Vigyázat, elolvadsz!

2023.05.13. 11:00

Így edzenek a legcukibb focisták

Török Tímea

A kulcsi kisfocisták közösségi média felületén figyeltünk fel arra, hogy egy ideje új közreműködő segíti Boros Tamás edzőt a munkájában. Felkerestük a lelkes édesapát, Wégner Richárdot, hogy meséljen magáról és az edzéseken végzett munkájáról.

Mint megtudtuk, nem hivatalosan kinevezett edző, „csupán” mint focistaapuka lassacskán beivódott a csapat életébe, aki sportos múltjából adódóan sok hasznos dolgot tud tanítani a gyerkőcöknek. A sport és a rendszeres testmozgás az élete szerves részét képezi, ő és a felesége is komoly sportmúltra tekintenek vissza. Jelenleg terepfutóként, sok futóversenyen, és Spartan megmérettetésen indul, de felesége edzői jegyzeteit is szívesen forgatja, mert érdekli a téma.

 

– Kisfiam, Dominik a Kulcsi Sportegyesület U7-es csapatában focizik. A futballhoz pont jól jönnek azok a képességek, amik a terepfutás során, mint például a robbanékonyság, állóképesség vagy az egyensúly, ezért elkezdtem vele külön foglalkozni. Később az ilyen alkalmakkor csatlakozott hozzánk egy-két edzőtársa, kisbarátja, majd végül az egész csapat. Jelenleg ott tartunk, hogy április óta minden szerdán délután mozgáskoordinációs, egyensúlyfejlesztős, sokat futós és kicsit erősítős edzésre várom az U7, kettes és hármas csoportból a gyerekeket. Ez egyébként nem egyedi eset, más kluboknál is bevett szokás a hasonló foglalkozás. Az edzések bár a focihoz kapcsolódnak és azokat a készségeket, mozgásformákat fejlesztik, erősítik, amik e remek sporthoz szükségesek, de ezeken a foglalkozásokon nem feltétlenül a labda a főszereplő. Ez a módszer támogatja nagyszerű edzőnk, Boros Tamás kiváló munkáját, teljesen fakultatív, nem kötelező és akkor sincsenek a gyermekek hátrányban, ha nem tudnak jönni. Ez csak egy kis plusz lehetőség, mivel a labdarúgók technikai feladatai végrehajtásának alapvető feltétele a megfelelő koordinációs képességek megléte. Szerepet játszik a fordulatok, felugrások, átadások, párharcok, szerelések esetén és az egyensúlyozás során. Ezen készségek fejlesztése utánpótláskorban kiemelten fontos.

– Nincs túl sok szabadidőm, de megpróbálom tartani a szerdai fix időpontokat, persze, ha valami közbejön, akkor időben jelzem, és igyekszem megoldani, hogy legyen az adott héten pótlás. A szükséges felszerelés minden esetben az időjárásnak megfelelő réteges öltözet és folyadék, lehetőség szerint víz – mondta el Wégner Richárd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában