A dermatológus válaszol

2023.06.11. 15:30

Hamarabb öregszünk, mint gondolnánk?

A közösségi oldalakon egyre nagyobb követőtáborra tesznek szert azok a tartalommegosztók, akik a bőrápolással kapcsolatban posztolnak. E posztok sokszor arra figyelmeztetnek, hogy 25 év felett kiemelt figyelmet kell fordítani bőrünk egészségére, hiszen ekkor kezdődik el az aktív öregedés. A helyzet azonban nem olyan komoly, mint azt az influenszerek felvázolják, vagy mégis?

Szente Patrícia

Fotó: Laczkó Izabella

Az öregedés sok-sok éve égető téma, főként a nők körében. Amíg a férfiak érett bőre egyfajta szépségideálként realizálódott, a női arcon megjelenő ráncok inkább negatív véleményt szülnek. Az embereket foglalkoztató öregedés kérdésköréről dr. Gergely Gyöngyi bőrgyógyász, kozmetológus, esztétikai specialista beszélt lapunknak, aki elmondta, nem feltétlenül probléma az, ha széles réteg beszél a bőrápolásról.

„Az emberek szeretnek felkapni egy-egy témát, és azt kivesézni, sokszor olyan helytelen információkkal kiegészíteni, hogy az öregedést korhoz kötött. A ráncok, bőrhibák kialakulása ugyanis nem egy bizonyos kor betöltésétől kezdődik, és nem is csak attól függ, az öregedést valójában nagyon sok tényező szabályozza” – említette a doktornő.

Lelkünk imádja, bőrünk már kevésbé: a napfény

A dermatológus szakorvos elmondása szerint bőrünk kétféle öregedésen megy keresztül: az intrinzik öregedésen (természetes öregedés, amely genetikai adottságoktól függ), valamint az extrinzik öregedésen (külső tényezők befolyásolják). Az extrinzik öregedési folyamatot könnyen fel lehet gyorsítani a gyakori stresszel, helytelen életmóddal, rossz táplálkozással, élvezeti szerek használatával, de leginkább az UV-sugárzás gyorsítja az öregedés menetét. Az tehát, hogy a közösségi platformokon az emberek figyelmét a tudatos, rendszeres, bőrápolásra irányítják, sokkal célszerűbb, mintha a folyamatos napozás és szoláriumozás lenne a trend, ugyanis az bőrünk egyik legnagyobb ellensége. Pont ezért van szükségünk a mindennapos fényvédelemre, még télen is. A doktornő megjegyezte, már a látható fénynek is vannak káros hatásai, az UVA és UVB pedig különösen roncsolja a bőr rugalmas rostjait, így a túlzott napozást mindenképpen csak bőrünk kárára végezhetjük.

Fotó: Laczkó Izabella

A bőrápolás során a tudatosság és a mértékletesség a kulcs

Bőrünk fokozatosan öregszik, méghozzá azért, mert olyan anyagokat veszít, amelyek annak feszességéért, regeneráló képességéért, hidratáltságáért felelnek (hyaluron, kollagén, elasztin), így a helyes életmód kialakítása mellett fontos, hogy ilyen anyagokat tartalmazó krémekkel, kencékkel is kezeljük azt. Túlzásba azonban semmiképp sem szabad esnünk, bizonyos kozmetikumok mindennapi használatával ugyanis éppen az ellenkezőjét érhetjük el annak, mint amit szeretnénk. A doktornő elmondta, az erős, szalicilsavas, alkoholos, lúgos tisztálkodókat kellene leginkább kerülni, valamint a közhiedelemmel (és néha a csomagolásra írt utasítással) ellentétben a bőrradírok, hámlasztók mindennapi használata sem előnyös. „Természetesen a bőrünknek kell a mélyebb tisztítás, hiszen az ott lerakódó szennyeződést sima vízzel nem lehet lemosni, de tudatosan, észszerűen kell választanunk a rendelkezésünkre álló számtalan kozmetikum közül” – említette a bőrgyógyász.

Bár nincs kőbe vésve, a sokat emlegetett 25. életévet talán mégis vízválasztó korként tarthatjuk számon. „Azt, hogy 25 éves korunktól kezdünk öregedni, még a tankönyvek sem említik, de van esély arra, hogy sokan ekkortájt veszik észre magunkon az árulkodó jeleket. Ugyanakkor a genetika és az életmód hatalmas befolyással van arra, hogy ezeket mégis milyen mértékben észleljük” – jegyezte meg dr. Gergely Gyöngyi.

Mindent összevetve, bőrünk ápolása igenis szükséges és hasznos. Minél korábban kezdjük el rendszeres karbantartását, annál inkább lelassulnak, vagy később indulnak meg a bőröregedési folyamatok, és bőrünk annál hálásabb lesz nekünk. Ha pedig nem vagyunk biztosak a dolgunkban, ne legyünk restek szakember segítségét kérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában