Kert

2023.03.19. 15:00

Rendet raktak a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétumban

Horváth László

Jakab Szandra Mira, Jenené Erdélyi Apollónia és Kelemen Erika már korán reggel serénykedett a templom bejárata melletti ágyásokban

Fotós: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Nagyvenyim Évtizedes hagyomány már az erdőjáróknál, hogy minden esztendőben legalább kétszer társadalmi összefogással teszik rendbe a nagyvenyimi Szent Bernát Arborétumot. Az utolsó novemberi jó időben, szombaton is így volt. 

– A szorgos kezek munkája nyomán időről időre megszépül a nagyvenyimi arborétum. 2008 óta gondozzák a területet az erdőjárók. A tavaszi nagytakarítás, metszés után az őszi tennivalók is adnak feladatot az önkénteseknek – mondta el lapunknak Németh László főszervező.

A mostani alkalommal is nagyon igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni. Bár a növények komolyabb, vagy nagyobb karbantartására, megújítására most nem jut idő és energia, azért nem telik el az idő haszontalanul, hiszen az erdei utakról bőségesen van letakarítani való levél. Az összegyűjtött leveleket a korábbi évek szokásaihoz képest most nem égetik el, hanem mulcsként, illetve komposztként hasznosítják a helyszínen. Begereblyézik a bokrok alá és csak a fűről szedik le.Az őszi akcióban általában kevesebben tudnak részt venni. Tavasszal jóval többen vannak, már csak az éves közgyűlés miatt is. Ennek ellenére nagy érték, amit a lelkes kis csapat végez e napon. Többen jöttek Nagyvenyimen kívülről is.

– Sajnos, csak az arborétum állapotát tudjuk ilyenkor megtartani. A fejlesztésekhez nagyobb létszámra lenne szükségünk. Bízunk benne, hogy idővel nemcsak a túraklub tagjai érzik majd magukénak az arborétumot, hanem akik errefelé járnak, és olvassák a felhívásainkat, azok is csatlakoznak hozzánk, segítve a munkálkodásunkat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában