Napi százhetven liter víz az adagja

2024.06.12. 11:30

Vasmű úti növények és állatok – kiskert a belvárosban (képgalériával)

Valószínű sokaknak feltűnt a rendszeresen arra járók közül a Vasmű út Ady Endre utca találkozásánál az a kiskert, amit jó ideje gondos kezek ápolnak

Agárdy Csaba

Fotó: Ihász Martin / Dunaújvárosi Hírlap

A Vas-Ady kert „tulajdonosa” nem más, mint Süveges Ödön, aki a Vasmű úton lakik, és ráérő idejében hozta létre és fejleszti, alakítja a kiskertet.
– Sokáig a jégkorong töltötte ki a napjaimat, előbb a játékot, majd az edzősködést is abbahagytam. 

Később jött egy műtétem, és a felépülés során a lakásba kényszerültem. Ekkor döntöttem úgy, hogy a szabadidőmet megpróbálom hasznosan eltölteni, és jött az ötlet a kiskert létrehozásával kapcsolatban.

Ennek egy éve.

Az első lépése az volt, hogy a félig sárral temetett porolót kiásta, abból jött létre a romkert, majd elkezdett növényeket vásárolni.

– Egy hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a környékbeliek felfigyeljenek a tevékenységemre. Nézelődtek, érdeklődtek, eleinte nem értették, mi folyik itt. Később azonban jöttek a növény-felajánlások, és összességében is pozitívak a visszajelzések, a reakciók. Volt olyan is, aki maga ültetett növényt a kertbe, és azóta is visszajár, figyeli a virág fejlődését

Fotó: Ihász Martin


A fentiek ellenére a kiskertet egyedül gondozza.

– Azt hittem, többen is csatlakoznak majd hozzám, de nem így történt. Nekem ez a lelkesedésemet nem csökkenti, hiszen az embernek kell egy hasznos elfoglaltság, számomra most ennek a kiskertnek a gondozása jelenti ezt. Minden nap lejövök ide, alkalmanként két-három órát tevékenykedek itt. Itt nőttem fel, itt jártam óvodába, kötődöm a környékhez. Az egykori óvodámból egyébként van itt egy hinta, abból alakítottam ki a kiskert bejáratát. 

Vannak látogatók a gyerekek közül, ők bemehetnek a kiskertbe, és a sárga úton körbejárhatják, mert hogyan szerettessük meg velük a növényeket, hogyan neveljük őket a természet szeretetére, ha nem engedjük közel hozzájuk.

Úgyhogy egy nyitva táblával fogadom őket. Az ovisok a magasabb növények között szinte elvesznek. Van egy padunk is, arra időnként a nagyobb gyerekek leülnek, és itt készítik el a házi feladatot. Én is gyakran ücsörgök rajta, tervezek, ötletelek.

Süveges Ödön – mondhatnánk – nem bíz semmit a véletlenre. Amikor az Alpokban járt, onnan is hozott köveket a kiskertbe, méghozzá 2237 méter magasságból.

Ha már egyszer Duna-parti gyerek vagyok, Donaueschingenből, ahol először nevezik a folyót Dunának, is hoztam néhány követ a Vas-Ady kerthez.

A növény-felajánlásokkal kapcsolatban kertészünk elmondta, ismeretlen emberektől kap ismeretlen növényeket. Ekkor elkezdi kinyomozni, hogy melyik, mi is, így ő is sokat tanul. A növények beszerzésénél ügyel arra, hogy nagyon értékeseket ne vásároljon, mert azokat szerinte ellopnák.

A kiskert gondozása egyébként – a Hupikék Törpikék után szabadon – nem csak játék és mese, hanem kemény, problémákkal övezett tevékenység is egyben.

– A pincében sajnos a vízcsap nem működik, pedig már több ígéretet kaptam arra, hogy megjavítják, de ez nem  történt még meg. Ezért a harmadik emeletről, ahol lakom, hordom a vizet vödrökben, napi százhetven litert. Mivel a lift nem mindig működik, akkor még nehezebb a helyzet.

Naponta százhetven liter víz nemcsak fizikailag, hanem anyagilag is megterhelő. Kérdésünkre, hogy mennyi a vízszámlája, nem kaptunk választ, de Süveges Ödön elmondta, milyen eszközökkel próbál spórolni.

Gyűjtöm a légkondicionáló berendezésekből lecsöpögő vizet,

 a munkahelyemen, a Weisz Gumidoktornál is megengedi a főnököm, Weisz Gábor, hogy elhozhassak vizet. Ő egyébként tárgyi eszközökkel is segíti a kertet.

Fotó: Ihász Martin

A Vas-Ady kiskertnek mára már kialakult az állatvilága is. Van a madaraknak itató és fészek is, a komposztálóba sünök költöztek be, van zümi zóna, ahova a méhek járnak. (Legutóbb megjelentek a vakondok is, nekik nem örül a hősünk, hiszen alaposan feltúrták a talajt.)

Süveges Ödön egy apró birodalmat hozott létre első nekifutásra magának, de mint láthatjuk, egy kisebb közösség állandó „találka” helye lett a Vas-Ady kert. Érdemes megtekinteni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában