KÖRKÉP

2018.03.04. 08:00

Fejérben is történik évente egy-egy halálos munkabaleset az agráriumban

Tavaly 837-ről 654-re csökkent az agráriumban a munkabalesetek száma, amelyek közül azonban 12 halálos kimenetelű volt.

B. KISS LÁSZLÓ

Fókuszban a munkavédelem

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb adataiból az derült ki, hogy 2016-ban összesen 18 halálos kimenetelű baleset volt a mezőgazdaságban, így valamennyi ágazat közül az agráriumban történt a legtöbb. A mezőgazdasági munkabalesetek csökkentése érdekében az NGM tavaly kétéves országos munkavédelmi kampányt indított.

Ugyanakkor egyre több az új veszélyforrás, mint a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése.

A szektor sajátossága, hogy a gazdálkodók sokszor szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, illetve

vegyi anyagokkal végeznek munkát, és a munkavállalók itt is számos veszélyforrásnak vannak kitéve. Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók

száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve az alkalmi munka.

Tehénistálló, gépek, állatok. A mezőgazdaság különösen veszélyes üzem Fotó: Shutterstock

Fejér megye

De mi a helyzet Fejérben? A témáról Antal Mónika Anna, a kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának illetékes osztályvezetője tájékoztatott. Szavai szerint általánosságban elmondható, hogy ebben az ágazatban a megyében évente egy-egy súlyos, életveszélyes sérüléseket okozó, illetve halálos munkabaleset fordul elő. Az összes bejelentett balesetek 4-5 százaléka történik a mezőgazdaságban, erdő- és vadgazdálkodásban. Számuk évek óta nem változik. A munkavédelmi hatósági ellenőrzések 70-80 százalékban tárnak fel hiányosságokat. Ez az arányszám a mezőgazdasági ágazatban is igaz. Az elmúlt két évben a megyében kedvező

változást tapasztalt az ellenőrző hatóság: csaknem 10 százalékkal csökkent a szabálytalan munkáltatók száma az agráriumban.

A szabálytalanságok természetét illetően megtudtuk, hogy munkaeszközöknél a védőburkolatok, biztonsági berendezések hiánya, illetve kiiktatása fordul elő a leggyakrabban. Az ellenőrzések 60 százaléka egyébként a különösen veszélyes foglalkoztatási ágazatok területére irányul – tudtuk meg.

Érdeklődtünk az esetleges szankciókról is. Nos, az előírásokat figyelmen kívül hagyó munkáltatóra kiszabható bírság összege a törvény értelmében 50 ezertől akár 10 millió forintig is terjedhet.

2017. január 1-jétől a munkavédelmi törvény változása alapján a munkavédelmi hatóság a természetes személyt, a munkavállalót is sújthatja bírsággal, ez a közigazgatási bírság. Összege 500 ezer forintig terjedhet. 2016-ban egy esetben szankcionált a megyei hatóság mezőgazdasági munkáltatót, ennek összege 120 ezer forint volt. 2017-ben nem szabtak ki bírságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában