2024.12.12. 10:00
Fogyasztása meghosszabbítaná az életünket, mégsem esszük
A hazai halfogyasztás tragikus mértékben alacsony, mivel a teljes éves fogyasztás 60%-a csupán karácsonykor realizálódik.
Karácsonykor eszünk halat nagyobb mennyiségben
Fotó: Kuklis István
Lévai Ferenc, Rétimajorban működő „Halország” vezetője és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet tagja, szerint a magyar halfogyasztás jóval elmarad az európai átlagtól, ami egészségügyi problémákat is okozhat, például a keringési betegségeket és túlsúlyt - írta a feol.hu.
– Azt lehet látni, hogy Közép-Európa igencsak le van maradva az átlagtól, mi magyarok például mindössze 6.5 kilogramm halat fogyasztunk el egy évben. Pedig az átlag élettartam, és az egészségi állapotunk megőrzése szempontjából, sokat tudna javítani a rendszeres halfogyasztás, mert amíg ebben igencsak a sor végén kullogunk, addig az egy főre jutó gyógyszer és egyéb tabletta fogyasztásában az élen állanak a magyarok sajnos - nyilatkozta a feol.hu-nak Lévai Ferenc.
Továbbá felhívta a figyelmet a HalPéntek elnevezésű programra, melynek célja, hogy legalább hetente egyszer, például pénteken halat fogyasszunk. A hal gazdag omega-3 zsírsavakban, D-vitaminban, és segít a szív- és csontvédelemben. A legnépszerűbb halfajták a harcsa, ponty, süllő, sügér és csuka.
A teljes cikket itt olvashatják el.