Őszi nagytakarítás

2017.09.21. 10:00

Esszenciális olajok a friss és makulátlan otthonért

DUNAÚJVÁROS Vége a nyárnak… Lassan, de biztosan beköszönt az ősz, és ezzel együtt időt kell szánni az őszi nagytakarításra.

Benedeczki-Varga Krisztina

Szép otthon

A nyár gondtalanságának búcsút intünk, az évszakváltással a ruhatárban is felváltja a lenge öltözék helyét az őszi, téli holmi.

Kitisztítjuk a szőnyeget, lemossuk a csempéket, megpucoljuk az ablakokat, vagyis igyekszünk minden olyan feladatot elvégezni, amire a hideg hónapokban nem szívesen szánunk időt. A nagytakarítás során azonban nem kell feltétlenül a környezetre ártalmas tisztítószereket használnunk, ugyanis a természet is számos olyan kinccsel rendelkezik, amelyeket bevethetünk a foltok, csíkok és baktériumok ellen, csak tudni kell mit, hogyan és mire használhatunk.

Az esszenciális olajok nemcsak megelőzésre, betegségek enyhítésére, a szervezet védekezőképességéhez és a jobb közérzethez járulnak hozzá, hanem hatékony tisztítószerként is alkalmazhatjuk azokat, ha vegyszermentes, mégis tiszta otthont szeretnénk. A száz százalékban tiszta olajakban koncentráltan érvényesülnek a növények fertőtlenítő, immunerősítő, vírusölő vagy éppen lelki blokkokat oldó hatásai. Ennek hatására a takarítás során elegendő néhány cseppet a felmosóvízbe vagy a portörlő rongyra cseppenteni, esetleg egy sprays üvegbe betöltve a tisztítandó felületre permetezni. A citrom és fehérfenyő olaja a konyha, fürdőszoba és a WC tisztításakor nagyszerű segítség, mivel fertőtlenítő, gombaölő hatása kiváló. A hűvösebb idővel járó nedves közeg kedvez a baktériumoknak, ám a citrus- és fenyőolajok a mosógépben vagy az egyre több háztartásban kedvelt szárítógépek fertőtlenítésére is alkalmas.

A tiszta környezettel csökkenthetjük a szervezetünket veszélyeztető baktériumok terjedését, amihez használhatjuk a teafaolaj intenzív fertőtlenítő tulajdonságát. A mentolos illatú olaj nemcsak a felületeket, hanem a levegőt is tisztíja, így a gombás fertőzések nagyszerű ellenszere. A WC fertőtlenítése az egyik legkritikusabb pontja a takarításnak, ehhez szódabikarbónát, fehérecetet és 10 csepp teafaolajat használva biztonságos, mégis erős fertőtlenítő hatású WC-tisztítót kapunk.

A citrus, lime a legismertebb tisztítószer, amelyek kellemes illata tisztaságot és vidám hangulatot visz a mindennapokba. Az esszenciális citrusolajból elegendő 1-2 cseppet összekeverni a vízzel, és spriccelős flakonba töltve munkára kész az asztalok, bútorok tisztítására alkalmas készítményünk, amelytől fényesek lesznek a fabútorok, a bőr felületeknek pedig védelmet nyújt a családi élet kihívásaival szemben. Emellett újra ragyogóvá tehetjük az elhomályosodott fémtárgyakat is.

A szőnyegen, kanapén vagy épp a ruhákon esett folt eltávolítására fehérecet és citromolaj keveréke vízzel felöntve hatékony folteltávolító szer. Az üvegfelületek hamar csíkossá, mattá válnak, ám az előző alapanyagokat – más arányban – használva olyan természetes ablaktisztító folyadékot kapunk, ami csíkmentessé és ragyogóvá teszi az üveget.

Ne feledjük, ha természetes alapanyagokat használunk, az otthonunkat is a természet frissességével, energiájával töltjük meg, hiszen nem mindegy, hogy üde fenyő, menta esetleg citrom illata vár minket odahaza, vagy az erőteljes fertőtlenítő szag.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában