egyszerű kreatív feladatok

2018.07.22. 09:00

Ha éppen esik az eső a szünetben, dekupázsoljunk!

A nyári szünet esős napjain a kreatívabb gyerekekkel dekupázsolhatunk kisebb használati tárgyakat, készíthetünk ajándékokat.

TBZS/KE

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mindig nehéz a döntés, mit adjunk, amikor kedves rokonunkat, ismerősünket, barátunkat szeretnénk valamilyen jeles nap alkalmából megajándékozni. Véleményem szerint a kézműves ajándék a legjobb választás. Tapasztalatból állíthatom, hogy mindig ennek örülnek a legjobban, és nem is kell hozzá nagy művésznek lenni. Sokan azt hiszik, hogyha nincs kézügyességük, akkor meg sem próbálkoznak ilyesmivel. Szívesebben járják a boltokat, és elköltenek több ezer forintot, gyakran személytelen ajándékokra. Úgy gondolom, hogyha valaki tényleg szívből csinálja, és nagy lelkesedéssel, akkor sikerülni fog.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Csupán néhány alapanyagra, például mintás papír szalvétára, akrilfestékre, dekupázsragasztóra, konzerves, teás- vagy bonbonosdobozra, egyszerű kartonra van szükségünk. Először a szalvétáról válasszuk le a mintás réteget, a dekupázsolásra váró mintát nagyjából mérjük a kívánt dobozhoz, hogy lássuk, miként fér majd el rajta. A mintát aztán óvatosan tépkedjük körbe. A kezdőknek legjobb, ha fehér hátterű szalvétát választanak, azzal a legegyszerűbb dolgozni. A dobozt fessük be fehérre annyi rétegben, amenynyi szükséges ahhoz, hogy ne üssön át rajta a felirat. Amikor már jól megszáradt, kenjük be ragasztóval ott, ahova a szalvéta majd kerül.

Középről kifelé haladva ragasszuk fel, kézzel, vagy széles ecsettel simítsuk a lehető legsimábbra a szalvétát a dobozon. Ha megszáradt, a ragasztóval kenjük át a felületét, akkor tisztítható réteget kapunk, a doboz letörölhető lesz a későbbiekben. Egyszerű kartonból például fényképtartót készíthetünk, ekkor jól jöhet a mintás szalvéta, a csipkeszalag és díszítéshez például egy nagyobb gomb is.

A kiürült papírdobozok, konzervdobozok, a csomagolásra használt vastag kartonok és a színes szalvéták minden háztartásban megtalálhatók. A gyerekek fantáziája végtelen, csak az egyes fogásokat kell megtanítanunk nekik, és örömmel ügyeskednek. Különféle tartókat, vidám fényképkereteket készíthetnek, amíg ki nem süt a nap. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

 

 

A képen látható módon díszíthetünk, miután két réteg vastag kartont úgy ragasztottunk egymásra, hogy közéjük középre betehessük majd a fényképet. Ha elkészült, lelakkozhatjuk, hogy tartósabb legyen.

Nincs a lakásunknak olyan része, amelyet ne tehetnénk szebbé a szalvétatechnika segítségével. Ma már a legtöbb hobbiboltban kaphatók a hungarocellből-, kartonpapírból-, agyagból-, műanyagból-, üvegből és fából készült dobozok, képkeretek, vázák, kaspók, gömbök, állatfigurák, tányérok, bögrék, díszdobozok, tárolóedények, virágládák, amelyeket saját ízlésünk és lakásunk stílusa szerint formálhatunk, alakíthatunk. Még a tengerparton szedett lapos köveket is dekupázsolhatjuk, nagy szép díszek lehetnek belőlük a polcra, úgy, hogy az emlék értékét is megőrzik közben.

A fiatal alkotóknak, a nyári szünetben kézimunkázó diákonak van néhány hasznos javaslatunk, tanácsunk. Használjanak olyan szalvétákat, amelyeken a minta kontúrja jól kivehető: virágokat, katicabogarat, faleveleket, gyümölcsöket, kagylókat. A részletesebben kidolgozott mintáknál (pl. virágcsokor) ne törekedjenek arra, hogy minden egyes virágot kivágjanak, inkább használják a képet a hátterével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában