Tapsvihar és örömkönnyek

2023.05.24. 18:00

Boldog lovas élet a nagykarácsonyi tanyán

A Nagykarácsonyban élő Fridrich-Czinkóczi Kata gyerekkora óta szenvedélyesen lovagol; huszonkilenc éves fiatalasszony, édesanya, oktat, farmot vezet, számos állatot tart. Lovas múltjáról és a tanyasi élet hétköznapjairól kérdeztük. No, meg a lovarda név választásáról, ami nem véletlen, hogy a Ma No Ka nevet kapta.

KECSKÉS ZOLTÁN / feol.hu

Fridrich-Czinkóczi Kata: Van a lovakban valami, ami jót tesz az ember lelkének

Fotó: Csepreghy Tamás

Hány éves kora óta lovagol? Hogyan kezdődött a „nagy szerelem”?

– 9 évesen édesapám sugallatára elmentem egy nyári lovastáborba. Mondhatom, hogy szerelem volt első próbára. Minden nyaram szerves része lett ezután, majd hétvégente külön edzésekre jártam. Pár évre rá ismerkedtem meg a tereplovaglással, ami mindmáig a kedvenc tevékenységem lóháton.

Versenyszerűen is űzte a lovaglást, vagy megmaradt szenvedélyként?

– A versenyek mindig kimaradtak az életemből. A családomtól megkaptam volna a támogatást, de az önbizalmam soha nem volt meg hozzá. Jobb szeretek a háttérben maradni. Bezzeg a kislányunk 3 évesen már ügyességi versenyt nyert a kategóriájában. (nevet)

Bár önbizalma sosem volt ahhoz, hogy versenyszerűen űzze a lovaglást, bezzeg Maja lánya már 3 évesen ügyességi versenyt nyert
Fotó: Fridrich-Czinkóczi Kata

Hogy telnek a hétköznapjai? Milyen az élet a nagykarácsonyi farmon?

– Egy átlagos hétköznapunkon férjem a koránkelő, a reggeli etetés általában az ő reszortja. Én addig a gyerkőc körüli reggeli rutinnal foglalkozom, majd miután elvittem oviba, jöhet a munka. A délelőttök általában takarmánybeszerzéssel, istálló- és karámtakarítással, és a lovakkal kapcsolatos földi munkákkal telnek. Ritkán ugyan, de lopunk magunknak időt kicsit kettesben kilovagolni is. Aztán délután megindulnak a látogatók. Van, aki csak eljön kicsit beszélgetni, megszeretgetni a lovakat, van, aki egy kis pónis élményért látogat hozzánk, és vannak akikkel együtt gyakorolunk, hogy magabiztos hobbilovasokká váljanak. Minden héten legalább egyszer úgy időzítünk, hogy a póninkkal sétálunk el a kislányunkért az óvodába, így lóháton utazhat haza. Mindig nagy élmény mindannyiunknak.

Egyszerűen van a lovakban valami, ami jót tesz az ember lelkének. Olyan pozitív kisugárzással rendelkeznek, ami engem mindig megnyugtat. 

És ha már itt tartunk: Miért Ma No Ka Tanya, a Ma No Ka Tanya?

– Egészen egyszerűen a nevünkből állítottam össze a mozaikszót: Maja a kislányunk, Norbi a férjem és jómagam, Kata.

Fridrich-Czinkóczi Kata nagyon szeret a lovakkal foglalkozni, közöttük lenni, akár csak gyönyörködni bennük
Fotó: Scheier Balázs

Teljes cikk: feol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában