szponzorált tartalom

2018.07.18. 15:49

Hosszú távon olcsóbb az autókölcsönzés mint a saját autó?

Talán nem is gondolnánk, de sok esetben jobban megéri autót bérelni mint saját autót fenntartani és ez nem csak a méregdrága luxusautókra igaz, hanem egy átlagos, hétköznapi, családi autóra is.

Sokan meglepőnek találhatják, ám a témakörben járatos szakértők felmérése alapján hosszú távon nem csak környezetbarátibb megoldás az autóbérlés, de a pénztárcánkat is jobban kímélhetjük vele. Nyilván, ha állandóan bicikliznénk vagy minden alkalommal a tömegközlekedést választanánk, akkor még olcsóbban megúsznánk, ám nem minden esetben tehetjük meg, hogy valamilyen alternatív utazási és közlekedési formát válasszunk.

Legyen szó a hétvégi kiruccanásról a Balatonra vagy egy hosszú ünnepségre a város másik felében lakó nagyinál, esetleg különböző rendezvényekre, kiállításokra, megnyitókra vagy kulturális rendezvényekre való érkezésről, a saját autó nem mindig alkalomhoz illő és a tömegközlekedés pedig nem mindig vendégbarát megoldás. Saját autót pedig nem mindenki engedhet meg magának. Egyrészt a vásárlásnál felmerülő jelentős vételi ár miatt, másrészt a fenntartási, javítási és amortizációs kiadások miatt, amikre a különböző adók és járulékok csak még egy lapáttal rátesznek.

Miért éri meg jobban autót bérelni mint saját autót venni?

A jelentős anyagi kiadásokon felül, amelyeket már felsoroltunk, érdemes azért még tovább is látni a kérdéskörben. Ugyanis egy bérelt autó esetében számos felelősségtől és kötelezettségtől is megóvjuk magunkat, hiszen mi csak használói és nem tulajdonosai vagyunk a járműnek. Meghibásodás vagy sérülés esetén pedig nem nekünk kell a szervizzel és a biztosítóval hadakoznunk az igazunkért. Az autókölcsönző cégek pedig mindig új vagy alig használt járművekkel dolgoznak, így a meghibásodások és az elhasználódásból eredő kellemetlenségek szinte egyáltalán nem jellemzőek ezekre a kocsikra.

Autóbérlés esetén, minden egyes alkalommal más és más járművet próbálhatunk ki és mindig a felhasználási szokásunkhoz vagy az alkalomhoz illő változatot hozhatunk el. Egész más autót kölcsönözhetünk ugyanis egy terepen rendezett rendezvény megközelítéséhez, a hétvégi családi látogatáshoz, a nagy családos kiránduláshoz vagy éppen egy üzleti tárgyaláshoz. Ráadásul autóbérléskor akár különböző eszközöket is bérelhetünk járművünkhöz. Választhatunk navigációs rendszert, tetőcsomagtartót, síbox-ot, téli vagy nyári gumit, hóláncot, gyerekülést vagy akár multimédiás csomagot is.

Akiknek fontos a pénztárcájuk vastagsága, azok mindig autót bérelnek!

A számos előny mellett, pedig érdemes visszakanyarodni az eredeti, első számú indokra, amiért jobban megéri autót kölcsönözni mint sajátot vásárolni, az maga a pénz. Egy bérelt autóval ugyanis kevesebb pénzért, kisebb felelősséggel, változatos módon rendelkezhetünk. Kisebb-nagyobb autókat próbálhatunk ki, a stílusunknak megfelelő modelleket vezethetünk. A legjobb pedig az, hogy az akár luxus kategóriás autók biztosítási, fenntartási és javítási költsége nem minket fog terhelni.

Elsősorban természetesen a keveset autózóknak éri meg jelentős mértékben az autóbérlés. Például azok számára, akik repülőgéppel érkeznek Budapestre. Az autóbérlés Budapesten, a reptéren számukra egy hazai startup, a BeeRides, közösségi autómegosztó autóbérlő lehetőségének köszönhetően vált kedvezővé. A leggyorsabban a legjobb áron az ő szolgáltatásukkal lehetséges ma a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren autót bérelni. Az autót bérbeadó autó tulajdonosok pedig az ingyen parkolás mellé, akár több 10.000 Forintot is kereshetnek naponta autóikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!