kormányablak

2018.08.31. 11:32

Az egyéni vállalkozói ügyintézés

Az egyéni vállalkozói tevékenység a természetes személynek a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti, letelepedés keretében üzletszerűen -rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott gazdasági tevékenysége.

duol.hu

A tevékenység megkezdésének bejelentését bármely okmányirodánál vagy kormányablaknál, illetve elektronikus úton, a webes ügysegéden keresztül lehet megtenni. A bejelentés díj-mentes. A webes ügysegéden keresztül történt bejelentéshez szükséges az ügyfél elektronikus azonosítása (ügyfélkapuja), melyet szintén az ország bármely okmányirodájában és kormányablakában ingyenesen létrehoznak számára. Amennyiben a bejelentés sikeresen megtörténik, az egyéni vállalkozó bekerül az egyéni vállalkozói nyilvántartásba, melyről azonnal értesítést kap.

A dunaújvárosi kormányablakban kényelmesen intézhetik vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeiket is, ügyfélfogadási időben FOTÓ: HANKUSZ KÁLMÁN

Ha az egyéni vállalkozó vállalkozásában adatváltozás történik, a változástól számított 15 napon belül köteles elektronikus úton a változást bejelenteni. Ez alól csak a természetes személy-azonosító adatai, a lakcíme és az állampolgársága a ki-vétel, mert ez automatikusan a központi személy- és lak-címnyilvántartásba bejegyzésre kerül. A változásbejelentés ingyenes.

2010. január 1-je óta nem kötelező az egyéni vállalkozói igazolvány, ugyanakkor ha a vállalkozó szükségesnek érzi, bármikor és bármelyik okmányirodánál vagy kormányablaknál díj mentesen kérheti személyesen vagy elektronikus úton a webes ügysegéden keresztül.

Szintén 2010. január 1-je óta az egyéni vállalkozó szüneteltetheti a vállalkozói tevékenységét legalább 1 hónapig és legfeljebb 2 évig. A bejelentést csak elektronikus úton teheti meg. A szünetelés kezdő napja mindig a bejelentést követő nap. Dátum beírására nincs lehetőség, automatikusan a következő nap lesz a szüneteltetés kezdete és a záró napot sem lehet külön feltüntetni.

1 hónapon túl és 2 éven belül az egyéni vállalkozó bármikor kezdeményezheti a vállalkozói tevékenysége folytatását. Ezt szintén csak elektronikus úton, a webes ügysegéden keresztül teheti meg, és – ahogy a szüneteltetés, úgy – a folytatás kezdő napja is csak a beküldést követő nap lehet. Amennyiben a vállalkozó két éven belül nem rendelkezik a vállalkozói tevékenysége folytatásáról vagy megszüntetéséről, a két év elteltét követő napon az egyéni vállalkozói tevékenység a törvény erejénél fogva megszűnik.

Az egyéni vállalkozói tevékenység akkor is megszűnik, ha az egyéni vállalkozó személyesen vagy elektronikus úton bejelenti a megszüntetést, ha egyéni céget alapít, ha az egyéni vállalkozót gondnokság alá helyezik, ha az adóhatóság törli az adószámát, ha a tevékenység megkezdését vagy folytatását kizáró ok áll fenn, illetve az egyéni vállalkozó elhalálozása miatt.

Fontos kiemelni továbbá azt is, hogy a székhely szerint illetékes okmányirodák és kormányablakok 30 napon belül, ellenőrzési terv alapján és eseti jelleggel hatósági ellenőrzést végeznek az egyéni vállalkozóknál.

Felhívjuk olvasóink figyelmét egy nagyon lényeges változásra: 2018. január 1-től a kötelező elektronikus ügyintézés előírása miatt az államigazgatási szervek és a helyi önkormányzatok hivatali kapuján keresztül az egyéni vállalkozó ügy-félkapujába (KÜNY tárhelyére) kézbesítik az elektronikus küldeményeket. A hatósági ellenőrzés során az egyéni vállalkozóknak e-papíron kell beküldeniük a hatóság által kért dokumentumokat, melyek eredetiségéről nyilatkozatot is kell csatolniuk. Nyilatkozat hiányában nem fogadhatóak el az elektronikus úton beküldött bizonyítványok, bejelentések, engedélyek!

Amennyiben az ellenőrzés során a tevékenység megkezdésének vagy folyatásának akadálya merül fel és az elhárítható, a hivatal a jogkövetkezményekre való figyelmeztetéssel felszólítja az egyéni vállalkozót, hogy az akadályt hárítsa el. Ennek eredménytelensége esetén az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását megtiltja.

Mivel az elektronikus ügyintézés – az idő rövidsége miatt – széles körben még nem terjedt el, kérjük az egyéni vállalkozókat, az elektronikus küldemények megismerése érdekében rendszeresen figyeljék az ügyfélkapujukat!

ELÉRHETŐSÉGEK

JÁRÁSI HIVATAL

Telefonszám:

25/795-600;

25/795-610

Fax: 25/795-649

E-mail: [email protected] 2400 Dunaújváros,

Városháza tér 2.

KORMÁNYABLAK

Telefonszám: 25/795-244 Fax: 25/795-649

E-mail:

kormanyablak.dunaujvaros@ fejer.gov.hu

2400 Dunaújváros,

Október 23. tér 1.

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő: 7.00 – 17.00

Kedd: 8.00 – 17.00

Szerda: 8.00 – 17.00

Csütörtök: 8.00 – 18.00

Péntek: 8.00 – 15.00

POSTAI BEFIZETŐHELY

Hétfő: 7.00 – 16.00

Kedd: 8.00 – 16.00

Szerda: 8.00 – 16.00

Csütörtök: 8.00 – 16.00

Péntek: 8.00 – 15.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!