KÖRKÉP

2018.04.21. 13:00

Hippokratész: a férfiak legjobb gyógyszere a rendszeres mozgás

Jelentősen csökkenti az öregedés hatásait a rendszeres kerékpározás – állapították meg brit tudósok. Úgy tűnik, aki rendszeresen pattan nyeregbe, sokkal jobban él, mint a magukat folyton csak kímélő emberek.

duol.hu

A rendszeres testmozgás, főleg a kerékpározás erősebbé teszi az idős embereket, kevésbé jelentkezik náluk a „törékenység”, „elesettség”, mint azoknál, akik sosem pattannak nyeregbe – erre az eredményre jutottak a Birminghami Egyetem munkatársai. A kutatásban amatőr kerékpárosok és olyan emberek egészségügyi adatait vetették össze, akik egyáltalán nem sportolnak. Az Independent című lap beszámolója szerint a minta nem volt ugyan túlságosan nagy, de az eredmények sokatmondóak.

Jobb minél gyakrabban bringára pattanni Fotó: shutterstock

A mozgásmentes életmódot élőket úgy válogatták ki, hogy ők is egészségesek legyenek, hiszen így – elméletileg – pusztán az öregedés hatása befolyásolta fizikai állapotukat. Így került be a felmérésbe 75, 57–80 év közötti ember, és a 20–36 esztendősek közül 55-en. A kerékpározók kiválasztásakor a legfontosabb szempont a rendszeres sport és a fittség volt. Az eredményekből nem pusztán az derült ki, hogy aki rendszeresen edzi a testét, az egészségesebb maradt, és természetesen az izomzata fejlettebb és erősebb a magát folyamatosan kímélő társaihoz képest. Ennél sokkal mélyrehatóbb változásokat is hoz, pontosabban nem enged visszafejlődni a fittség. A rendszeres kerékpározás segít fenntartani a testzsír egyensúlyát és a koleszterinszintet.

A férfiak esetében a hormonháztartásra is jó hatással van az edzés: a tesztoszteronszint magasabb a tunya társakhoz képest. Ezen túl az érintettek immunrendszere is sokkal aktívabb, jobb állapotban van: a csontvelőben termelődő és a timuszban (csecsemőmirigyben) aktivizálódó T-sejtek száma sokkal magasabb, mint a kortársaké. A sejtes immunválaszért felelős sejtek mennyisége normál esetben ez ember nagyjából 20. életévétől folyamatosan csökken, azonban a kutatás adatai szerint az idősödő amatőr kerékpárosoknál ez a folyamat nem érzékelhető, sőt, olyan sok T-sejt termelődik a szervezetükben, mint a fiatalokéban.

Janet Lord, az egyetem öregedéskutatási intézetének vezetője a lapnak azt mondta, 2400 év után ismét bizonyítást nyert Hippokratész bölcsessége, miszerint a férfiak legjobb gyógyszere a testedzés.

Forrás: Család.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában