waze és társai

2019.01.14. 14:00

Néhány mobiltelefonos alkalmazás, amit nagyon hasznosnak fog találni

Közlekedés, hivatalos ügyeink intézése, bevásárlás, segítségnyújtás, sport… Csak néhány kategória, amelyben kiváló alkalmazások érhetők el a webáruházakban.

Tóth Alexandra

Telefonunkat jól használni tudni kell. Tele lehet pakolni giccses, felesleges vagy csak az idő elpazarlására való alkalmazásokkal, de tölthetünk le számos nagyon hasznos, ingyenes applikációt is, amelyet nagyon fogunk kedvelni.

Szinte nincs is már olyan tevékenység, amelyben ne tudna segíteni az okostelefonunk Fotó: Pixabay

Közösségi navigáció

A Waze a sofőrök legjobb barátja. Egy közösségi média alapú navigációs rendszer, ahol a forgalmi helyzeteket maguk a felhasználók készítik, így beírhatják, hol van rendőri ellenőrzés, dugó, baleset, hol mennyibe kerül az üzemanyag, és még azt is megjegyzi, hova parkoltunk, így vásárlás után biztos nem tévedünk el a hatalmas parkolóban. Itthon 99 százalékos pontossággal működik az app, ehhez persze elengedhetetlen a felhasználói aktivitás.

Felejtse el a papírozást!

Aki letölti a MABISZ ­e-kár-­bejelentő applikációját, az elfelejtheti a kék-fehér kárbejelentő papírok töltögetését, ha közlekedési kár érné. Nincs más dolga, mint csatlakoztatni a másik érintett telefonját, az alkalmazás pedig végigvezeti önt minden szükséges lépésen, majd a feleknek és a biztosítónak is egyaránt elküldi az információkat PDF formátumban.

Tudatos pénzköltés

Óvatos pénzköltésre inthet bennünket, ha látjuk, mennyi kiadásunk van havonta. Ebben segít egy magyar nyelvű „Koin” program, ahova minden kiadásunkat felvezethetjük kategóriánként, sőt, fotót is tölthetünk fel az újdonságokról. Követhető az egyenlegünk, és százalékosan láthatjuk azt is, mire mennyit áldozunk.

Mások szemével látni

Segíteni könnyebb, mint gondolnánk. Egy dán asztalos ötlete nyomán létrejött „Be my eyes” alkalmazással ma már világszerte több ezer vaknak és gyengénlátónak segíthetünk. Az appon keresztül a segítségre szorulók videóhívást küldhetnek, telefonjuk kamerájával mutatva az önkéntesnek, hogy mit szeretnének megtudni. Pl. a polcról leemelt konzervben mi van. Lejárt már a tej? Aki ráér, az válaszol nekik, természetesen az általa beszélt (magyar is lehet) nyelven.

MEGKÉRDEZTÜK:

Ilyés Imre
Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ilyés Imre

Nagyon sok alkalmazás van a telefonomon, nem is tudom, melyiket emelném ki közölük. Talán az Eredmények nevűt, amely összegzi valamennyi sport aktuális, közel­múltbeli mérkőzéseinek az eredményét. Engem leginkább a labdarúgás érdekel, szeretek naprakész lenni az legfrisebb eredményekről.


Kállai Félix

Kállai Félix

Egyáltalán nem szeretem az applikációkat, kifejezetten bosszantó, amikor zajong, csipog a telefon, ha jönnek a különböző értesítések. Jobbára csak a munkám miatt használom ezeket. Amiket viszont szeretek, azok az egyszerű, de mégis gondolkodtató játékok. Ezek kikapcsolnak és szórakoztatnak is.


Zsámbok Lili

Zsámbok Lili

Több alkalmazás is van az okostelefonomon. A legtöbbet azokat használom, amelyek a sportolásban is segítenek, ezek közül is talán a Strava a kedvencem, futás-, úszás-, kerékpározás-edzésprogramjaimat tudom ezen rögzíteni és analizálni. A munkám miatt sűrűn használom a közösségi médiát is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában