Dunaferr

2018.01.26. 08:00

Tiszta műhely, rendes gyár

A tavalyi évben is meghirdette a vállalat vezetése a „Tiszta műhely, rendes gyár” projekt keretében valamennyi gyártómű és a Karbantartási Igazgatóság üzemei, üzemrészei, műhelyei részvételével a rendrakásra, takarításra, a munkahelyek tisztábbá, szebbé alakítására, a 6S-program végrehajtására irányuló versenyt.

SZILÁGYI IRÉN

Dunaferr

Mint azt Móróné dr. Zupkó Tímea munka- és egészségvédelmi főosztályvezető lapunknak elmondta, az ellenőrzést és a kiértékelést márciusban a területileg illetékes szakemberek (munkabiztonsági, környezetvédelmi, munkaegészségügyi) végezték el, a terület felelős vezetőjének jelenlétében. Utóbbi ekkor a pontozásban nem vett részt. Májusban másik területért felelős munkavédelmi szakemberek váltották a területileg illetékes szakembereket a pontozásban. Júliusban a biztonsági és védelmi igazgató által kijelölt ellenőrök, míg szeptemberben és októberben a gyárvezetők vagy a területileg illetékes vezetők pontoztak. Az utolsó, novemberi kiértékelés ismét a májusi szisztéma szerint zajlott.

Szállítómű, pályafenntartási üzem

A verseny összesített eredménye a következők szerint alakult: első helyezést ért el a Szállítómű pályafenntartási üzeme. Második helyezett lett a Gyártó Egység lakatosüzeme, míg a harmadik helyet a Gyártó Egység mechanikaüzeme szerezte meg a versenyben. A 6S-program legjobban teljesítő területe a Lemezalakítómű lett. A kiírás szerint a három legjobb üzem kollektívája 400 000 Ft, 300 000 Ft és 200 000 Ft jutalomban részesült, továbbá 100 000 Ft-tal jutalmazták a 6S-programban legjobbnak minősített területet.

A Szállítómű pályafenntartási üzemében Szabó Krisztián üzemvezető mutatta meg a szépen rendbe tett lakatos- és hegesztőműhelyeket. Mint mondta, csaknem két hónapos munkával végezték el a szükséges teendőket, a festést, takarítást, általános rendrakást. Minden szerszámnak, eszköznek, alkatrésznek meglett a kijelölt tárolóhelye is, így átláthatóak, biztonságos munkavégzésre alkalmasak a műhelyek. A kialakított állapot fenntartására valamennyi dolgozó odafigyel, ott jártunkkor is tiszta, rendezett képet mutatott a műhelyépület külső környezete is.

A Gyártó Egység lakatosüzemében folyamatos odafigyelést igényel a rendezettség fenntartása, mondta el Dani László üzemvezető, hiszen a tevékenységük jellege miatt nagyon sok az ideiglenes tárolási feladat az üzem területén. Igyekeznek minden egyes munkavállalót bevonni a kialakított rend fenntartásába, amelynek eredményei folyamatosan megmutatkoznak. Minden pénteken nagyobb takarítást, pakolást végeznek az üzemben, hogy a soron következő munkahét is tiszta, biztonságos környezetben kezdődjön. A rendelkezésre álló anyagi és személyi feltételek mellett folyamatosan végzik el a szükséges, kisebb terület-karbantartási munkálatokat. Legutóbb például a villamos csatornák fedőlapjainak javítása, festése történt meg.

A Gyártó Egység mechanikaüzemében az elmúlt évben is sok munkát fektettek az ott dolgozók az üzem rendezettebbé tételébe, mondta el Kovács Zsolt üzemvezető. A 6S-program kritériumainak megfelelően alakították ki az olajtároló, a daraboló műhely, a hőkezelő műhely területét is. Volt, ahol az anyagforgalmat is átszervezték a munkabiztonság növelésének érdekében. Minden területen az ott dolgozók véleményének, ötleteinek figyelembevételével történtek meg a változtatások. Az egész üzemben komfortosabb, biztonságosabb lett a közlekedés az átalakítások révén, több helyen is megszűnt vagy jelentősen mérséklődött a botlás- és a csúszásveszély.

Gyártó Egység, mechanikaüzem

A 6S-program legeredményesebb területeként a Lemezalakítómű jó példát jelent a többi technológiai terület számára is, hiszen a program a gyártómű teljes területére kiterjed. Már több éve a 6S „szellemében” szervezik a mindennapi munkát, jegyezte meg Kozma Gyula gyárvezető, hiszen bebizonyosodott, hogy csak rendezett, biztonságos munkakörnyezetben folyhat minőségi termelőmunka. A már elért eredmények megtartása ugyanolyan nagy munka, mint annak idején a rendezett környezet kialakítása volt, de egyre inkább jellemző a gyártóműben, hogy erre minden dolgozó odafigyel. A vezetők folyamatos ellenőrzésekkel és személyes példamutatással is törekednek a munkahelyi rend fenntartására és a biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtésére a rendelkezésre álló feltételek mellett. Az idei évre áthúzódó, nagyobb feladat a gyártómű területén az emulzióterhelés csökkentésének megoldása, amelyet a csatornarendszer átalakításával és technológiai módosításokkal szeretnének elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!