VI. Magyar Karbantartási Konferencia a Dunaújvárosi Egyetemen

2018.10.27. 07:00

Több lehetőséget is kínál a Paks II beruházás

A 2008-as kezdeményezésüket folytatva immár hatodik alkalommal rendezték meg a Magyar Karbantartási Konferenciát október 25–26-án. A találkozót a Dunaújvárosi Egyetem, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. és az MVM Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. közösen rendezte meg.

Balla Tibor

A konferencia mottója: Fókuszban az atomerőművi karbantartás. A kétnapos rendezvényt csütörtökön délelőtt dr. Szántó Jenő főiskolai docens, az MKK elnöke nyitotta meg és az ő zárszavával is ért véget a találkozó. A Magyar Karbantartási Konferencia kapcsolódik a környező országok karbantartási konferenciáin, az európai karbantartási konferencián (EuroMaintenance) és a karbantartási világkongresszuson (World Congress on Maintenance) tárgyalt, legújabb szakmai irányzatokhoz, ennek megfelelő referendumokat vártak.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos a konferencián

Dr. Szabó Attila főiskolai docens, az MKK titkára elmondta, fontosnak tartják Paks és a Dunaújvárosi Egyetem közti együttműködés elmélyítését, ezért erre hegyezték ki ezt a konferenciát is, ahová egyre több résztvevőt hívnak meg. Pakson kívül kapcsolatot építenek ki a MOL-lal, a papírgyárral, a Dunaferrtől is hívtak résztvevőket. A Paks II beruházás kapcsán nemcsak a karbantartás, hanem a létesítés terén is keresik az együttműködést. Aktív részvételüket az anyagvizsgálatban képzelik el, hiszen a karbantartás mellett az anyagtudománynak is tradíciója van Dunaújvárosban. Egy anyagvizsgáló centrum létrehozását tűzték ki célul. Ennek megfelelően a meghívottak több mint fele Paksról érkezett.

A hatodik alkalommal megrendezett karbantartási konferenciára az atomerőművön kívül más vállalatoktól – a Dunaferrtől, a papírgyártól, és a MOL-tól is hívtak meg szakembereket Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Előkészítés alatt a Paks II és a Dunaújvárosi Egyetem közti megállapodás

Dr. Galambos Dénes ipar- és területfejlesztésért felelős miniszterelnöki biztos az egyetem oktatójaként is elmondott köszöntőjében kiemelte, fontos feladata a Paks II beruházás és a Dunaújvárosi Egyetem képzési struktúrájának összehangolása. Ebben a relációban a dunaújvárosi iparvállalatok is fontos szerepet kapnak. Kijelentette, ahhoz, hogy modern ipari város legyünk, három összetevőre van szükség. Olcsó, versenyképes árú energiára, versenyképes vállalatokra, oktatási infrastruktúrára és kiváló oktatókra. Ezek a tényezők most rendelkezésre fognak állni. A Paks II beruházás kapcsán előkészítettek egy anyagot, ami a Dunaújvárosi Egyetem Kompetenciaközpontja és a Paks II közötti együttműködéről szól. Ez tartalmazza az anyagmérnöki, a hegesztéstechnikai és egyéb kompetenciákra épülő együttműködés lehetőségét. A miniszterelnöki biztos bízik abban, hogy a közeljövőben egy együttműködési megállapodás aláírásával zárulhatnak a tárgyalások. A hátralévő nyolc év jó lehetőségeket kínál, és az erőmű karbantartása is igényel mérnök-utánpótlást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!