Karácsonyi készülődés

2024.12.09. 08:00

A legnépszerűbb étel a töltött káposzta, a bejglik között vezet a mákos

Bár többé-kevésbé nyitottak az újdonságokra, egyértelműen ragaszkodnak a hagyományos karácsonyi étkekhez a hazai fogyasztók. Egy friss, országos kutatás szerint a legkedveltebb ünnepi ételek listáját így a töltött káposzta, a desszertekét a bejgli vezeti.

Ez azt mutatja, hogy alapvetően ragaszkodunk az ünnepi ételek kiválasztásánál és a menü összeállításánál a hagyományokhoz. Természetesen a sok sütés-főzés idejét meg lehet spórolni azzal, ha úgy rendeljük az ünnepi asztalra valót, a legtöbben a válaszadók szerint azért sütnek-főznek mégis otthon, mert olcsóbb, mint készen megvásárolni a fogásokat, de a megkérdezettek kétharmada szerint így is többe kerül majd a lakoma, mint tavaly. Az otthoni ételkészítés fontos azoknak is, akik valamilyen ételérzékenységgel vagy cukorbetegséggel küzdenek, bár számukra is van már alternatíva, de mégis úgy vannak vele, hogyha ők készítik az étkeket, akkor biztosak lehetnek az ételek összetételében. Ráadásul a különleges alapanyagokkal, vagy érzékenyeknek készült ételek és sütemények lényegesen drágábbak.

ünnepi ételek
Az ünnepi ételeket a desszertek között a mákos bejgli vezeti, megelőzve a diósat, de a zserbó is nagyon népszerű.
Fotó: shutterstock/berni0004

Az ünnepi ételek között megjelenik a rántott hús is.

A hagyományos karácsonyi főételek között a legnépszerűbbnek a töltött káposzta bizonyult: a válaszadók közel fele nyilatkozott úgy, hogy e fogás nem hiányozhat az ünnepi menüből. 

  • A rántott húst a megkérdezettek bő harmada sorolta a karácsonyi kedvencek közé, így a 2. helyen végzett,
  •  hajszállal megelőzve a halászlevet és a rántott halat is. 
  • A nők inkább káposzta- és rántotthús-pártiak, mint a férfiak, miközben az utóbbiak körében az átlagosnál népszerűbb fogásnak számít a rántott hal és a burgonyasaláta.

 Ami a desszerteket illeti, vitathatatlan győzelmet arattak a bejglik. Ezek közül az első helyet a mákkal készülő változat szerezte meg,s ezt szorosan követi a diós ízesítésű. A zserbóról és a mézeskalácsról egyaránt a megkérdezettek harmada nem tudna lemondani az ünnepek során. Érdekesség, hogy a mákos bejgli a nők és a 60 év felettiek körében számít az átlagosnál népszerűbbnek, míg a mézeskalács főként a 30 alatti fiatalok körében hódít. 

A kutatás során a Rama kutatása arra is rákérdezett, hogy egy főre számítva mennyiből hozható ki az ünnepi menü. A legtöbben, vagyis a válaszadók fele 2000-5000 forint közötti összeggel kalkulál, de nem sokkal kisebb azok tábora sem, akik ennél magasabb értékkel számolnak. Ez az összeg a megkérdezettek kétharmada szerint magasabb a tavalyinál, de a többségük csak visszafogott költségemelkedést érez. Egy biztos, a közös asztalnál elköltött ünnepi étkezés nagyon fontos szinte mindegyik családnak. Erősíti az összetartozást, szorosabbá teszi a családi kapcsolatokat.  Az ajándékok nem pótolják a családi kapcsolatokat, és az sem megoldás, ha erőnket és anyagi helyzetünket nem mérlegelve állunk neki az ünnepi sütéshez-főzéshez.

De ezt már nem a kutatás tartalmazza.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában