A jövő autószerelői

2017.12.14. 07:30

Kihelyezett tanórán jártak a Dunaferr iskola tanulói

Olvasóink számára már nem újdonság, hogy a Dunaferr iskola és a Ford közös karrierprogramban vesz részt. Most egy új fázis következik, a jövő autószerelői kihelyezett tanórán vettek részt tegnap az Autó Máté Kft. telephelyén.

Balla Tibor

Ford Mátés buli Fotó: Zsedrovits Enikõ

Kiváltságosaknak tekinthetik magukat, hiszen olyan képzésben részesülnek, amelynek valódi, gyakorlati hasznát vehetik majd az iskola falain kívül is, a márkaszervizekben hasznosítható, naprakész tudást szerezhetnek.

Hingyi László önkormányzati képviselő (jobbra) és Zemankó Zoltán igazgató

A Ford Karrierprogram első gyakorlati képzési napján megjelent Hingyi László, a térség önkormányzati képviselője is. Elmondta, hogy jó pár évvel ezelőtt kereste meg Máté Márton, a Ford Máté alapító tulajdonos ügyvezetője, keresve a lehetőséget vállalkozása és a város együttműködésére. Ez öltött formát a mostani Ford karrierprogramban, amelyben a Ford szakemberei képzik bemutató órákon, üzem- és szervizlátogatásokon, valamint online elérhető e-Learning programmal a jövő autószerelőit, akik így vélhetően itt tarthatók lesznek hasznosítható tudást szerezve. A képviselő elmondta, bár a Fordnak autógyára Magyarországon nincs, mégis nagyon sok beszállítója révén sok embernek biztosítják a megélhetését. Kiemelte, a Ford elkötelezett az elektromobilitásban is, és az ehhez szükséges felkészült szakemberek képzésében is partner kíván lenni.

A jövő autószerelői nem csak elméletben tanulhatnak majd, a szerelőműhelyben is sokszor megfordulnak majd Fotók: Zsedrovits Enikő

Zemankó Zoltán, a Dunaferr iskola igazgatója elmondta, őszintén örültek a karrierprogram lehetőségének, de egy kis félelem is volt benne, hogy a program mind a hét komponensében meg tud-e majd valósulni. Ma már biztos benne, hiszen megérkezett a digitális tananyag, megtörtént a tanári továbbképzés, és már a kihelyezett tanóra megvalósításánál tartanak. Mint mondta, a szakma egy kicsivel előrébb jár, mint az oktatás, a technológia fejlődésének köszönhetően. Ezt az apró különbséget az ilyen programok hidalhatják át. Mint mondta, olyan ismeretekkel találkozhatnak a diákok, amilyennel az iskola falai közt nem találkoznának.

Máté Márton az Autó Máté Kft. alapító tulajdonos ügyvezetője

Máté Márton, a Ford Máté alapító tulajdonosa elmondta, sokan és sokat dolgoztak azért, hogy ez a gyakorlati képzés megvalósulhasson. Mint mondta, a város egyik legnagyobb autós cégeként szeretnének komoly műszaki hátteret biztosítani, ami a diákok fejlődését, mind a város, mind az iskola, mind cég érdekeit közösen szolgálja. Kijelentette, erre a szakmára szép jövő vár.

Ágó Béla műszaki és vevőszolgálati igazgató megköszönte Zemankó Zoltánnak, hogy felkarolta a programot. Szondi András elsőként egy elméleti órát adott a benzines 1.0 Ecoboost motorról, majd a diákok mindezt teljes valójában is megtekinthették a műhelyben.

A karrier nem az iskolapadból kikerülve, hanem már ott, az iskolában elkezdődik

Talán megbocsátják, ha most nem a karrierprogramok szakmai részére koncentrálok. Azt elolvashatják kollégám precíz és tárgyszerű írásában. Engedjék meg, hogy kicsit visszanyúljak azokra az időkre, amikor még fiatal(abb) fejjel magam is az iskolapadot koptattam. Amikor a középiskolából egyenes út vezetett a nagyvállalatok fizikai munkaköreibe vagy épp a továbbtanulás fellegváraiba, szakirányú főiskolákra, egyetemekre. Ma már meg kell küzdeni mindenért. Az iskola abban az értelemben valóban az életre nevel, hogy a vállalatok legtöbbje már az iskolapadból kiválogatja a számukra legjobbakat, legyenek ezek a fiatalok középiskolások vagy egyetemisták. Azokat a legjobbakat, akiket akár már tizenévesen ösztöndíjjal, egy kis jövedelemmel látják el elsősorban azért, hogy a mostani munkaerő-piaci versenyben is bebiztosítsák magukat. Vannak, akik teleplakátolják a felsőoktatási intézményeket a jobbnál jobb állásajánlatokkal, de vannak olyanok is, akik azzal támogatják az oktatási intézményeket, hogy a tananyagba beépített gyakorlati ismeretekkel gazdagítják a száraz tudnivalókat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a cégük felé orientálják a fiatalok szakmai érdeklődését.

Sokat hallunk arról, hogy ezrek vándorolnak külföldre munkát vállalni. A legtöbbjük nem kalandvágyból, hanem egzisztenciális okokból. Talán éppen ezért fontos az, hogy idehaza az egymással kooperáló közép- és felsőoktatási intézmények és a vállalati szféra már a nagybetűs élet elején, vagy már annak előszobájában vonzó lehetőséget kínál a fiataloknak. Ennek stílszerűen iskolapéldája már a környezetünkben is az, hogy a Dunaújvárosi Egyetem például térítésmentes matematikai és nyelvi felkészítőt tart a középiskolásoknak, részben megkönnyítve felkészülésüket az érettségire és egyben felvételire, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a fiatalok könnyebben döntsenek a felsőoktatási intézmény mellett. Ez így van jól, hiszen ez is egy innováció, ez is egy befektetés. És ne feledjük azt sem, hogy aki a fiatalokba fektet, az a jövőt építi! Amikor egy iskola maga megy elébe ezeknek, programja részévé teszi, annak inkább előbb, mint utóbb eredménye is lesz. Erre kitűnő példa az Autó Máté Kft. és a DSZC Dunaferr Szakgimnázium és Szakközépiskola karrierprogram – együttműködése, amely a középiskolai képzés tananyagának részeként szerepel már. Ennek sikere, eredménye később megtartó erőt jelent majd a városnak is. Fontos tehát az, hogy minél előbb meggyőzzük a fiatalokat arról: a karrier nem az iskola padból kikerülve kezdődik, hanem már az iskolában. Persze ehhez már ott komolyan kell venni a „nagybetűs” életet.

Várkonyi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!