2018.04.22. 13:00
Nem csak pogácsa készülhet medvehagymából, levesként és tésztaételhez is kiváló
Egyre több Fejér megyei település erdejében található medvehagymaszőnyeg.
Jellegzetes, fokhagymához hasonlító illatáról könnyű felismerni a medvehagymát. Annak íze is hasonló jellegzetességeket hordoz magában, így aki kedvelője a fokhagymának, biztosan szeretni fogja a kígyóhagymaként is ismert növényt. Egyik talán legnépszerűbb elkészítési módja a pogácsa, ám ezúttal főételeket hoztunk olvasóinknak.
Mennyeien krémes
A tejszínes medvehagyma-krémleves igazán laktató, hiszen fogyasztásához nemcsak ajánlott a kenyér (vagy pirítós), de szinte kötelező is. Egy evőkanál olívaolajon fonnyasszunk meg egy kis fej felaprított vöröshagymát, majd dobjunk rá egy darab, apróra felkockázott burgonyát. Az összetevőket engedjük fel 8 deciliter meleg vízzel, s forraljuk fel. Eközben mossunk meg egy nagy csokor medvehagymát, vágjuk le annak szárát. Amikor a burgonya majdnem teljesen megfőtt, dobjuk bele a medvehagymát és egy gerezd fokhagymát, majd a forrástól számítva 7 percig főzzük azokat. Ezt követően botmixerrel turmixoljuk össze az alapanyagokat.
A turmixolás után tegyük vissza az edényt a tűzhelyre, s öntsünk a gyöngyöző lébe 2 deciliter főzőtejszínt, amelyet korábban 1-2 kanál alaplével simára kevertünk. Folyamatos kóstolgatás mellett sózzuk, borsozzuk; miután belekerült a tejszín, forrásig főzzük.
A krémlevest feldobják a pirított kenyérkockák és a reszelt sajt is.
Mindig jó választás
A tésztaételekkel az esetek nagy részében nem lehet mellélőni. Szinte mindenki megeszi ezeket az ételeket, a kérdés már csak az, mennyire tudjuk feldobni azokat. A medvehagymás-sajtos tészta valószínűleg nem képezi minden egyes nap az ebéd részét, szóval biztosan lenyűgözi majd a fogyasztót.
Ehhez enyhén sós vízben főzzünk ki 25 dkg tésztát (ez bármilyen lehet: orsó, csiga, spagetti), majd szűrjük, és csepegtessük le. Mossunk meg egy kisebb csokor medvehagymát, vágjuk össze, ezt követően tegyük a turmixgépbe. Adjunk hozzá 3 deciliter tejfölt, ízlés szerint sót és őrölt fehér borsot, majd aprítsuk össze a hozzávalókat. Akkor készültünk el, ha kellően pépes állagú elegyet kaptunk.
A szószhoz keverjünk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát is. Kóstoljuk meg, ha szükséges, ízesítsük még. A sütőformát vagy jénai tálat kenjük ki vajjal, öntsük bele a tésztát, s annak tetejét – a jobb ízélmény érdekében – szórjuk meg újabb 10 dkg reszelt sajttal. Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten süssük addig, amíg a sajt teteje szépen meg nem pirul.
Az elkészült ételt hagyjuk kicsit hűlni, majd tálalásnál ízlés szerint plusz sajttal, paradicsommal díszítsük.