mit is jelentenek a faktorok?

2018.07.22. 11:00

Élvezzük a napsütést, használjunk napvédőt!

Itt a nyár, imádjuk a napsütést, a vizet, sok dologra figyelünk (hozzáteszem, olykor indokolatlanul túlzó mértékben), más dolgokra viszont nem, pedig kellene.

Hankusz Kálmán

Élvezzük a napsütést és időnként kenjük be magunkat napvédő krémmel! De, mit is jelentenek a faktorok? Csupán egy viszonyszám, amely személyenként eltérő. Azt jelenti a flakonokon található szám, hogy hányszor annyi ideig maradhatunk a napon a krémmel bekenve, mint anélkül. Tehát aki naptej nélkül 15 perc után kezd el leégni, az egy 10-es faktorú krémmel tízszer 15 percet maradhat a napon, hogy ugyanazt az eredmény érje el. Ha az idő letelt, a krémezést meg kell ismételni, ha még maradni szeretnénk. Ami nagyon fontos, hogy a fényvédő anyagok a Nap sugárzásának hatására lebomlanak, ily módon fejtik ki védő hatásukat. Ezért aztán egy kiadós napozás végén a bőrünk telis-tele lesz lebomlott vegyi anyagokkal, tehát az alapos fürdés a nap végén kifejezetten javasolt.

A napolajak egyenletes barnulást garantálnak, viszont eltömítik a pólusokat, a bőr nem tud lélegezni. Fotók: szerző

A napolajak viszont általában semmitől sem védenek. Csillog a bőrünk, ez szétszórja a napsugarakat, így egyenletesen barnul a bőr. Viszont, ott a másik tényező, hogy az olaj eltömíti a pórusokat és az nem tud szabadon lélegezni, és bár magunkra kentünk valamit, de az nem véd a leégéstől. Ha már itt tartunk, nem árt különbséget tenni a krémek és a tejek között. A tejek általában vizes alapúak és kevés zsiradékot tartalmaznak, tehát a hatóanyagok zöme vízoldható formában kerül a készítménybe. Addig a krémek – típustól függően – jelentős százalékban faggyúzsírral telítettek.

A napégette homokot rugdosva sem nagyon kell attól tartanunk, hogy valamilyen gombás fertőzést szedünk öszsze, hisz a természet ezt rég kitalálta nekünk. A forróság és a homokot folyamatosan érő UV-sugárzás szinte minden organizmust megöl, így szinte (kis túlzással) steril a homok a talpunk alatt. Feltűnt-e, hogy a sivatagban élő népek, bár az európai trendhez képest sok esetben koszosnak mondhatók, még sincs lábszaguk, és ugyanez okból hónaljszaguk sem.

A napégette homokon nem kell attól tartani, hogy lábgombás fertőzést szedünk össze

A vízzel már más a helyzet, azt ugyanis kifejezetten kedvelik a kórokozók. Persze itt is különbséget kell tennünk sós és édesvíz között. Sós vízben fertőzés szinte kizárt. Sőt, a száradást követően a bőrön maradt só és a szikrázó napsütés egyenesen gyógyítólag hat a psoriasisos bőrre. Ők, ha nem fürdenek le a nap végén édes vízzel, az sem baj. Na, bumm! Legfeljebb egy kicsit sóporos lesz a testük, de semmiképpen sem koszos. Az édesvízben fürdőzés közben nincs meg ez a természetes védelem, minden, ami árthat nekünk ebben a közegben érzi a legjobban magát. Ráadásul, ahogy melegszik a víz, annál jobban érzik magukat benne a számunkra ártalmas organizmusok. A legfontosabb szabály, hogy lehetőleg a szabad vizeket ne vegyük a szánkba! Ezzel a lehetséges problémáknak nagyjából a 80 százalékát ki is küszöböltük. A többit nyugodtan rábízhatjuk az immunrendszerünkre, jó eséllyel meg fogja oldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában