Mozgó ünnep

2023.06.04. 07:00

A pedagógusnap nem köthető fix dátumhoz

A pedagógusnap változó, egy mozgó ünnep, így nem köthető fix dátumhoz. Minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Így a pedagógusnap az idén június 4-re esik. A pedagógusnapot egyébként Magyarországon 1952 óta ünnepeljük.

Farkas Lajos

A dunaújvárosi pedagógusokat minden évben köszöntik és díjazzák

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Mindig tiszteltem azokat az embereket, akik olyan munkát végeznek, amire én sohasem lennék képes. Ilyenek a pedagógusok, akik fáradhatatlanul végzik nap, mint nap a munkájukat, ők azok, akik a jövő magyar nemzedékét készítik fel a nagybetűs életre. Nélkülük nincs jövő Magyarországa, nélkülük nincs jövő magyar nemzedék. A feleségem is pedagógus. Azzal mindenki tisztában van, hogy egy tanító vagy tanár sohasem fog lemondani diákjairól. Bármi is legyen azt, aki erre a pályára készül, az anyagi megbecsülésen túl elsősorban a gyerekek iránti szeretet motiválja. Ezért becsüljük meg őket és mondjunk nekik egy hatalmas köszönetet!

Ez egy mozgó ünnep

pedagógusnap változó, egy mozgó ünnep, így nem köthető fix dátumhoz. Minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Így a pedagógusnap az idén június 4-re esik. A pedagógusnapot egyébként Magyarországon 1952 óta ünnepeljük.

Mint azt a bevezetőmben elmondtam, nagyon fontos ez a nap, a gyermekeink életének meghatározó szereplőiről sem szabad megfeledkezni, meg kell tartani csak úgy, mint a nőnapot, az anyák napját, vagy a gyermeknapot. A pedagógusok a tudás mellett erkölcsi tudnivalókat is igyekeznek átadni a gondjaikra bízott gyermekek számára, ők azok, akik ápolják lelküket, összetartó közösségeket formálnak és vezetnek. 

A pedagógusnaphoz köthető díjak

2013-tól ismét e napon adják át az oktatással, pedagógiai munkával kapcsolatos országos díjakat:

Az Eötvös József-díj az oktatást irányító miniszter által adományozott, 1999-ben alapított egyik állami elismerés. Azoknak a kiemelkedő munkát végző óvodai, általános iskolai, középiskolai, szakiskolai pedagógusoknak és főiskolai, egyetemi oktatóknak adományozható, akik oktató-nevelő munkájuk során, életpályájukkal kifejezték elkötelezettségüket a pedagógus élethivatás mellett. A díjból évente legfeljebb nyolc adományozható, jutalomösszege pedig az illetményalap tizenkétszeresének megfelelő összeg

Szent-Györgyi Albert-díj az oktatást felügyelő miniszter által adományozható állami elismerés. A felsőoktatás területén kiemelkedő oktatási, kutatási és nevelési munkáért, illetve iskolateremtő, és nemzetközi elismertséggel rendelkező magánszemélyeknek adományozható. A díjból évente legfeljebb nyolc adományozható

Az Apáczai Csere János-díj 1973-ban alapított, az oktatásügyet felügyelő miniszter által adományozható szakmai elismerés pedagógusok és főiskolai, egyetemi oktatók részére, kiemelkedő oktatási – nevelési – gyógypedagógiai munkájukért, valamint a pedagógiai gyakorlatot segítő kiemelkedő tudományos tevékenységükért. 2013-tól a díj átadására ismét a pedagógusnap alkalmából kerül sor és 10 fő részesülhet ebben az elismerésben.

Brunszvik Teréz-díj szintén a miniszter által adományozható egyik szakmai elismerés, amely kiemelkedő óvodapedagógiai munkáért, valamint az óvodapedagógus képzésben kiemelkedő munkát végző oktatók elismerésére adományozható. A felsőfokú oktatásban 2, a közoktatásban 5 személy kaphatja

Németh László-díj ugyancsak a miniszter által adományozható egyik szakmai elismerés. Azoknak az általános iskolai, szakiskolai és középiskolai oktató-nevelő munkát végző tanároknak adományozható, akik a gyermekek harmonikus személyiségformálásában huzamosan kiemelkedő munkát végeznek.  

Felhasznált irodalom:

Az emberi erőforrások minisztere 49/2012. (XII. 15.) EMMI rendelete az emberi erőforrások minisztere által adományozható elismerésekről. Magyar Közlöny, 170. sz. (2012. dec. 15.)

MTI Ki kicsoda 2009. Szerk. Hermann Péter. Budapest: Magyar Távirati Iroda. 2008.

Pukánszky Béla: Szent-Györgyi Albert pedagógiai gondolatai

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában