Minden feladat előrébb jött

2019.03.06. 14:00

Hamarabb kezdődött el a tavaszi munka a földeken

Máris javában folynak a tavaszi mezőgazdasági munkák a határban: mintegy három héttel hamarabb kezdődtek a szokásosnál.

Pekarek János

A város környékén szinte bárhol láthatunk a domboldalakon dolgozó traktorokat: a szokottnál jó három héttel hamarabb megkezdődtek a tavaszi mezőgazdasági munkák.

Méghozzá nagyjából ott, ahol késő ősszel abbamaradtak: a csapadékhiánnyal folytatott küzdelemmel. Márkli János, a városkörnyéken gazdálkodó Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője lapunknak elmondta: ismét hiányzott a téli, folyamatos, vastag hótakaró, és decembertől mostanáig összesen mindössze 75 (hetvenöt) milliméternyi, különböző halmazállapotú csapadék hullott mifelénk.

Ezért az első tavaszi munka a hengerelés és a simítózás volt: ezzel próbálják meg minél gyorsabban lezárni a talaj hajszálereit, nehogy a még meglévő víztartalom is elpárologjon az erős szélben. Tegnap reggel ugyan volt némi eső, de csak egyetlen milliméternyi: szinte észrevehetetlen.

Egyszerre több sürgős munka is a mezőgazdászok nyakába szakadt a korai felmelegedés következtében: sok a munka a Pentele Zrt. telepén is Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Ez az év is rosszul kezdődik tehát a mezőgazdászok számára. A folytatódó csapadékhiány miatt az őszi vetések is rosszul keltek, a búza és az árpa sem tudott rendesen megerősödni, bokrosodni, nagyon rossz összhatást mutatnak.

Mindent el kell követni tehát, hogy megerősítsék a növényeket. Hozzákezdtek a fejtrágya kiszórásához, és igyekeznek felkészülni a kártevő-mentesítésre.

Az enyhe tél következtében most már sokadszorra fordul elő, hogy a rovarkártevők újabb nemzedéke telel át különösebb megpróbáltatások nélkül, nagy számban. Máris megjelentek a földeken, sőt, a növényeken is, szinte ellepték a repceültetvényeket. Következésképpen a kártevők elleni védekezést is a szokásosnál lényegesen hamarabb kell elkezdeni, ami nem csak a fajlagos költségeket befolyásolja kedvezőtlenül, de a többi munkával egy időben végrehajtani komoly megterhelést jelent az embereknek és a gépeknek egyaránt, jegyezte meg Márkli János.

Mindemellett az árpán már a rozsdásodás jeleit is tapasztalják, vagyis a gomba- és növényi kártevők ellen is meg kezdeni a védekezést.

Változott a rend

Nehéz lenne megmondani, hogy ez már hányadik esztendő, amikor felborul a földművelők évszázadok óta megszokott naptára, amit még a gépesítés, a vegyszerezés s más modern módszerek használata sem befolyásolt különösebben. Ám az éghajlatváltozás erősen megváltoztatta a szokásokat, szinte az számít rendkívülinek, ha nem rendkívüli helyzettel, szoros idő- és munkabeosztással kell szembesülniük a mezőgazdászoknak. Rendszeressé vált, hogy egyszerre több munkafázist kell elvégezni, hogy egymásra torlódnak a feladatok. Mint most...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!