2024.12.09. 14:00
Ne csak a hagyományosban gondolkozzunk, lehet narancsos, akár konyakmeggyes is
Itt az ideje a bejgli készítésének. Jöhet a narancsos, a konyakmeggyes.
A bejgli szeletből ugyanolyan finom, mintha rúdban készítenénk
Fotó: Mindmegette.hu
A bejgli kikerülhetetlen ünnepi sütemény karácsonykor a magyar családok asztalán. Sokan készen vásárolják, vannak, akik esküsznek a régi családi receptre, és maguk készítik el a bejglit. Sokan tartanak tőle, mert nem mindig sikerül jól. Most mi a bejgli szelet receptjét ajánljuk, ami szinte megegyezik a hagyományos bejgliével, de az egyszerűsége miatt majdhogynem garantált a siker. Például a narancsos.
Narancsos és diós
Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 7 dkg fagyos zsír, 8 dkg fagyos vaj, 3 dkg porcukor, 12 gramm élesztő, 1 tojássárgája, 1 csipet só, 1 dl hideg tej, 1 tojás a kenéshez.
Az elkészítés: a tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és az egészet összedolgozzuk. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, hozzáöntjük az élesztős tejet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpackba csomagoljuk, és egy órára hűtőbe rakjuk.
Ha a hűtőből a tésztát kivesszük, három részre osztjuk. Három közepes tepsi méretű lapot nyújtunk belőle. Az első lapot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, rákenjük a töltelék felét, erre rárakjuk a második lapot, majd jön a maradék töltelék, végül az egészet lefedjük a harmadik lappal. A tészta tetejét lekenjük a tojássárgájával, és egy órára hűtőbe rakjuk. Ezután a tojásfehérjével kenjük be a tésztát, és egy órát meleg helyen kelesztjük. Végül villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A tésztalapokat a töltelékekkel megkenhetjük úgy is, hogy képzeletben elfelezzük, netán harmadoljuk, így három féle ízesítésünk is lehet.
A töltelékekről. Most nem a hagyományos dióst, mákost, netán gesztenyést ajánljuk, hanem egy narancsos tölteléket mazsolával, illetve egy gesztenyéset konyakos meggyel.
NARANCSOS DIÓTÖLTELÉK MAZSOLÁVAL
4 dkg mazsola, 6 dkg méz, 4 dkg kristálycukor, 8 dkg tej, 20 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja, 1 narancs reszelt héja, 1 csomag vaníliás cukor.
A mazsolát kevés forró vízbe (esetleg ízesíthetjük egy kevés rummal is) beáztatjuk. Felforraljuk a tejet, majd összekeverjük a többi hozzávalóval, végül beleforgatjuk a leszűrt mazsolát.
GESZTENYÉS TÖLTELÉK KONYAKOS MEGGYEL
15 dkg meggybefőtt, 0.5 dl konyak, 25 dkg cukrozott gesztenyemassza.
Beáztatjuk a leszűrt meggybefőttet a konyakba - legalább egy éjszakára. Utána leszűrjük a meggyet és darabokra vágjuk. Végül a gesztenyepürét kikeverjük, beleforgatjuk a feldarabolt meggyet. (Mindkét tölteléket több fajta süteményhez is felhasználhatjuk, de a legjobban a bejgli szeletekben érvényesül.)