Valóban szükséges ennyiféle kivonatot fogyasztanunk?

2018.04.23. 10:00

Táplálékkiegészítő mítoszok – a gyúrós porok és felesleges bogyók története

Az étrend-kiegészítők virágkorukat élik, hiszen minden bajra van egy kapszula és bármilyen sportteljesítmény fokozható valamilyen italporral. A nagy népszerűség ellenére is (vagy éppen annak köszönhetően) rengeteg mítosz kering körülöttük.

Tóth Alexandra

Alapvető élelmiszereink egyre csökkenő tápanyagtartalmát vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak fogyasztásával igyekszünk pótolni Fotók: Shutterstock

Sokáig a sportolók privilégiuma volt a fehérjeporból készült turmixok fogyasztása, a vitaminbevitel növelése kapszulákkal, és C-vitamint is csak azok ettek, akik szerettek volna kilábalni a náthából. Ma már valamennyi étrend-kiegészítőt gyártó cég megcélozta az utca emberét is, ezzel is bővítve vásárlói körét. Az egészségtudatos ember persze vevő minderre, pláne egy olyan világban, ahol minden rákkeltőnek van titulálva és valamennyi élelmiszerünk adalékanyagokkal van teli.

Alapvető élelmiszereink egyre csökkenő tápanyagtartalmát vitaminok, ásványi anyagok, aminosavak fogyasztásával igyekszünk pótolni Fotók: Shutterstock

Kétszer egy a napi vitaminszükségletért

A multivitaminoknak hatalmas a piacuk, talán ezek a termékek találnak el a legtöbb emberhez, hiszen a szervezetünk működéséhez elengedhetetlen mikrotápanyagokra kortól és nemtől függetlenül mindenkinek szüksége van. A szkeptikusok általában azzal érvelnek a bolti vitaminok ellen, hogy a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztással meg lenne oldva a probléma, felesleges még bogyókkal tömni magunkat. Az elvvel alapvetően nincs probléma, viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy a tömegigényeknek megfelelően a gyümölcsök és zöldségek zöme gyorsérleléssel kerül a boltokba, és emiatt vitamin- és ásványianyagtartalmuk már meg sem közelíti a régi idők növényeinek beltartalmi értékét. Persze a saját kertből leszüretelt terméssel más a helyzet, viszont aki nem engedheti meg magának az önellátó gazdálkodást, az bátran egészítse ki az étrendjét vitaminokkal, de túlzásokba nem kell esni. Kaphatók az úgynevezett vitamin pakkok, amelyekben 5-10 kapszula sorakozik szeparáltan, általában harminc napra lebontva. Amennyiben valaki nem versenysportoló vagy nem felépülni készül egy komolyabb influenzából, nem kell, hogy napi tíz kapszulát fogyasszon naponta, hiszen nem szükséges, és nem is hasznosul a nagy dózis.

A gyúrósok pora

Sokan néznek ferde szemmel azokra a sportolókra, akik egy konditermi edzést követően legurítják a szokásos fehérjéjüket, mások még rosszallóan meg is jegyzik, hogy inkább rendesen kéne enni, nem felfújni magunkat. Persze ebben is, mint minden másban, van igazság, de általános az információhiány. Nem véletlenül írják rá a gyártók a termékeikre, hogy „a kiegyensúlyozott táplálkozást nem helyettesíti”. Valóban nem, tehát aki elmegy edzeni, megissza a turmixát majd hazamegy kakaós csigát és hamburgert enni, az ne csodálkozzon, hogy nem fejlődik, és ne is a fehérjétől várja a megváltást. Ezek a porok nem csodaszerek, hanem olyan koncentrált élelmiszerek, amik abban nyújtanak első sorban segítséget, hogy az izomerő- és méret fejlesztéséhez ne kelljen megenni napi 1 kg húst, hanem legalább az edzés utáni étkezést kiválthatjuk a gyorsabban felszívódó, könnyen emészthető és teljesen ártalmatlan fehérjével. Viszont azt fontos leszögezni, hogy nem pótolhatatlan eleme a sportolói étrendnek, hanem egy opcionális könnyítés, de aki képes arra, hogy szilárd táplálékból bevigye a számára szükséges mennyiséget, az is ugyanolyan szépen fog fejlődni. Fehérjét egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem csak kondisok isznak, hanem valamennyi sportoló él vele az edzése után. A leterhelt izmoknak gyors és könnyed regenerációt jelent, hiszen az izommunka után sérülnek, kimerülnek és tápanyaghoz szeretnének jutni. A tejsavófehérje aminosavprofilja nagyon hasonló az emberi izmokéhoz, így kiváló edzés utáni ital. Az átlag, nem sportoló lakosságnak azonban nincs szüksége külön fehérjepótlásra, inkább arra célszerű törekedni, hogy az elfogyasztott ételek fehérjetartalma legyen minőségi.

Sokszor „csodakapszulák” használatától várjuk az eredményeket és elhanyagoljuk a befektetett munkát

Plusz egy bogyó, –5 kg

A zsírégetők kereszttüzében rengeteg női álom vérzett már el, hiszen a legtöbb készítmény gyors és eredményes fogyást ígér a felesleges kilóikkal küzdő hölgyeknek. Mindig van egy felkapott, hangzatos összetevő, amiben aktuálisan hiszünk, és várjuk az áldásos hatását: ördögnyelvkivonat, zöld kávé, koffein… Vannak olyan komplex testsúlykontroll-formulák, amelyek edzés és diéta mellett megkönnyítik a fogyást, vagy a lelassult anyagcserét felpörgetik, de ha nincs meg a kellő figyelem a sportban és a konyhában, fogyasztásuk felesleges és céltalan. Azt is fontos megjegyezni, hogy akkor sem várhatók radikális eredmények, ha minden más klappol, hiszen nincsenek akkora hatással a szervezetünkre, hogy szélsőséges változásokat tapasztalhassunk.

Rengeteget költünk rájuk

A magyarok nagyon sokat költenek az egészségükre, a fenti példa csak néhány kirívó dolog a végtelen lehetőség közül, amit megvásárolhatunk és meg is vesszük azokat. Még nem is esett szó az aminosavakról, az algakivonatokról vagy épp a perui kovaföldről, pedig ezek is trendtermékek, és hatalmas a kereslet irántuk. A Nébih egy 2017-es kutatása szerint a magyar hobbisportolók 70 százaléka szed valamilyen kiegészítőt. A reklámok és a sulykolt egészségtudat mind ebbe az irányba visz, de érdemes fenntartásokkal kezelni mind a termékeket, mind a szükségességüket.

A magyar hobbisportolók 70 százaléka szed valamilyen kiegészítőt

Ha korunkhoz, nemünkhöz, egészségi állapotunkhoz és aktivitásunkhoz illően ki tudjuk választani a megfelelőt, amire valóban szükségünk van, és azt boltba, részletes leírást tartalmazó csomagolásban vásároljuk, nem lehet belőle problémák, viszont az egészség kulcsát nem kiegészítő termékekben, hanem teljes életmódprogramokban érdemes keresni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában