileg is alkalmazkodtak a megnövekedett feladatokhoz.

Dunaújvárosi kötődés

Számos beruházás konzorciumi kivitelezői is, amelyek közül helyben az egyik legismertebb az – egykori zöld sztk. helyén elkészült – Fe­jér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatala. A régi épület, az angol licence alapján CLASP-nak nevezett rendszer a Fejér Megyei Állami Építőipari Vállalat, majd később annak jogutódja, az ARÉV-nek mint rendszergazdának volt a terméke. Számára kedves épületegyüttes volt ez, hiszen elmondása szerint középiskolás diákként egy nyári gyakorlaton az ARÉV telephelyén fizikai munkát végezve gyártotta ennek kavicsos kéregelemeit. Kár, hogy évekig hányatott sorsa volt az épületnek, amelyet gyakorlatilag szerkezetéig visszabontottak, és a mai, korszerű ipari háttérnek megfelelő anyagokból építették újjá. Mostanra, ugyan már nem zöld színben, de egy tetszetős épületet kapott (vissza) a város. Ezt a beruházást konzorciumban végezte a Renalpin Kft., a Pont Plan Kft. és a Grabarics Kft. A hivatal március 11-vel megnyitott, az ünnepélyes ceremónia március végére várható.

Grabarics Gábor elmondta, az elmúlt évek keresletnövekedése az árak robbanásszerű növekedését is magával hozta Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Az új járási hivatal mellett számos ismert helyi beruházás fűződik a nevükhöz. A Hankook I. és II. üteme, a két Park Center, a Hamburger erőmű építési munkái, az Interspar, a Decathlon és a város főtere is, ez utóbbi konzorciumi kivitelezésben.

Folyamatban lévő projektjeik között említette a Budai Irgalmasrendi Kórház generálkivitelezését is, ami egy frekventált helyen lévő fővárosi beruházás. A tavaly elkezdődött kórházfejlesztés befejezésére 2021 végén kerülhet sor. Kiemelt munkájuk a BalaLand projekt, amely a szántódi rév közelségében, közvetlenül a vízparton, a Balaton egyik legnagyobb beruházása. Emellett Gödöllőn egy uszodán is dolgoznak. Külföldön is jelen vannak, szépen haladnak, bejöttek ezek a vállalásaik is.

Szívügye a fejlesztés és az innováció

A cég stabil anyagi háttere lehetővé tette, hogy komoly eszközparkot hozzanak létre, és új üzletágakba fektessenek. Ezek sorába tartozik a hevesi vasbetonelem-gyártó üzem, valamint a toronydaru üzletág is, ez utóbbiban bérbeadói, viszonteladói és felhasználó oldalról is érdekeltek. Szépen fejlődik az út- és közmű-megrendelésekre szakosodott üzletáguk is. Azt szeretné, ha egy életképes, évi többmilliárdos útépítő cég jönne ezzel létre, amelyet bátyjával közösen működtetnek, és bíznak abban, hogy stabil szereplőik lesznek ennek a piacnak is.

A Grabarics mint márkanév

A kiváló borászt, Szepsy Istvánt tisztelői és a konkurencia is úgy tartja, hogy a munkáját, elkötelezettségét, tudását, őt magát is csak önmagával lehet definiálni. Eljut egyszer idáig a Grabarics név is? – kérdeztem a vállalkozás agytrösztjétől, aki – mondhatni – nem szaladt alá a kérdésnek. Elmondta, hogy az egyik legnagyobb tudású tokaji borásznak tartja Szepsyt, ráadásul Tokaj az ő kedvence is, különösen Hercegkút, Sárospatak kedvesek neki. A Tokaji bort ő is a világ legjobb borának tartja. Egy horvát barátja mondta egyszer a horvát borászoknak, hogy nagyon sok jó bor van a világon itt is, ott is, amott is, meg van a Tokaji. Maximálisan osztja a Szepsy Istvánról kialakult véleményt, hiszen ő ennek a borvidéknek egy ikonikus alakja. Grabarics Gábor nem kitérve a kérdés elől szerényen azért annyit mondott, becsülettel teszik a dolgukat, de ő nem hasonlítaná magukat a híres borászhoz.

A Grabarics Kft. saját fejlesztésű termékekkel is megjelenik a piacon, elég, ha csak a látszóbetonra és a dekorbetonra gondolunk. Az előbbi egy nagyon jó minőségben elkészített natúr betonfelület, amíg a dekorbeton speciális technológiával készül és sokféle, ma szokványos kül- és beltéri burkolatot kiválthatnak vele. Típuselemeket is fejlesztenek már, hogy ne csak egyes termékekkel, hanem termékcsaládokkal szolgálhassák ki a megrendelők igényeit. Grabarics Gábor nem titkolja, hogy az egyik legígéretesebb és egyik kedvenc témája is a dekorbeton, aminek mind a gyártástechnológiája, mind pedig magának a terméknek a fejlesztése is abszolút saját innováció. Számára ez elsősorban nem is az üzleti, mint inkább szakmai kihívás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!