2024.12.05. 11:30
Városlakókat ajándékoznak meg a Keri diákjai
Jó hangulatú, szinte már családias hangulatú technikum és szakképző iskola a Dunaújvárosi SZC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Technikum és Szakképző Iskola. A népszerű nevén, Keri megbízott igazgatójával Magyarné Pocsai Henriettel beszélgettünk az iskola terveiről. Természetesen a karácsonyi készülődést is szóba ejtjük.
– Láttuk, hogy meglepetéssel készülnek a Keri végzős diákja. Kiknek sütötték és csomagolták a mézes kalácsokat?
– Tanulóink, nemcsak a végzősök, idén is fontosnak érezték, hogy oktatóik segítségével jószolgálati tevékenységet végezzenek. A mézeskalácsok sütése már november közepén elkezdődött a tanéttermünkben, melyeket aztán folyamatosan díszítettek a cukrász tanulóink. Ezután a kereskedőink szépen becsomagolták az édességeket, kis ajándékkártyával látták el őket, majd december 6-tól egészen a téli szünetig az iskola lakókörnyezetében fogják a logisztikai technikusaink a járókelőket megajándékozni ezzel az aprósággal. Nagyobb mennyiséget, 1500 darabot ajánlottunk fel a Szent Pantaleon Kórház és Rendelőintézet dolgozói és betegei számára, hogy egyrészt így köszönjük meg egész éves áldozatos munkájukat, másrészt jobbulást és boldog karácsonyt kívánjunk a betegnek is. Azt hiszem, szép hagyományt teremtettünk ezzel a kis kedvességgel, az ünnepre való készülődés és a közösség összefogásának ereje egyaránt megmutatkozik benne.
– Tavaly még igazgatóhelyettesként vett részt az iskola irányításában, az idei tanévtől igazgató. Mennyiben más ez a szerep?
– Az igazgatóhelyettesi feladatok sokkal inkább a háttérben zajlanak és adminisztratív jellegűek, míg az igazgatói szerep inkább szervezést, irányítást, ösztönzést, támogatást kíván. Azt hiszem, hogy az elmúlt három hónapban sikerült megfelelnem ezen elvárásoknak. A tanév szokásos feladatai tervezetten és gördülékenyen valósultak meg egymás után, de ehhez természetesen szükségem van arra a kiváló csapatra is, akik a Keri oktatói testületét és az oktató-nevelő munkát segítő alkalmazottakat jelenti. Mindannyian elkötelezettek vagyunk ugyanazon cél érdekében, hogy tanulóink jól érezzék magukat az iskolánkban.
Hosszú évek óta népszerű a Keri
- Nem volt soha sem gondjuk a beiskolázással, ennek valószínűleg egyik oka az is, hogy népszerű szakmákat oktatnak. Melyik ezek közül a legvonzóbb és miért?
– Valóban népszerű iskola a Keri, melyet nemcsak szakmáink vonzereje, de a diákélet is indokol. Mi teret adunk a tanulók ötleteinek, támogatjuk őket minden olyan kezdeményezésben, mely személyiségük és a közösség fejlődését szolgálja. Ilyen például a mézeskalácssütés és -ajándékozás az adventi időszakban, egyéb karitatív tevékenységek, versenyek, rendezvényeken való részvétel. Nálunk fontos a harmonikus tanár-diák kapcsolat, hiszünk abban, hogy az egyéni odafordulás és a pozitív érzelmi viszonyulás átsegíti tanulóinkat a problémáikon. A turizmus-vendéglátás ágazatban oktatott szakmáink mindig kiemelkedően népszerűek voltak, ennek nagyon prózai oka lehet, hogy mindenki szeret jókat enni, inni. De persze a pályaorientációs tevékenységünk is erősen „diákcsalogató”. A mi kiállítási standjainkat már messziről érezni, az ínycsiklandó illatok és ízek meggyőzik a továbbtanulás előtt állókat arról, hogy ezekkel a szakmákkal nem tévedhetnek. Tanéttermünk is jól felszerelt, minden tanulónk szívesen vesz részt a gyakorlati foglalkozásokon.
– A szakács, cukrász szakmák népszerűségét a kereskedelmi tévék tehetségkutató versenyei erősítik?
Nincs rá adatunk, de biztosan vannak olyan tanulóink, akiknek ezek a műsorok keltették fel az érdeklődését a szakács vagy a cukrász szakma iránt. Hiszen ezek a műsorok megmutatják a szakma legmagasabb szintjét, mind az alapanyagok, mind a technológiák szempontjából. Szemléletformálók, és magatartásmintát is mutatnak, a legkiválóbb séfek közvetítik azt az alázatot a szakma iránt, melyre feltétlenül szükség van ahhoz, hogy valaki profivá válhasson ezen a területen.
– És a felnőtteknél is ez a helyzet?
– A felnőttek iskolarendszerű oktatása is nagy múltra tekint vissza intézményünkben. Minden évben kétszer, ősszel és februárban is beiskolázunk négy-négy új osztályt.
- Jellemzően a vendéglátás szakmáit választják, de népszerű a kereskedelmi értékesítő és a logisztikai technikus képzés is. Ezek a képzések egy-másfél évesek, tehát viszonylag gyorsan lehet munka mellett másik, piacképes szakmát szerezni.
– Egy szakképzési intézménynek figyelni kell a gazdaság igényeire. Miben szeretné képzési palettáját bővíteni az intézmény?
A munkaerő-piaci igényekre reagálva tervezzük a panziós-fogadós, a raktáros és a postai üzleti ügyintéző képzek elindítását elsőként a felnőttoktatásban.
– Jó hangulatú, családias intézményt vezet. Hogyan készülnek az ünnepekre?
Kollégáimmal nagyon régóta dolgozunk együtt, együtt kezdtük a pályát huszonévvel ezelőtt itt, a Keriben. Így érzelmileg erősen kötődünk egymáshoz is és az iskolához is. Ilyenkor már tudjuk, hogy az adventi időszak felfokozott érzékenységet is jelent, így még türelmesebbek, kedvesebbek próbálunk lenni egymással, hogy aztán december 20-án fehér asztalnál egy kellemes ünnepi ebédnél kívánjunk egymásnak boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt.
Egy korábbi bemutatkozása az intézménynek