Falunapi programok

2023.06.08. 07:00

A Parno Graszt zenekar érkezik Kisapostagra

A kisapostagiak jó ízléséről és igényességéről árulkodik a falunapi plakát. Jelen írásunkban kicsit kibontjuk a program részleteit.

duol.hu

Már pénteken elkezdődik a falunap. Bemelegítésként két, eltérő stílusú zenekar hangolja a közönséget a jókedvű programra.

Péntek 19 óra Fun Company partyzenekar

Magyar és külföldi előadók legismertebb és legkedveltebb számait játsszák rendkívül színvonalasan. A zenekar tagjai mind kiválóan képzett zenészek. Mészáros Krisztina (énekes), Futó Gábor (énekes, basszusgitáros), Sáfrány Gyula (zongora és billentyűs hangszerek), Csetényi Levente (gitár) és Kovács Gergő (dob) neve nem ismeretlen a zenét szeretők táborában. Helyi zenekarként lépnek fel. Akik a legutóbbi falunapon látták, hallották őket, biztosan ott lesznek a falunapi nyitó bulijukon is. Aki pedig még nem ismeri őket, azoknak nem érdemes lemaradni a koncertjükről. 

21:00 NADENe

Aszalay Kálmán zenekara, a NADENe már többször megnyerte a Tokaji Utcazene-fesztivált. A blueszenét játszó banda szájharmonikásával készült interjút itt olvashatja.

Másnap, azaz szombaton 10 órakor kezdődik a hivatalos megnyitó, amit főzőverseny követ.

Szombat 10 óra Kisapostagi Bográcsos ételek főzőversenye és házi sütemények versenye

A falunap keretén belül a Szabadtűzi Lovagrend együttműködésével hirdetik meg a kisapostagi bográcsos ételek főzőversenyét. Az ételből minimum tíz adagot kell elkészíteni. A zsűrinek egy adagot megfelelő tálalási formában kell bemutatni, bírálatra. Árusítás nem engedélyezett! Saját főző-, sütő használatát a csapatoknak kell biztosítaniuk, valamint az ételek elkészítéséhez, tálalásához szükséges eszközöket, fűszereket, köreteket. A csapatok által felhasznált nyersanyag eredetét számlával vagy saját előállítás esetén nyilatkozattal igazolni kell. Asztalt, padot igény esetén, korlátozott számban az önkormányzat tud biztosítani. A versenyzők teljesítményét a Szabadtűzi Lovagrend tagjaiból és a helyi szakemberekből álló zsűri értékeli a főzőversenyekre vonatkozó – a Szabadtűzi Lovagrend által alkalmazott – szabályok szerint. Az abszolút első helyen végző főzőcsapat elnyeri a Szabadtűzi Lovagrend által felajánlott „Kiváló Kisapostagi Bográcsos Ételek Főző Mestere” elnevezésű vándorkupát, amelyet 2024. évben meg kell védeni. A helyszínen, június 10-én 8 óráig várják a szabadtűzön a főzni szerető és tudó versenyzők vagy közösségek jelentkezését.

A Falunap egy másik kulináris versenynek is helyt ad, hiszen házi sütemények mérettetik meg magukat.

10:30 Dalostalálkozó

A kisapostagi Lilaakác dalkör dalostalálkozóra hívja a környék népdalokat éneklő köreit. A vándorkupa ismét útjára indul, amelyet jelenleg a baracsi Vadalmafa dalkör őriz. A kupáért az alábbi együttesek indulnak: a nagyvenyimi Aranydaru Nyugdíjas Klub, a dunaegyházi Derűs Ősz Dalkör, a dunaújvárosi Búzavirág Dalkör, a Kissolti Nyugdíjas Egyesület Dalkör, a szabadegyházi Vadon Nőtt Gyöngyvirág Dalkör, a Sárosdi Kézműves Egyesület Búzavirág Néptánc csoportja és a kisapostagi Lilaakác dalkör. A versenyben induló dalkörök gyönyörű népviseletekben lépnek fel, és az eddigi tapasztalatok alapján színvonalas műsorral készülnek a megmérettetésre. 12.30-kor hirdetik majd ki a győztest, aki a vándorkupát őrizheti egy évig.

13 óra dr. Juhász Ferenc, harmonika

Ezen szűk közcím alapján nem sejtik sokan, hogy milyen érdekes személy játszik majd ezen a csodás hangszeren. Ismerős a név? Nem csoda. Dr. Juhász Ferenc a végzettségeit tekintve menedzser szakmérnök, igazgatásszervező, kriminalisztikai szakértő, számítástechnikai szervezőmérnök, jogász, ez utóbbiból doktorált. Egykoron a város rendőrkapitánya volt, majd a vasmű biztonsági igazgatójaként végzett fontos munkát, aztán amikor nyugdíjas lett, átalakulás kezdődött: kiteljesedett az addig csak hobbinak tartott csillagászat. Amikor pedig úgy tartja kedve, micisapkát húz, és harmonikáján sanzonokat, keringőket játszik. Ez bizony olyan csemege, amit nem érdemes kihagyni!

14 óra Kisapostag Díszpolgára kitüntetés és Kisapostagért Díj átadása

Ezt a két elismerést olyan személyeknek adják át, akik a település életében kiemelkedő tevékenységet végeztek, vagy emelték annak jó hírét. A település polgárainak jelölése útján kerülnek fel a kiválóságok a díjazottak megbecsült táborába. 
Az ünnepi pillanatok után kihirdetik a főzőverseny győztesét, aki egy évig birtokolja a „Kiváló Kisapostagi Bográcsos Ételek Főző Mestere” kitüntető címet.

15 óra Czuppon Péter és tanítványai

Czuppon Pétert nem kell bemutatni a néptáncot szerető közönségnek. Tanítványaival olyan műsort fog előadni, amely a színpadot az ugrásoktól, dobbantásoktól megzengeti, a közönséget pedig táncra sarkallja.

15:30 Bábelőadás és gyermekprogramok

A kicsik is külön figyelmet kapnak. A délutáni óráktól ingyenes ugrálóvár, csillámtetoválás, arcfestés és kézművesfoglalkozás várja őket. Majd fél négytől egy izgalmas bábelőadás kezdődik, Mesél az erdő címmel, amit a Kisapostagi Jóbarátok Bábcsoport ad elő. 

16 óra Bajkó zenekar

A zenekkaral érkezik Sőregi Anna, aki 2019-ben megnyerte a Felszállott a páva tehetségkutatót. A Bajkó Zenekar 2013 tavaszán alakult Budapesten négy lelkes, muzsikát kedvelő, vidéki fiatalból. A zenekar legfőbb összetartó ereje a barátság és a zenei fejlődésre való közös igény. A magyar népzene mindannyiójuk életének meghatározó része. Legfontosabb számukra az együtt zenélés élményének valódi megélése. Az együttes autentikus dallamokat szólaltat meg, merítve a Kárpát-medence számos szegletéből. Rendszeresen muzsikálnak táncházakban Budapesten és környékén, továbbá Szegeden, de megfordulnak a világ számos más pontján is. A teljesség igénye nélkül játszottak már Kínában, Belgiumban, Svájcban, Olaszországban, Franciaországban, Ausztriában, Oroszországban és Svédországban. 2018-ban debütált első lemezük a „Párosan” nevet kapta. (port.hu információ)

17:00 Pintér Partik és Fekete Balázs néptánc duója

Pintér Patrik kisapostagi gyökerekkel rendelkező néptáncos, aki szintén Czuppon Péter tanítványa. 2022-ben a Keszthelyi Helikon Ünnepségek alkalmával Néptánc Szóló és Kamara kategóriában ezüst minősítést szerzett Czuppon Péterrel és Farkas Áronnal.

18 óra Bellus István humorista

 Az előadót nem kell bemutatni a közönség számára, a közkedvelt humorista a Dumaszínház előadója. A vidámság garantált!

19:30 Parno Graszt

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a falunap legfényesebb produkcióját az autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt adja majd elő. Koncertjeikre jellemző a felszabadult öröm. Zenéjük, előadásmódjuk magával ragadó. A falu választotta őket, nem egy szűk szervezői csapat. A Facebookon több zenekarra lehetett szavazni, különféle stílusokban. Nyert a Parno Graszt, mi pedig hatalmas élménnyel leszünk gazdagabbak általuk. Aki nem ismerné őket, kedvcsinálóként mutatunk egy Quimby-feldolgozást és egy teljes orfűi koncertet:

21:30-tól BAD TIMES

A következő fellépők a zene keményebb vonalát képviselik, de igényességben nem maradnak alul. A Bad Times elsősorban a rockzenét szeretőket várja. A zenekar az elmúlt 29 évben közel 1500 bulin és motorostalálkozón játszott, egész Magyarországot beutazta és több külföldi országba is hívták az együttest. Lord, P. Boksz, P. Mobil, Hobo Blues Band, Deep Purple. Csak néhány zenekar, amelyektől ismert dalokat játszanak majd. Mintha az eredetit hallaná az ember. Fantasztikus és ez nem túlzás!

Az ismertetőből látható, hogy a szervezők minden korosztálynak igényes szórakozást kínálnak. A programokon kívül egész nap kirakodóvásár, kürtős kalács, vattacukor várja a rendezvényre látogató közönséget. Parkolni a sportpálya és a temető közötti területen tudnak az autósok, akiket a Kisapostagi Polgárőr Egyesület tagjai igazítanak útba.

top plusz falunap - 1

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában