Hűtőmágnesek az öreg ablakban

2018.03.11. 10:00

Régi, használható fa nyílászárókat praktikusan hasznosíthatunk magunk is

Mostanában egyre többen használják fel a régi bútorokat, fából készült ablakkereteket, ajtókat lakásuk díszítésére.

Tóth B. Zsuzsa

Az öreg, felújított ablakkeretbe helyezett rozsdás fémlapon jól mutatnak a színes hűtőmágnesek Fotó: TBZS

A legegyszerűbb módja ennek egy öreg, de még használható ablakkeret új életre keltése. Ha kell, poroljuk le alaposan, aztán mossuk, súroljuk is meg körömkefével, és ha jól megszáradt, alaposan csiszoljuk meg a felületét. Újra portalanítsuk, mielőtt festenénk. Nem baj, ha a fakeret nem teljesen ép, de stabil legyen, Ha kell, erősítsük meg szögekkel.

A keretbe illő méretű, vékony vaslapot fessük, vagy lakkozzunk le, ízlés szerint. Az sem baj, ha rozsdás már, de akkor annak megfelelően kezeljük. Ennek legyegyszerűbb módja, ha olyan festéket vásárolunk a munkához, amelyet a rozsdás fémre előkezelés nélkül felvihetünk.

Az öreg, felújított ablakkeretbe helyezett rozsdás fémlapon jól mutatnak a színes hűtőmágnesek
Fotó: TBZS

Az is tökéletesen megfelel, ha egy rétegelt lemezt, vagy esetleg kemény kartont festünk le több rétegben mágnes tábla készítésére alkalmas festékkel. Ilyet a hobbikellék üzleteben szerezhetünk be. A legjobb megoldás azonban kétségtelenül a vaslemez. Az ablakkeretet is fessük le, és gondoskodjunk róla, hogy a fémlap vagy a karton ne essen ki a keretből. Megfelelően rögzíthetjük például üvegező szeggel is. Sokan vannak, akik nem szívesen látják a hűtőszekrényen a hűtőmágneseket, de azokat valami miatt szeretné nap mint nap látni a lakásban. Némelyik darab kézzel készül, egyedi darab, szép kerámia, mások szépen kidolgozott fém sablonba öntve készülnek, de a legtöbb ajándék, vagy kellemes, szép emlékeket őriz számunkra például messzi utazásokról. Az öreg ablakkeretben ízlésesen elhelyezhetünk annak méretétől függően jó néhány kedves darabot. Ha egyszerre nem fér el mind, cserélhetjük a mágneseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában