VAN, AMIT MOST MÁR NEM ELÉG EGY JOGSZABÁLYBAN MEGNÉZNI

2018.05.30. 16:30

Építésigazgatás: rövidülnek az alkalmazandó határidők

A jogszabályokra nem jellemző az állandóság. Különösen igaz ez az építésügy területén.

B. Kiss László

Nemcsak a technológiák, de a jogszabályok is gyorsan változnak az építőiparban. Fotó: illusztráció

Számos értékes tanáccsal szolgált Bartus Tamás, a Székesfehérvári Járási Hivatal építésügyi és örökségvédelmi osztályának vezetője előadásában, melyet pénteken tartott a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett építőipari konferencián a Gazdaság Házában.

Az építésigazgatásban bekövetkezett jogszabály-változások legfontosabbika, hogy a 2005. óta hatályban volt törvényt, a KET-et 2018. január elsejétől egy másik törvény, az ÁKR váltotta fel. Ez utóbbi a 2018. január 1-je után indult vagy megismételt eljárásokra vonatkozik, de a végrehajtási eljárások esetén már a folyamatban levő ügyeknél is alkalmazni kell – hívta fel a figyelmet az előadó. A változások révén korábbi jogintézmények eltűntek, ugyanakkor újak jöttek létre, megint mások pedig megmaradtak, de más néven szerepelnek. Nagyon fontos, hogy megnőtt az ágazati jogszabályok szerepe.

Nemcsak a technológiák, de a jogszabályok is gyorsan változnak az építőiparban.
Fotó: illusztráció

Az, amit korábban elég volt egyetlen jogszabályban megnézni, annak most célszerű az ágazati jogszabályokban is utánanézni – húzta alá Bartus Tamás. Megváltozott a jogorvoslati eljárás és a végrehajtás rendje is. A NAV lényegesen hatékonyabb a végrehajtásban, mint az építésügyi hatóságok – hallhattuk. Egyértelműek – és szűkebbek, rövidebbek – lettek az építésigazgatásban alkalmazandó határidők. A határidő általánosan 25 nap. Amennyiben szakhatóság vesz részt az eljárásban, a határidő 35 nap. Építésrendészeti eljárásban 50 nap.

Bartus Tamás
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tervezőknek üzeni – fogalmazott az osztályvezető –, hogy mostantól nagyon fontos, hogy hiánytalan legyen a dokumentáció, a szűk határidő ugyanis nem ad módot többszörös hiánypótlásra. Ugyanakkor a kérelmet – úgymond – legfeljebb hat hónapig szüneteltetni lehet, s a kérelmező ezen idő alatt bármikor kezdeményezheti az eljárás folytatását. Szigorodott az energetikai szabályozás is. A településkép védelméről szóló jogszabály – mint az előadó fogalmazott – „aknákat” rejt. Építtető, tervező, kivitelező felelős a betartásáért. Szabályszegés esetén a polgármester szabhat ki egymillió forintig terjedő bírságot – hangsúlyozta Bartus Tamás, aki a leggyakoribb jogsértések között említette például azt, hogy elmarad a szerződések feltöltése. Meg azt, hogy a fővállalkozó kivitelező nem vezeti a naplót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!