Praktikus és stílusos

2017.11.23. 10:00

Ezekre figyeljünk, hogy jó beltéri ajtót válasszunk!

A beltéri ajtó szerepe a különböző trendeknek köszönhetően jelentősen átalakult az utóbbi években.

Benedeczki-Varga Krisztina

ajtók, ablakok Fotó: Zsedrovits Enikõ

Ma már az ajtó épületgépészeti szempontja háttérbe szorult, és helyette, mint dekoratív, lakberendezési elem funkcionál a lakásban – mondja Villányi Ágnes, a téma szakértője. Ezt támasztják alá azok az innovációs megoldások is, amelyek lehetővé teszik, hogy utólag szerelhető és bármikor nagyobb felfordulás nélkül cserélhető legyen. A legtöbb otthonban már a küszöb is eltűnt, ám akiknek mégis fontos a szigetelés az ajtó lapjába alulra beépített automata küszöb a megoldás. Látványos fejlődés tapasztalható a laminált ajtók felületét borító fóliák kapcsán, amelynek eredményeképpen egyre élethűbb, a természetes fafelület benyomását keltő ajtókkal találkozunk.

A jó nyílászáró kiválasztásához kérjük szakember segítségét, így igényeinkhez minden szinten illeszkedő darabok kerülnek az otthonunkba Fotó: Zsedrovits Enikõ

Ma már nem is kérdés, hogy a praktikum és a dekoratív megjelenés egymást kiegészítve tegye otthonossá a teret. Szerencsére kompromisszum nélkül elérhető áron lehet olyan beltéri ajtónk, amely színben, felületben és kivitelben a környezetünkhöz minden szempontból illeszkedik. Bár a mutatós megjelenés, a díszített felületek vonzzák a tekintetet, érdemes szakemberrel egyeztetve kiválasztani, melyik helyiséghez milyen felületű ajtót választunk. Mielőtt felkeressük a különböző bemutatótermeket, néhány szempontot érdemes otthon átgondolni, hogy jól válasszunk. Az egyik lényeges pont az anyag és a szín, vagyis hogy olyan legyen az ajtó felülete, amely harmonizál a lakás összképével (járólap, parketta, bútorok stb.). A másik fő irányvonal az ergonómia kérdése: merre nyíljanak az ajtószárnyak, hogy ne ütközzenek egymásnak? Vagy kinyitva ne takarják el a fali kapcsolókat. Ezek azok a finomhangolások, amelyekre vásárlóként nem gondolunk, ám ha az ajtók rendelését és beszerelését szakemberre bízzuk, számos bosszúságtól megkímélhetjük magunkat – tanácsolja Szűts Dániel. Felületek szempontjából a sima papírfóliás kiviteltől, az erősebb, CPL, HPL felületeken át a festett, furnér, sőt, akár tömörfa alapanyagú termékig válogathatunk. A papírfóliás ajtókat csak a legkevésbé igénybevett helyiségekhez válasszunk, mivel ezek mechanikailag nem elég ellenállóak. Hosszú távon kifizetődőbb befektetés, ha a kicsit drágább, de sokkal tartósabb CPL felületű terméket választjuk, amelyek már nedves, enyhén oldószeres törlőruhával tisztíthatóak, így egy többgyerekes család mindennapi életével járó terhelést is sok éven át elviselik.

Az ajtó ma már sokkal több, mint a lakások épületgépészeti eleme: a lakás dísze, amelynél a praktikum és design találkozik

Amiben érdemes átgondolt döntést hozni, az az ajtó belső műszaki tartalma. Háló- és gyerekszobák esetében például emelt hanggátlásra lehet szükség. Vagy egy rosszul szellőző, párás helyiség felé (fürdő, WC) nyíló ajtónak a klimatikus különbségeket kell jobban viselnie. Konyhánál, nappalinál, ahol a tökéletes izolálás nem elsődleges szempont, szükség lehet arra, hogy az ajtó fényt eresszen át. Erre tökéletes megoldás, ha kisebb-nagyobb üvegfelületeket helyezünk el az ajtóban. Akik nem szeretnék, hogy bármi is a fény útjába álljon, kiváló lehetőség a speciális edzett üvegajtó, ahol csak az ajtó tokja és a speciális vasalatok vannak más anyagból.

A kínálat tehát óriási, ám a szakértők szerint az ideális ajtó, ha kell elválaszt, ha kell összeköt és évek múltán is jóleső érzés ránézni. A beltéri ajtó választása is egy hosszú távú befektetés, így gondoljuk át az ajtó műszaki paramétereit, az igénybevétel jellegét és saját esztétikai elvárásainkat, hogy igényeinkhez és életvitelünkhöz leginkább illeszkedő darabbal tegyük szebbé otthonunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában