Finomság

2023.04.13. 15:00

Nézze meg, közülük melyik lehet idén Magyarország tortája

Tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország tortája versenyt. A szakmai zsűri kiválasztotta azt a hat alkotást, amely közül kikerül a végső győztes.

Gallai Péter

Forrás: Facebook

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a Magyarország tortája versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyt hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen és egyre nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát.

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:

- újfehértói fürtös meggy,
- kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,
- tokaji aszú,
- magyar akácméz,
- gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)

Az ipartestület közösségi oldalának szerdai bejegyzéséből kiderült, idén is rendkívül izgalmas kreációkkal neveztek a versenyzők az ország minden területéről, a versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.

Az idei döntős torták a következők: 
Betyáros málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
Cserszegi fűszeres- mandulás torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
Mandula kajszi – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
Merendő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
Spicces füge respektus– Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
Tihanyi echo – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére. A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest. 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az első zsűrizést követően, melyet 2023. április 20-án tartanak, a döntőre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.

A versenyen 2019-ben a dunaföldvári Tóth Cukrászda remeke, Tóth Norbert alkotása, aki később a település díszpolgára címét is megkapta, a Boldogasszony csipkéje fantázianevű tortájával nyert. Roppanós réteg, málnás áztatóval átitatott piskóta, málnás-fehércsokoládés krém, citromos-bazsalikomos felvert ganache, málna lekvár és málnás meringue alkotják a tortát. A csipkét a torta tetején a citromos, bazsalikomos felvert ganache idézi, melyek közeit málna lekvár tölti ki. Liofilizált málnadarabokkal megszórt meringue-gekkel és zöldre színezett fehércsokoládé lapkákkal díszítik. Üde, friss és nagyon gyümölcsös.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában