2018.09.19. 09:00
Egyre több tejterméket fogyasztanak a magyar gyerekek
Javultak a gyermekek táplálkozással kapcsolatos ismeretei, 10-ből 8 gyermek már ismeri a tej- és tejtermékek kalciumtartalmának élettani hasznosságát, minden második gyermek tudja, hogy a szükséges kalciumbevitelt napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő mennyiségű tejtermék elfogyasztásával fedezheti.
Ennek ellenére csak a gyermekek ötöde fogyaszt joghurtot naponta, 82 százalékuk ennél ritkábban – derült ki a Danone Kft. megbízásából a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által, közel 500, 10–12 éves gyermek megkérdezésével készített felmérésből. Ez is alátámasztja azt az országos statisztikát, amely szerint a gyermekek még mindig csak a szükséges kalciummennyiség felét fogyasztják.
Napi fél liter tejet, vagy hasonló, kalciumtartalmú tejterméket fogyasszunk
Az azonban, hogy a mai, bolti forgalomban lévő tejtermékek, elsősorban pedig a tej tápértéke mennyire gazdag, mindig is vita tárgyát képezte. A magyar dietetikusok egységes álláspontja szerint általánosságban a gyerekek számára napi fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalmú tejtermék fogyasztása ajánlott, tudtuk meg Szabó Gréta dietetikustól.
Gréta azt mondja, akik tartózkodnak a közönséges tejtől, azok a joghurtok, túró vagy tejföl fogyasztásával pótolhatják a szükséges kalciumot. A laktózérzékenyek helyzete sem sokkal nehezebb, nekik arra kell figyelniük, hogy laktózmentes tejtermékeket válasszanak, amennyiben viszont a hagyományos tejes élelmiszereket választják, laktázenzim fogyasztásával kiküszöbölhetőek a kellemetlen tünetek. A tejfehérje-érzékenység kényesebb téma, itt valóban el kell hagyni a tejtermékeket és kalciumpótlással megoldani a napi bevitelt.