Fejlesztés

2023.03.28. 11:30

Négy hónap alatt elkészült és pár napja már fel is avatták

Ismét mérföldkőhöz érkeztek a baracsiak, amiből szerencsére azért akadt bőven az utóbbi években. Most a legújabb fejlesztésükre, a Baracsi Népjóléti Intézmény ÖNO energetikai korszerűsítésének projektjére került pont egy ünnepélyes átadás keretében. Ahogy az átadón Várai Róbert, Baracs polgármestere elmondta, már csak egy közösségi épületük van, ami felújításra szorul.

Horváth László

Nemes Zoltán, Varga Gábor, Várai Róbert és Simonné Zelnik Angéla vágta át a szalagot a felújított épület átadóján

– Olyan épületnek az energetikai korszerűsítése valósult meg, ami a legnagyobb ügyfélforgalmat bonyolítja le. Itt az egyik legnépesebb utcánkon, az üzletsoron van a központi épületünk, a Baracsi Népjóléti Intézmény bázishelye. A kollégák családsegítés, gyermekgondozás, a házi segítségnyújtás feladataival foglalkoznak, tehát ténylegesen is olyan központi tevékenységet végeznek, amire sok embernek szüksége van, vagy lehet. Ráadásul ez az épület ad otthont a postának és a gyógyszertárnak is. Így ez a hely igazán frekventált, központi szerepet tölt be a falu életében. A népjóléti intézmény dolgozói létszáma meghaladja a húsz főt. Az épületeink 95 százaléka energetikailag korszerűsített. Csak egy olyan van, ami vár a felújításra. Ez a templomosi falurészen a Kisis­kola néven elhíresült közösségi ház. Bár itt nincs napi tevékenység, mert így is megfelel a funkciónak, de azért erre is ráfér a felújítás – hallottuk Baracs polgármesterétől. 

Az ünnepségen jelen volt Varga Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője, aki beszédében kifejezte örömét, hogy ismét egy korszerű épülettel gyarapodott a felújításnak köszönhetően a falu. Baracs sikerének a kulcsa, hogy már a pályázatok megjelenésekor kész tervekkel rendelkeznek. Fontos, hogy olyan intézmény működését segíthetik, ami a legkisebb korosztálytól az idősekig lefedi a gondoskodásra és támogatásra szoruló emberek igényeit. Befejezésül pedig gratulált az elmúlt évek baracsi fejlődéséhez, benne a kormány, a helyi testület és a baracsi emberek munkájához, támogatásához. 
Az ünnepségen szót kapott Nemes Zoltán, a kivitelező Kine Bau Kft. képviseletében, aki a fejlesztés műszaki tartalmát ismertette. A két lábon álló projektben 15 cm-es szigetelést kapott az épület. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, szigetelték a padlást, korszerűsítették a fűtésrendszert. A másik részében pedig az akadálymentesítés valósulhatott meg. Szeretettel épült, fogadják szeretettel! – zárta szavait az építő cég vezetője. 

Az egyik legnagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító intézmény korszerűsödött Baracson Fotók: a szerző

A folytatásban a Széchenyi Zsigmond Általános Iskola diákjainak műsorát láthattuk, majd a legünnepélyesebb pillanatban Nemes Zoltán, Varga Gábor országgyűlési képviselő, Várai Róbert, Baracs polgármestere, és Simonné Zelnik Angéla, a Népjóléti Intézmény vezetője közösen átvágta az avatószalagot. 

A szalagátvágás után még egy játékra is sor került, ahol a meghirdetett tesztet kitöltők között energiatakarékos eszközöket sorsoltak ki. 

Az intézményvezetőt az avató utáni vendéglátáson kérdeztük arról, hogy okoztak-e különösebb fennakadást a működésben a munkálatok? 
– A kivitelező szakembereivel nagyon jól meg tudtuk beszélni, mikor, milyen problémákra kell megoldást találni az üzemelés zökkenőmentes folytatása érdekében. Talán csak a december közepén, a zimankós időben történt ablakcsere hozott egy kicsit fázósabb órákat, de igazán ügyesek voltak a dolgozók. 

Szép és korszerű lett a Baracsi Népjóléti Intézmény

Baracson tehát ismét elhelyeztek egy mérföldkövet abba a képzeletbeli nagy falba, amit már oly sok cikluson keresztül építgetnek. Az átadásnál úgy is jellemezték, ez az utolsó előtti. Ismerve a baracsiak gondolkodását, mentalitását, belátható időn belül az az utolsó épület is korszerűsítve lesz! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában