Öreg legénynek nem való a május?

2018.04.22. 16:00

A kapuzárási pánikra is van orvosság – Bizonyos kor felett inkább meghittségre vágynak a férfiak

Idő csak annak van, aki méri – fogalmazott évtizedekkel ezelőtt Fekete István, és ezt akár vonatkoztathatjuk arra is, hogy az évek múlásával az ember megtanulja meglátni a szépet és a jót minden életszakaszban. Nem bánkódik azon, ami már elmúlt, hanem élvezi a korával járó új élményeket, például a nagyszülőség felhőtlen örömeit.

SZAUDER RITA

– A szemüveg, a kopaszodás és a fizikai erő csökkenése régen az öregedés jelei voltak egy férfi életében, ma már viszont ezek közel sem ennyire egyértelműek. Ezért a változókor helyett a második kamaszkor kifejezést használnám a férfiaknál – fogalmaz Bálint Bánk veszprémi pszichológus és családtera­peuta. Szerinte ugyanis annak a férfinak, aki fizikai és alkotóerejének teljében családot teremtett, közben felépítette egzisztenciáját és önmagának is elismertséget szerzett, egy idő után elfogynak a kihívást jelentő feladatai, ezért a második kamaszkorában új célokat kell keresnie. Ha ez sikertelen, akkor következik be a kapuzárási pánik jelensége, ami érdekes módon egyfajta luxusnak is tekinthető, hiszen főként azokat érinti, akik lezárták az anyagi biztonság megteremtésével és a családalapítással járó éveiket – mondja Bálint Bánk.

Azt, hogy ez jó hír vagy sem, nehéz eldönteni, viszont tény, hogy ezt az állapotot sokan nehezen viselik, ami könnyen vezet depresszióhoz. A talajvesztés érzése helyett keresni kell az új programokat, hobbikat, munkalehetőségeket, kortárs kapcsolatokat, bármit, amire a gyereknevelés évei alatt nem jutott idő. Emellett persze a párkapcsolat minőségétől is nagymértékben függ, hogy egy férfi mihez kezd ezzel az élethelyzettel: sokan, amikor érzik a változás szelét, és ez egybeesik a házasság és a házastársi ágy kihűlésével, új párkapcsolatot kezdenek, kvázi elmenekülnek az öregedés elől. A pszichológus szerint a férfiak ilyenkor úgy érezhetik, hogy a nőkkel ellentétben náluk nem jelzett a biológiai óra, új társtól várják a megváltást, azt képzelve, hogy ezzel áthidalhatják a változó időszakot. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen közben családok és életek, szülő-gyerek kapcsolatok mehetnek tönkre. Vannak, akik ilyenkor a szexualitásra próbálnak támaszkodni, hiszen a férfiaknál is nagyon erős a pszichés összetevő, vagyis a nőkhöz hasonlóan tudatossággal gyakorlatilag bármeddig megtartható a szexuális élet.

A párkapcsolat minőségétől is függ, hogy a férfi mihez kezd ezzel az élethelyzettel Fotó: shutterstock

És bár enélkül is lehet férfi a férfi, az egónak ugyebár óriási szerepe van a teljesítményben. Ma már urológus szakorvosok is ajánlják a férfiaknak szóló intimtornát, amely csak első hallásra tűnik bizarr dolognak.

Juhász Nikolett tréner rendszeresen vezet férfiaknak szóló tanfolyamokat, és azt tapasztalja: a hormonmennyiségek változása következtében kialakuló szervi problémák egy része hatásosan kezelhető, illetve meg is szüntethető a speciális tornával. Ami már cseppet sem hangzik furán vagy idegenül akkor, ha egy súlyosabb műtét is megelőzhető vele.

– Sokakat visszatart a félelem a jelentkezéstől, mert úgy érzik, hogy itt kellemetlen dolgokat kell elárulniuk. Erről azonban szó sincs – emeli ki Nikolett. – Itt csak én beszélek, mindenféle egészségügyi és életviteli témát és problémát érintve, amiből így mindenki le tudja szűrni a számára fontos információkat. A tanfolyam végén minden résztvevő egyénre szabott gyakorlati programcsomaggal tér haza, amely a saját állapotára nézve a leghatékonyabb gyakorlatokat tartalmazza. Mindez úgy készül, hogy az elején kitöltenek egy kérdőívet, névtelenül, egy jeligével ellátva, amely alapján a tanfolyam végén mindenki felismeri a neki összeállított, specifikus gyakorlatsort – ezáltal a problémáival végig anonim maradhat.

A tapasztalatok szerint azonban 60-70 éves kor felett inkább társra, meghitt pillanatokra vágynak a férfiak is, és a szakemberek szerint az évek múlásával az a legfontosabb, hogy éljük meg a saját életünket, keressük meg abban a pozitív dolgokat, és örüljünk annak, aminek lehet – még ha az nem más, mint maga az életkorunk. Ennek a korszaknak a legnagyobb örömei és áldásai az unokák, hiszen nagyszülőnek lenni – és velük együtt felhőtlenül élvezni az életet – igazi ajándék.

Természetesen mindig voltak és lesznek is olyanok, akik nyolcvan-, kilencven­éves korukban is azt mondják, rajtuk bizony nem fog az idő vasfoga, ők nem öregszenek, hanem máig megfordulnak a csinos nők után, szenvedélyesek a szerelemben és jelentős teljesítményekre is képesek. Ez azonban a pszichológus szerint csak egy kompenzálási kísérlet, hiszen az időt nem lehet megállítani, mert bár a léleknek nincsenek ráncai, de a lélek is öregszik. Ahogy a régi nóta szól: „Voltam egyszer én is könnyű Don Juan, jártam én is száz kislány után… Már megettem a kenyerem javát, de nem tudom, hogy mi a boldogság. Megálltam volna egy kislánynál én is, de hát az élet csak sodort tovább. Az ember mindig akkor látja meg a szerencsét, mikor már elveszett! Öreg legénynek nem való a május, és segíteni ezen nem lehet!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában