Érdemes figyelni rá

2017.11.21. 10:00

A légzés ereje nagyobb, mint gondolná

A légzés ösztönös tevékenységünk, lételemünk, amely összeköti a testet, lelket és szellemet, ám mégsem szentelünk rá kellő figyelmet.

Benedeczki-Varga Krisztina

Barna Miklós légzésterapeuta szerint az egyik leggyakoribb gond az alvási nehézség

Fotó: Zsedrovits Enikő

Tudattalanul végezzük, és fel sem merül bennünk, hogy helytelenül lélegzünk. A valóságban az emberek 90 százaléka nem ideálisan, körülbelül fele pedig kifejezetten rosszul lélegzik – mondja Barna Miklós, a téma szakértője. Az egyenletes, helyes légzés sejtszinten hat, és növeli a szervezet oxigénellátottságát. Ha gazdag a sejtek oxigénellátottsága, ez kedvezően befolyásolja közérzetünket, több energiánk van a napi feladatok ellátáshoz, kisebb az alvásigényünk, valamint erősödik az immunrendszer, növekszik a kreatív energia, és hatékonyabban kezeljük a stresszt. A kiegyensúlyozott, egészséges légzés ismérve, hogy kismértékű, orron keresztül történő hasi légzés. A helyes légzés alapja az egyenes testtartás, mivel görnyedt helyzetben anatómiai okokból csak mellkasba tudunk lélegezni, ami egyértelműen rossz. A hasi légzés előnye a jobb oxigénellátottságon túl az is, hogy a rekeszizom állandó mozgásának hatására „masszázst” kapnak a belső szervek, ami szintén jótékony hatást gyakorol az egészségre. Kerüljük a szájon át történő légzést, és helyette törekedjünk arra, hogy orron keresztül lélegezzünk. Ennek előnye, hogy az orr előmelegíti és megszűri a levegőt, így kevésbé vagyunk kitéve a betegségeknek, a felső légúti problémák könnyebben megelőzhetőek, valamint az orr melléküregeiben termelődő NO jótékony hatásai is erősítik a szervezetet. Helyes légzéssel felerősödnek a szervezet öngyógyító folyamatai, így sok kellemetlen tünet és betegség javulását eredményezheti.

Ha úgy érezzük, hogy megrekedtünk egy adott problémánál, vagy olyan kellemetlen tünetekkel küzdünk, mint az alvási nehézség, építsünk be légzőgyakorlatokat a napi rutinba. Elegendő napi 5-10 percet rászánni, ám a hatás számottevő lesz.

Barna Miklós légzésterapeuta szerint az egyik leggyakoribb gond az alvási nehézség
Fotós: Zsedrovits Enikő

Barna Miklós légzésterapeuta szerint az egyik leggyakoribb gond az alvási nehézség, amelyet a következő, otthon is elvégezhető gyakorlattal enyhíthetünk. Az elalvást segítő légzés menete a következő: Szívjon be egy közepesen nagy lélegzettel levegőt, lehetőleg a hasába 3-4 másodperc alatt! Tartsa benn 6-7 másodpercig, majd engedje ki lassan, 7-8 másodperc alatt, és utána vegyen egyből újra közepesen nagy levegőt, és így tovább. Ez a légzési mód segít a nehezen elalvóknak könnyebben elaludni, hozzájárulva a pihentebb és kiegyensúlyozott mindennapokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában