piaci körkép

2018.06.22. 11:30

Az élet gumóját árulják a dunaújvárosi piacon

„Megyek valami főznivalóért” – kiált a szomszédasszony, s int a kezével. Igazából nem kérdeztünk, csak a tekintetünk volt kíváncsi. A válasz viszont nem hagy kétséget: nem a boltba igyekszik, merthogy főznivalót az ember a piacon vesz. Mondhatni, ezt hívják márkahűségnek.

Jakab Klára

Nehogy furcsát gondoljanak, amikor azt mondom: csodaszép krumplikat árulnak, egyforma, egészséges, rózsaszín gumók duzzadnak a ládákban itt is ott is, 200 forint körül már első osztályú termést kapunk. A zöldségekből is bőven válogathatunk, kinél szebb, olcsóbb a portéka, 150-200 forint körül vehetünk sárgarépát, gyökeret. A tök 200-250 forintba kerül kilónként, mosolyogtató, hogy a vérszegény kis kaporcsokrot 100 forintra tartják. A kovászolni (és persze csemegeuborkának) való uborka 180-220 forint, ilyenkor biztatják vásárlásra a tétovázó vevőt azzal, hogy „olcsóbb már nem lesz”. Már hogy ne lehetne.

Uborkaszezon

A csemegekukorica ára szelídült, 150 forintért adnak egy csövet, a megbontott csuhé mögött látszik, zsenge, tejes, bizony pont a mi öreges fogunkra való, hozunk belőle, hogy kipipálhassuk az „idén már ettem főtt kukoricát” tételt. Paprika és paradicsom sokféle fajta, sokféle árért van, pedig igencsak messze még a lecsószezon.

A gyümölcsök láttán ríni lenne kedve az embernek: meggy 400-ért, sárgabarack 680-ért, sárgadinnye 400-ért, görögdinnye 300-ért kapható. A sárgadinnye mellett döntöttünk, de a szagolgatás alul-fölül ellenére melléfogtunk: vízízű, harsogóan kemény húsúra esett a választás.

Miért jó a zeller?

Az igazán jó vásárt a zellerrel csináltuk, 200 forintért sikerült venni gumóját, gazdag zöldjével. Megint csak ne gondoljanak furcsát, ha azt írom: csodanövény ez, annyi mindent tud, hogy doktorrá avathatnák a zöldségek. A kínaiak és a görögök egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon évezredek óta. Mifelénk statisztaszerepben van, mindig csak a többi zöldség mellett, mögött kap helyet, holott főszereplőként is megállná a helyét. Egyesek szerint a rántott zeller a legkiválóbb bécsi szelettel vetekszik.

A csúnyácska gumónak bizony sokat kell tudnia, ha beverekedte magát alapanyagaink közé. Elsőként akkor nyert csatát, amikor feltűnt, hogy e fűszeres gumótól finomabb lesz a húsleves. Rohamosan nőtt a népszerűsége, midőn híre ment, hogy előnyösen befolyásolja a férfiasságot, a libidót. Meg is szaporodtak elkészítési módjai: krémleves, saláta, főzelék, köret, húspótló. A zeller egyik jó tulajdonsága, hogy sok szerves nátriumot tartalmaz, kalciumot, foszfort, vasat, káliumot, A-, B1-, B2-, C-, K-vitamint és nyomelemeket.

Mifelénk statisztaszerepben van a zeller, pedig sztár lehetne Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Mivel a kalóriatartalma alacsony, a fogyókúrázók is felfedezték maguknak. Eszik a vegák és vegánok, az egészséges táplálkozás hívei, mert pusztítja a kóros baktériumokat és gombákat a húgyutakban, a vesében, a belekben és a gyomorban, támogatja az alhasi vérkeringést, vizelethajtó, görcsoldó, koleszterin- és súlycsökkentő, vércukorszint-csökkentő, idegnyugtató, hörgő- és tüdőtisztító, reumára és köszvényre gyógyír, mellékvese-serkentő. Amikor aztán bebizonyosodott, hogy a rák kialakulásának megelőzésében is üdvös szerepet játszik – azóta bízvást tekinthetünk rá az élet gumójaként. Divat lett majszolni a paradicsomlébe dugott szárát, rágcsálni magját, levelét, még megéljük, hogy zellercsipszet ropogtatunk.

Szóval, amikor a piacon vagyunk, be kell pakolni a szatyorba pár darabot, és megbarátkozni a fogyasztásával… A testünk majd hálás lesz érte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában