Halál, majd feltámadás

2023.04.09. 15:00

Megváltotta minden ember bűnét, és feltámadásával győzelmet aratott a halál felett

A keresztény hitünk alapja maga Jézus Krisztus személye, akit nagypénteken keresztre feszítették, meghalt a keresztfán, de harmadnapra halottaiból feltámadt, felment a mennybe, majd onnan jön el egyszer és ítélkezni fog az emberiség felett. Jézus kereszthalála által az emberiség megszabadult bűneitől, de egyben győzedelmeskedett a halál felett is.

Farkas Lajos

biblia, hit illusztráció

Fotó: Nastyaofly

Nagypéntek, húsvét

A húsvét a feltámadás ünnepe, ezt ünnepeljük a keresztény világban, de a feltámadáshoz halál szükséges, így bármennyire is furcsán hangzik, a nagypéntek nagyobb ünnep, mint a húsvét. 

Jézus személye az, aki végett különvált a keresztény és a zsidó vallás, ugyanis a zsidóság a mai napig várja a szabadítót, az úgynevezett messiást, a keresztények pedig magát Jézust tartják annak. E nézet szerint Krisztus maga a megtestesült Isten, a  Szentháromság (Atya, Fiú és Szentlélek) egyik tagja. A Biblia két részből áll, Ószövetségből és Újszövetségből, ez utóbbi foglalkozik Jézus életével. Itt olvashatunk még Máriáról, Krisztus édesanyjáról, aki szűzként a Szentlélektől fogant és gyermeket szült, ez a keresztény hit másik fontos alapja. Szűz Mária élete elválaszthatatlan Jézusétól és ugyanúgy három nagy részre osztható, mint Krisztusé. A gyermek Jézus idejét bemutató evangéliumra, a már felnőtt Jézus csodáiban való részvételére és Krisztus szenvedéstörténetére. 

Az első keresztény gyülekezetek a zsidóság közül kerültek ki

Jézus zsidó volt, az arámi (egymással rokon sémi nyelvek, úgynevezett kánaáni nyelvek összefoglaló neve) nyelvet beszélte, akár csak apostolok. Az arámi írásrendszer pedig döntő befolyást gyakorolt a hébertől kezdve az arabon át a közép perzsáig a térség valamennyi írására. Az első keresztény gyülekezetek pedig, a zsidóság közül kerültek ki, tehát a kereszténység zsidó gyökerekkel rendelkezik. 

Olyan messiás érkezését várták, aki majd felszabadítja őket a zsarnokság alól

Jézus Krisztus életében szülőföldje még római megszállás alatt állt, ezért az elnyomott zsidók elsősorban egy olyan messiás érkezését várták, aki majd felszabadítja őket a zsarnokság alól, majd amikor szembesültek azzal, hogy Jézus nem egy hadvezér szerepét fogja játszani, hanem más értelemben lesz szabadító, szembefordultak vele és tanításával.

Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk

A nagypénteki, majd az azt követő húsvét ünnepeken Jézus Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk, mellyel ugyan nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, a zsidó népet pedig a római elnyomás alól, de szenvedésével megváltotta minden ember bűnét, és ami még fontosabb feltámadásával győzelmet aratott a halál felett is. 

Crucifixion,At,Sunrise,-,Empty,Tomb,With,Shroud,-,Resurrection
Jézus Krisztus feltámadásával győzelmet aratott a halál felett
Fotós: Romolo Tavani

Húsvét a negyvennapos nagyböjt lezárulását jelzi, ezen a napon szabad először húst enni. Erre utal a magyar húsvét szó is, a hús magunkhoz vételének első napja. A nyugati kereszténység húsvétvasárnapja legkorábban március 22-ére, legkésőbb pedig április 25-re esik, ebből is látszik, hogy egy mozgó ünnepről van szó. A pontos dátum kiszámítása egy eléggé bonyolult művelet, figyelembe veszik a Nap és Hold mozgását is, az első niceai zsinaton azt a döntést hozták, hogy húsvét időpontja a tavaszi nap-éj egyenlőség utáni első holdtöltét követő vasárnap legyen. Ennek meghatározására viszont nem jelöltek ki konkrét módszert, így azt eltérően értelmezték a különböző keresztény közösségek. 

A húsvét időpontjának pontos meghatározását a katolikus egyház egy 1581-ben kiadott kánonban (olyan dokumentumok, gyűjtemények, illetve szent irodalmi szövegállományok, amelyek sérthetetlennek számítanak) rögzítette. Az ortodox, keleti egyházakon kívül - akik a Julián naptár szerint határozzák meg ünnepeiket - ma minden keresztény egyház ehhez a Gergely naptárhoz köthető eljáráshoz tartja magát. A Gergely naptár a ma érvényben lévő naptárrendszerek közül a legelterjedtebb és XIII. Gergely pápa rendelete szerint lépett életbe 1582-ben, az időszámítás kezdete Krisztus születéséhez igazodik, egyébként a Julián naptár (ezt Julius Caesar Kr.e.45-ben vezette be) kis módosítása. Vannak olyan évek, amikor egybeesnek a keleti és nyugati húsvét napjai, legutóbb ilyen 2017-ben volt, legközelebb pedig 2025-ben lesz, Ferenc pápa néhány évvel ezelőtt kijelentette, hogy egyháza  kész megváltoztatni a húsvétszámítás módját azért, hogy a húsvét ünnepe egyetemessé váljon.

Függetlenül attól, hogy az ember hívő, vagy sem, húsvét ünnepe összecseng a magyar társadalom történelmével és keresztény hagyományaival, ezért én mindenkinek, aki e sorokat olvassa, boldog húsvéti ünnepeket kívánok!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában