40 centiméter

2023.03.17. 12:37

II. világháborús lövedéket találtak Dunaújvárosban a Kandó Kálmán téren zajló építkezés földmunkái során - frissítve

Szabó Szabolcs

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Pálfi Flóra, az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadnagyának tájékoztatása szerint: Dunaújvárosból érkezett rendőrségi bejelentés alakulatunk tűzszerész ügyeletére, miután munkások a Budai Nagy Antal utca és a Dózsa György út között lévő kereszteződés körforgalommá alakítása során feltételezett robbanóeszközre bukkantak. A kiérkező tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy az eszköz egy magyar, 40mm-es légvédelmi gépágyú repesz lőszere. Az érintett terület műszeres átvizsgálása során más robbanó eszköz nem került elő. A katonák a lőszert a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, későbbi megsemmisítés céljából elszállították. Nem volt szükség állampolgári korlátozások bevezetésére a tűzszerész művelet során.

Korábban: 

Egy olvasónk jelezte lapunknak, hogy pénteken délelőtt a Dózsa György úton, a Kandó Kálmán tér szomszédságában, a nonstop autómosóval szemközt a földmunkák során egy közel 40 centiméter hosszú, A-kategóriás lövedékre bukkantak a kivitelező cég munkatársai. A légvédelmi lőszert a Roneko Kft (villamos kivitelező) dolgozói  fedezték fel. A lövedéket körbekerítették, a helyszínt a rendőrség biztosítja és jelenleg is várják a tűzszerészek kiérkezését. Az érintett területen zavartalanul halad a forgalom. 

A duol.hu értesüléseit a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyelete megerősítette, bővebb információt későbbre ígértek lapunknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában